^

Kalium

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kalium (K) on erittäin tärkeä keholle. Kalium sisältyy solujen ja kapillaarien seinämiin; maksa, hormonaaliset rauhaset, hermosolut eivät voi toimia normaalisti sen puutteen vuoksi. Tiesitkö, että kalium sisältää 50% kaikista ruumiinfluideista?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Mitä sinun tarvitsee tietää kaliumista

Kalium yhdessä kloorin (Cl) ja natriumin (Na), on osa, jonka tarve on suurin kehomme. Kaliumin määrä on 250 g, joista vain 3 g on osa ekstrasellulaarisia nesteitä. Kalium on kasvituotteiden tärkein osa.

Kaliumin tarve joka päivä

Joka päivä yhdessä ruoan kanssa pitäisi kuluttaa 3-5 g kaliumia.

Millä edellytyksillä kaliumin tarve kasvaa?

Vahvan liikunnan ja urheilun ansiosta kannattaa kasvattaa ruumiin sisältämää kaliumia. Jos käytät diureetteja tai sinulla on voimakasta hikoilua (ne voivat johtaa kaliumvaurioon), sinun on käytettävä enemmän kaliumia sisältäviä elintarvikkeita.

Hyödylliset kaliumominaisuudet, kun ne altistuvat keholle

Kalium kloorin (Cl) ja natriumin (Na) avulla on mukana ylläpitämään solujen suolapainetta, aikaansaada nesteen tasapaino kehon soluissa ja kudoksissa, ylläpitää normaalia osmoottista painetta soluissa. Kaliumilla on emäksinen vaikutus happopohjaisen tasapainon ylläpitämiseen yhdessä natriumin (Na), magnesiumin (Mg) ja kalsiumin (Ca) kanssa.

Kaliumin puutteen vuoksi glukoosia ei voida muuttaa energiana, joten lihakset pysähtyvät kutistuvien ja jäädytettäessä aiheuttaen täydellisen halvaantumisen.

Kaliumin ansiosta valvotaan sydämen lyöntitiheyttä, paineen säätelyä, hermospulssien normaalia siirtymistä ja kaikkien lihasryhmien vähentämistä. Sen avulla nesteet poistetaan kehosta, se takaa masennusten puuttumisen, toimittaa happea aivosoluihin, poistaa toksiinit ja suojaa aivohalvauksia vastaan. Kaliumin rooli elimistössä on melkein korvaamaton!

Kaikissa kehon prosesseissa kalium osallistuu yhdessä natriumin (Na) kanssa tai pikemminkin yhdessä yhdistelmässä (natriumantagonistina) ja jotta kehosi on täysin terveellinen, niiden suhde on 1: 2. Jos sinulla on lisääntynyt määrä natriumia, sen huono vaikutus voi heikentyä lisäämällä kaliumia.

Kaliumin imeytyvyys

Kalium imeytyy täydellisesti mahalaukun ja suolen seinämien läpi ja erittyy virtsaan. Kalium on käytännössä sama kuin se kulutettiin.

Merkkejä kaliumin puutteesta kehossa

Kaliumin riittämättömän saannin takia voi esiintyä vuotoja, uneliaisuutta ja apatiaa. Lihasominaisuuksien rikkomisen vuoksi ihmisillä on usein kouristuskohtauksia, heillä on lihasheikkoutta. Myös sydämen rytmi voi kadota, minkä takia on rytmihäiriö. Usein oksentelu ja ummetus ovat selkeä merkki kehon puutteesta. Tilastojen mukaan kuoleman todennäköisyys aivohalvauksessa miehillä kasvaa kolme kertaa, jos kaliumin taso kehossa on alhainen.

Merkit kaliumin ylimyydestä

Selvästi ylimääräisiä kaliumia kehossa ovat: viha, sydämen toimintahäiriöt, raajojen herkkyystilanne, lisääntynyt virtsaaminen. Kuten puutosta ja kaliumin ylimäräisyydestä, saattaa esiintyä rytmihäiriöitä.

Mikä vaikuttaa kaliumin sisältöön kehossa?

Kun keittämällä tai liottamalla tuotteita vedessä, kalium siirtyy siihen. Jos tulevaisuudessa tätä vettä ei käytetä, yhdessä sen kanssa kaikki kalium menetetään.

Miksi runsaasti kaliumia on runsaasti?

Liiallisen kaliumin muodostuminen kehossa on silloin, kun munuaisten tai lisämunuaisten työ, mikä johtaa ylimääräiseen kaliumvirtaan virtsaan. Jos henkilö käyttää kaliumia sisältäviä lääkkeitä tai käyttää korvikkeita pöydän suolaa kohtaan, hänellä saattaa olla kaliumin ylikuormitus.

Miksi pula kaliumista on?

Kaliumvajaus voi ilmetä natriumia sisältävien lääkkeiden saannin sekä liiallisen pöytäsuolan saannin takia. Kaliumin puutteen syy voi olla sellaisten elintarvikkeiden saanti, jotka sisältävät yksinomaan natriumia (Na) ja jotka eivät sisällä kaliumia sisältäviä tuotteita.

Epäpuhtaalla ruoanvalmistuksella kalium voi myös kadota. Hormonien käyttö ihon kuorikerrokseen, diureettiset yrtit ja valmisteet voivat merkittävästi vähentää kaliumin määrää elimistössä ja nostaa sen vuoksi natriumin määrää (Na).

Kahvi edistää kaliumin poistamista kehosta, joten jos syöt usein, ota vaivaa antamaan itsellesi lisää kaliumia. Alkoholi on myös sisällytetty luetteloon "aineista, jotka tuottavat kaliumia". Stressillä on ominaisuus viivästyttää natriumia (Na), ja kaliumin määrä kehossa - vähennetään.

Ruoat, joissa on runsaasti kaliumia

Jokainen rakastaa makeisia, mutta kaikki eivät tiedä, että makeiset, kuten kuivatut aprikoosit, rusinat tai luumut, ovat runsaasti kaliumia (860 - 1700 mg). Pähkinät yhdistävät ne: pähkinä sisältää 474 mg kaliumia, maapähkinöitä - 658 mg, kasvis - 553 mg, mantelit - 748 mg, setri - 628 mg. Tavalliset perunat sisältävät noin 568 mg kaliumia ja sinappia - jopa 608 mg. Kaikki nämä tuotteet kannattaa käyttää ylläpitämään tasapainoa kalium kehossa.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Kaliumin vuorovaikutus muiden tekijöiden kanssa 

Jos lisäät kaliumin saantia, lisää natriumia (Na). Magnesiumin (Mg) puutteen vuoksi kaliumin imeytyminen voi heikentyä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.