^

Terveys

A
A
A

Kuinka tunnistaa skitsofrenia käytöksestä?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 06.06.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Nykyaikainen lääketiede ei pysty parantamaan tätä sairautta. Tämä johtuu siitä, että tähän päivään asti sen kehitysmekanismi on edelleen mysteerin peitossa, jopa tekijät, jotka aiheuttavat skitsofrenian oireiden ilmaantumista perinnöllisen alttiuden esiintyessä, ovat edelleen mysteeri. Ei ole käytännössä mitään yhteyttä ikään, sukupuoleen ja ulkoisiin vaikutuksiin, sairaus voi ilmetä tyhjästä ja puolet lapsista, joilla molemmat vanhemmat ovat sairaita (voidaan kuvitella sellaisen perheen mikroilmastoa, joka itsessään on jatkuva stressitekijä), pysyvät täysin terveinä.

Viime vuosisadan 60-luvulta lähtien psykoosilääkkeiden löytämisen ansiosta suurin osa potilaista on kyennyt hidastamaan negatiivisten oireiden kehittymistä ja noin 30-40 prosentissa tapauksista saavuttamaan pitkäaikaisen ja jopa pysyvän remissio (lääkärin valvonnassa ja ylläpitolääkehoidossa). Potilas ei kuitenkaan toivu täysin, koska psykotrooppisten lääkkeiden poistaminen on aina täynnä pahenemisvaiheita - skitsofrenian erityinen käyttäytyminen jatkuu lääkityksen kestosta riippumatta. [1], [2]

Skitsofrenikon käyttäytymispiirteet määräytyvät taudin kehittymisskenaarion mukaan. Kaikki henkiset sairaudet ilmenevät käänteisenä kehityksenä, minkä tahansa persoonallisuuden piirteen heikkenemisenä. Skitsofreniassa koko persoonallisuus jakautuu erillisiksi fragmenteiksi, jotka menettävät suhteensa toisiinsa (sairauden nimi kertoo mielen hajoamisesta). Ja vasta sitten alkaa muodostuneiden osien regressio, ja joskus epätasainen, ja persoonallisuuden yksittäisten fragmenttien huononemiseen liittyy käyttäytymispiirteitä. [3]

Ensimmäiset skitsofrenian merkit naisilla ja miehillä, käyttäytyminen

Useimmissa tapauksissa taudin debyytti tapahtuu nuoressa aikuisväestössä, ja miehet sairastuvat useita vuosia aikaisemmin kuin naiset. [4]

Ennen taudin puhkeamista ei ole olemassa sellaisia käyttäytymispoikkeavuuksia, jotka ennustaisivat skitsofrenian kehittymistä tulevaisuudessa. Ennen ilmeisten mielenterveyden patologian merkkien ilmaantumista ihmisen käyttäytymisessä voidaan havaita joitain piirteitä - eristyneisyyttä, yksinäisyyden himoa, hypertrofoitunutta sitoutumista tiettyyn toimintaan, hedelmätöntä päättelyä, huolimatonta asennetta oppimiseen, ulkonäköä. Näillä ilmenemismuodoilla ei kuitenkaan ole skitsofreniaspektrihäiriöiden vakavuutta, ja ne ovat yleisiä monille ihmisille, jotka eivät koskaan kehitä skitsofreniaa. Ikävä kyllä kukaan, edes kokenein psykiatri, ei voi ennustaa sen kehittymistä vain joidenkin omituisuuksien perusteella, ennen kuin taudista ei ole selkeitä oireita.

Aikuisten potilaiden käyttäytymisessä ei ole selkeitä sukupuoli- ja ikäeroja, paitsi että lapsilla siinä on joitain piirteitä. Koska tauti ilmenee useammin nuorena, ensimmäiset merkit osuvat usein samaan aikaan murrosiän kriisin kanssa, jolle on ominaista itsenäistymisen halu ja siihen liittyvien auktoriteettien hylkääminen, elämän tarkoituksen etsiminen ja intohimo erilaisiin. Filosofisia opetuksia, joten taudin puhkeaminen on täysin mahdollista "nähdä". Vain akuutit ja liian ilmeiset psykoosit herättävät huomion. Jos sairaus etenee hitaasti ja vähitellen, sitä on joskus mahdollista epäillä melko myöhään.

Joitakin merkkejä voidaan kuitenkin havaita. Sairauden ydin on mielen hajoaminen, toisin sanoen yksilöllisten henkilökohtaisten ominaisuuksien keskinäisten yhteyksien katoaminen älykkyyden, muistin ja taitojen täydellisellä säilymisellä, erityisesti taudin alussa. Skitsofrenikoilla tunteet ja tunteet ilmaantuvat ulkoisista ärsykkeistä riippumatta, eivät liity millään tavalla vallitsevaan tilanteeseen tai subjektiivisiin etuihin, sama tapahtuu ajattelun ja muun aivotoiminnan kanssa. Kaikki toiminnot säilyvät - ihminen ajattelee, puhuu, kuuntelee, nauraa tai itkee jotain, mutta näillä toimilla ei ole keskinäistä vastaavuutta terveen ihmisen näkökulmasta. Lisäksi outoa käyttäytymistä, varsinkin taudin kehittymisen alkuvaiheissa, huomaavat vain ihmiset, jotka tuntevat potilaan hyvin, ulkopuoliset voivat yksinkertaisesti pitää häntä eksentrinä. [5]

Varhaisen skitsofrenian diagnosoinnin asiantuntijat yrittävät tunnistaa ulkopuolelta tulevien signaalien vaikeasta tulkinnasta johtuvia häiriöitä. Potilas saa ne kiinni, mutta hänen havaintonsa on hajanainen ja ulkoisen ympäristön kuulo-, visuaalinen-, tuntoaistimien ja liikkeiden yhdistelmä lakkaa olemasta hänelle ymmärrettävää. Potilaan monimutkainen havainnointi katoaa ja pakottaa hänet sulautumaan uudella tavalla ympäröivään todellisuuteen, joka heijastaa hänen ilmeensä, puheensa ja toimintansa, jotka eivät sovi nykyiseen tilanteeseen.

Käyttäytymismuutokset ilmenevät reaktiona siihen, että kyky yhdistää saapuvaa tietoa ja tulkita sitä menetetään, hallusinaatioiden ja harhaluulojen sekä muiden tuottavien oireiden ilmaantuessa. Tämä pakottaa skitsofreenisen menemään tavanomaisten kommunikaatio-, toiminta- ja toimintamallien ulkopuolelle ja muuttamaan käyttäytymistään, mikä yleensä on tekijä, joka kiinnittää huomiota akuutin psykoosin oireiden puuttuessa. [6]

Puheen konstruktio skitsofreenikoissa on pitkästä aikaa oikea, vaikkakin pretenteettisyys ja sananluominen on havaittavissa. Kaikista mielenterveysongelmista kärsivistä potilaista skitsofreenikot menettävät viestintätaitonsa viimeiseksi, vaikka heidän sanavarastonsa köyhtyy ajan myötä.

Skitsofreniassa ei käytännössä esiinny monille mielenterveyssairauksille tyypillisiä neuralgian oireita (ts, lihasnykitykset, liikkeiden koordinoinnin heikkeneminen). Mutta kehon liikkeet muuttuvat ajan myötä vaativammiksi, saavat luonnottomuuksia, koska kyky liikkua luonnollisesti menetetään.

Skitsofreniapotilaiden yleisimmät käyttäytymispoikkeamat liittyvät harhaluuloihin - ihmissuhteisiin, vaikuttamiseen, vainoon, joiden sisältö määrää käyttäytymisen ominaisuudet.

Kateusharhoista kärsivä potilas on yleensä liian innokkaasti kiinnostunut toisen puolisonsa ajanvietteestä ja kontakteista - hän tutkii hitaasti laukun ja taskujen, muistivihkojen ja matkapuhelimen sisältöä, hallitsee kotiinpaluuaikaa, voi usein "vahingossa" kulkee työ- tai opiskelupaikan ohi, katsellen siellä eri tekosyillä, järjestää intohimoisesti skandaaleja ja kuulusteluja.

Vainon harha ilmenee liioiteltuna varovaisuutena, usein järjettöminä toimenpiteinä oman ja kodin turvallisuuden takaamiseksi. Kadulle mentäessä potilas voi tutkia pihaa pitkään ikkunasta, peläten takaa-ajia, katsoa jatkuvasti ympärilleen, vaihtaa vaatteita naamioitumiseen. Talon ikkunat voidaan verhoilla mihin aikaan päivästä tahansa. Myrkytyksen pelossa ihminen tarkistaa ruoan ja juoman, ei syö mitään juhlissa tai jonkun muun käsin valmistamaa; Hän pelkää bakteereita ja infektioita, hän pesee loputtomasti kätensä, pesee astiat, keittää kaiken ja pyyhkii kaiken.

Usein hypertrofoituneet kannattajat kiinnittävät huomiota tai järjestävät ruokia uudelleen tiettyyn järjestykseen ja niin edelleen. Samalla hänen ulkonäönsä voi poiketa huolimattomuudesta ja epäsiistisyydestä, eikä huone aina näytä tavanomaisessa mielessä siistetyltä. Ollakseen järjestyksessä ja pienissä asioissa potilas oikaisee koko ajan muiden sivuilleen jättämiä tuoleja, tasoittaa sohvaviittojen ryppyjä, laittaa ne siistiin kasaan pöydälle sanomalehdet, paperitarvikkeet. [7]

Potilaalla on joukko erityisiä rituaaleja, jotka on omistettu suojellakseen itseään kaukaa haetulta vaaralta tai epäonnistumiselta. Ne ovat yhä monimutkaisempia ja niiden toteuttamiseen kuluu merkittävä osa ajasta.

Seuraavat muutokset potilaan käyttäytymisessä voivat viitata deliriumin esiintymiseen - salailu, epäily tai aggressio, joka on ilmaantunut suhteissa rakkaansa; fantastisen tai kyseenalaisen sisällön keskustelut erityistehtävästä, hänen vakoilusta; perusteettomat itsesyytökset; merkittävät käsittämättömät viittaukset tuleviin muutoksiin; pelon ilmenemismuotoja, ilmeistä ahdistusta, pelon ilmaisemista henkensä puolesta, jotka vahvistetaan suojatoimilla - ruuan ja juoman tarkistaminen, lisälukot, ovien, ikkunoiden, tuuletusaukkojen ja jopa tuuletusritilöiden huolellinen lukitseminen; innostus totuuden etsimiseen, oikeudenkäynti ilman todellista syytä, vilkas kirjeenvaihto tuomioistuinten kanssa.

Skitsofreniapotilaiden kuulohalusinaatiot pakottavien äänien muodossa, äänidialogi - potilaan tuomitseminen ja oikeuttaminen, pakotettujen tai varastettujen ajatusten tunteet vaikuttavat myös käyttäytymisen muutokseen. Hallusinaatiopotilaat kuuntelevat yleensä jotain huolestuneena ja ahdistuneena, he voivat yhtäkkiä nauraa tai järkyttyä, jopa itkeä, mutisi jotain, ja joskus he käyvät selvästi dialogia näkymättömän keskustelukumppanin kanssa. [8]

Skitsofreniapotilaan käyttäytyminen ei korreloi hankitun elämänkokemuksen tai nykytilanteen kanssa, eikä usein myöskään yleisesti hyväksyttyjen normien kanssa. Hän elää harhaluuloisessa-hallusinatorisessa maailmassaan. Siitä huolimatta lausunnoissa ja toimissa on tietty logiikka, joka on vain hänelle alainen, ja usein se on eräänlainen faktojen ymmärtäminen ja yhdistäminen, joka pettää skitsofreenisen. Suurimmaksi osaksi täysin merkityksetöntä, normaalin ihmisen näkökulmasta potilas pitää tekoja ainoina oikeina, eikä häntä ole järkevää vakuuttaa. Useimmat potilaat myös pitävät itseään terveinä eivätkä halua tulla hoidetuksi, koska he näkevät taivuttelussa pahantahtoisten juonittelut. Läheisiä ihmisiä ei suositella väittelemään ja vakuuttamaan skitsofreenikkoja, painostamaan heitä, koska tämä on mahdotonta ja voi aiheuttaa aggressiota.

Muuten, hoidon aloittamisen jälkeen useimmat potilaat tulevat nopeasti järkeiksi. Ja ilman hoitoa tulee niin sanottujen negatiivisten oireiden vuoro. Kokemusten lisääntyvä eristäytyminen, ahdistus, irtautuminen ulkomaailmasta tylsyttää tunteita, koska niiden tuottamiseen ei ole riittävästi ulkopuolista tietoa. Tähän liittyy abulia - tahdonvoimaisten impulssien ja motivaation menetys alkeellisimpiin toimiin sekä apatia. Samaan aikaan skitsofreenikot ovat äärimmäisen herkkiä pienille tapahtumille, huomautuksille, erilaisille pikkujutuille, mutta heitä henkilökohtaisesti koskeville. Yleisesti ottaen ihmiset, joilla on sairas psyyke, ovat yleensä riistetty altruismista, he ovat huolissaan vain omista ongelmistaan, jotka ilmestyvät kaukaa haettuun maailmaan.

Skitsofrenian ulkoiset merkit

Akuutissa puhkeamisessa ja vakavassa psykoosissa kaikki on hyvin selvää - henkilö tarvitsee psykiatrista apua, hänet sijoitetaan sairaalaan, hoidetaan ja tarkkaillaan. Tällaisia tapauksia pidetään jopa ennusteisesti edullisempina.

Kun sairaus kehittyy ilman selkeitä ilmenemismuotoja ja psykoosia ei ole vielä havaittavissa, skitsofreenisen käyttäytyminen muuttuu ympärillä oleville täysin käsittämättömäksi ja normaalin logiikan näkökulmasta läheiseksi. Hänen ahdistuksensa, ahdistuksensa ja pelkonsa ovat vailla objektiivisia ja näkyviä syitä. Epäilyksillä, tykkäyksillä ja ei-tykkäyksillä ei myöskään ole todellista taustaa. Skitsofreenikko voi yllättää tekemällä odottamattomia päätöksiä - irtisanoutuu työstään ja alkaa tehdä luovaa työtä, tehdä suuria ja tarpeettomia ostoksia, luovuttaa tavaroitaan.

Päämerkki on radikaali muutos persoonallisuudessa, eikä yleensä parempaan suuntaan. Ihminen menettää arvojärjestelmänsä, joka on luotu vuosien aikana ja joka oli hänelle luontainen ennen sairautta. Ulkoisesti näyttää siltä, että hänellä ei ole lainkaan arvojärjestelmää. Tänään hän julistaa yhden asian ja toimii sen mukaan, huomenna hän saattaa käyttäytyä toisin, ja on havaittavissa, että hänen toimintansa johtuu ohikiitävästä mielialasta, joka vahingossa vieraili hänen luonaan ajatuksen kanssa. [9]

Läheisten ihmisten reaktio tällaisiin ylimielisyyksiin on harvoin myönteinen, he yrittävät järkeillä potilaan kanssa, koska sairauden alussa he eivät pidä häntä sellaisena. Luonnollisesti skitsofreenikkoa on mahdotonta vakuuttaa mistään. Kohdattuaan täydellisen väärinymmärryksen ja tietäen varmasti, että hän "tekee oikein", potilas eristyy yhä enemmän itsestään ja osoittaa vihamielisyyttä ennen kaikkea lähiympäristöään kohtaan.

Ulkopuolelta katsottuna skitsofreenikot vaikuttavat hyvin syrjäisiltä, saavuttamattomilta, kylmiltä, kommunikoimattomilta ja käsittämättömiltä. Lisäksi heistä syntyy sellainen vaikutelma jo taudin alkuvaiheessa tai vähän etenevässä muodossa, kun autistiset muutokset ja muut vakavat oireet eivät ole vielä alkaneet kehittyä.

Potilaan käytös ei vielä herätä huomiota liian naurettavien toimien avulla, hänellä on looginen ajattelu, mutta hän tuntee jo itsensä ja hänen ympärillään oleva maailma on muuttunut, ymmärtäen tämän subjektiivisella tasolla. Skitsofreenikko taudin puhkeamisen jälkeen ei voi enää rakentaa suhteitaan läheisiin, työtovereihin kuten ennenkin, hän on hämmentynyt, tyytymätön itseensä. Tämä johtaa siihen, että hän vetäytyy itseensä, taipumus yksinäisyyteen, koska hän ei voi selittää itselleen tapahtuneita muutoksia. 

Useimmissa tapauksissa uusi epätavallinen tila aiheuttaa alkuvaiheessa ainakin syvää pohdiskelua ja usein masennusta. Skitsofreniapotilaille on ominaista alentunut, masentunut mieliala, aistillinen tylsyys - välinpitämättömyys, apatia, äärimmäinen toivottomuus. Tämä heijastuu ilmeisiin – skitsofreenisen kasvot kuvataan pääasiassa jäätyneiksi, tyhjiksi, ilmeettömäksi (rasvaiset kasvot). Joskus se jäätyy hieman irvistystä. Kolmannessa vaiheessa irtautumisen ilme ei enää poistu potilaan kasvoilta.

Jotkut potilaat ovat kuitenkin ilmeisiä. Jälleen erilaiset kasvojen ilmeet ovat ominaisia taudin alkuvaiheille. Ensimmäisille ilmenemismuodoille on ominaista tunteiden ja vaikutteiden korkea intensiteetti. Uuden maailman epätavallinen väritys ei voi jättää ihmistä välinpitämättömäksi, hän näkee kaiken uudessa, epätavallisessa valossa ja hänen tunteensa vaihtelevat merkittävillä amplitudeilla (mikä johtaa myöhemmin emotionaaliseen burnoutiin).

Potilaan ilmeet ja eleet vastaavat hänen kokemuksiaan eivätkä eroa tavallisten ihmisten ilmeistä, mutta niiden ilmeisyyden aste ei vastaa nykyhetkeä, se on absurdia muiden tietämättömien näkökulmasta. Että tunteiden intensiteetti ei ole mittakaavassa. Ilo skitsofreenisessa täyttyy ja muuttuu ylikiihtyneeksi, epätavalliseen iloon liittyy euforia, rakkaus erottuu hurmioituneista piirteistä ja kohtuuttoman mustasukkaisuuden ilmenemismuodoista, surullisuus saavuttaa äärimmäisen toivottomuuden ja epätoivon, pelko tuntuu paniikkikohtauksen tasolla. Korostus on epätavallisen voimakas, ja alkuvaiheessa hallusinaatio-harhaluuloisten tilojen vaikutuksen alaisena oleva potilas paljastaa heterogeenisten ja usein vastakkaisten tunteiden ja mielialojen räjähdyksen - hän räjähtää usein ja on töykeä omaisilleen järjettömissä tilanteissa, jäähtyen välittömästi ja vaipua syvään ajatuksiin. [10]

Komplikaatiot laukaisevat erityisiä itseilmaisumekanismeja, esimerkiksi katatonisessa tilassa potilaat toistavat yksitoikkoisia toimia, vaihtavat asentoaan koko ajan, mutisevat, liikuttavat huuliaan, heillä voi olla kasvojen kouristelua, irvistystä tai täydellinen stupor. Nämä ilmenemismuodot poikkeavat suuresti normaaleista.

Lisäksi viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että skitsofreniapotilaan on lähes mahdotonta kiinnittää katseensa yhteen pisteeseen pitkäksi aikaa, erityisesti liikkumiseen. Heidän katseensa jää välillä jäljessä, välillä ohittaa sen, mutta potilaat eivät pysty seuraamaan silmillään tasaisesti ja hitaasti liikkuvaa kohdetta. [11]

Skitsofreniapotilaan puhe on yleensä rakennettu oikein, muodollisesti se liittyy loogisesti ja syntaktisessa mielessä riippuu potilaan koulutustasosta. Verbaalisten rakenteiden ominaisuus on jatkuva hyppy aiheesta toiseen, joka ei liity edelliseen. Lisäksi skitsofreenikko ei ota huomioon keskustelukumppanin ominaisuuksia - ikää, asemaa, läheisyyden astetta, joihin normaalit ihmiset kiinnittävät huomiota kommunikoidessaan.

Esimerkiksi hävyttömyyden käyttö keskusteluissa naisten, vanhempien, tuntemattomien ihmisten tai yhteiskunnan virkamiesten kanssa ei ole tervetullutta. Useimmat ihmiset, jopa ne, jotka tuntevat sen hienovaraisesti, eivät käytä sitä sopimattomissa tapauksissa, mitä ei voida sanoa potilaista. Heille ei ole esteitä ja viranomaisia.

Suullinen kommunikointi pomon ja jopa työntekijöiden kanssa keskusteltaessa työhetkistä tavallisilla ihmisillä eroaa tyylistä kommunikoida ystävien kanssa olutlasillisen ääressä. Keskustelun aihe vaikuttaa myös käytettyihin sanoihin. Tämä koskee normia; skitsofreenikoilla ei ole tällaista eroa.

Esimerkiksi, kun potilas on tavannut kadulla vanhuksen, potilas näkee täydellisesti korkean ikänsä, ei muodikkaita kuluneita vaatteita ja ei aina varmoja liikkeitä. Kuitenkin, kuten kenelle tahansa normaalille ihmiselle, ei skitsofreenille tulisi mieleenkään tarjota raskas laukku, kuljetus tien toiselle puolelle, jatkaa keskustelua hintojen noususta ja pienestä eläkkeestä, jos vain sen vuoksi, että keskustelu päättyisi nopeasti kauniisti.. Skitsofreenikko puolestaan tarttuu nopeasti keskustelun aloitteeseen iäkkäältä keskustelukumppanilta siten, että hänen vastineensa ei enää pysty syöttämään edes sanoja keskusteluun ja johtaa keskustelua, joka kiinnostaa vain häntä. Lisäksi iäkkäälle on ongelmallista päästä eroon keskustelusta.

Jos skitsofreenikkoa pyydetään vertaamaan useiden esineiden ominaisuuksia, vastauksena voidaan varmasti kuulla erilaisia assosiaatioita. Lisäksi objektit yhdistetään hyvin odottamattomien ominaisuuksien mukaan, vaikka ne ovat todellisuudessa niihin luontaisia, ja assosiatiivisten näkemysten virta itse ongelmasta on ehtymätön. Tälle taudille on ominaista kyvyn erottaa esineiden pää- ja toissijaisista ominaisuuksista. Ilmaisemalla ajatuksiaan potilas hyppää laadullisesta ominaisuudesta toiseen, aivan eri aloilta.

Sairaassa ajattelun kulkua aiheuttaneen keskustelukumppanin ei tule yrittää pysäyttää, keskeyttää, perustella tai väitellä sairaan kanssa. Hienovaraisesti, työllisyyteen viitaten, sinun on yritettävä päästä eroon keskustelusta. Nämä suositukset koskevat terveen ihmisen turvallisuutta. Skitsofreenikolla kaikki ajattelun ja tunteiden alueet ovat irti todellisuudesta. Raivoon tullessaan hän reagoi riittämättömästi häiriöihin, mikä tahansa huolimaton sana voi aiheuttaa aggressiota.

Skitsofrenikon ulkonäkö ei ole liian silmiinpistävää, varsinkaan alkuvaiheessa. Jos henkilö on tottunut seuraamaan ulkonäköään, muutokset eivät tule heti. Läheiset voivat kuitenkin huomata, että hän on harvemmin harjannut hampaitaan ja/tai käynyt suihkussa, käyttää samoja vaatteita pitkään, jo hyvin ummehtunut ja rypistynyt, että hänen ilmeensä ovat muuttuneet, reaktiot ja käyttäytyminen ovat muuttuneet. Erilainen ja selittämätön. Luonnollisesti vakavammissa tapauksissa hulluus on silmiinpistävää, mutta skitsofreenikkoa on mahdotonta määrittää vain ulkonäön perusteella. Ihmiset, joilla on mielenterveyshäiriöitä, ovat riittämättömiä, he voivat pukea päällensä outoja asioita, jotka eivät sovi toisiinsa, vuodenaikaan tai ammattiin, he voivat muuttaa vaatteiden värimaailmaa rajusti. Pelkästään skitsofreenikko voidaan nähdä pitkään ihmisenä, jolla on omituisuuksia, mikä selittää ne stressillä, ylityöllä ja äskettäisellä sairaudella. Tätä ajatusta muuten tukevat usein potilaat itse, jotka eivät yleensä koe tarvitsevansa psykiatrista apua. [12]

Skitsofrenian käyttäytymisen sukupuoli- ja ikäominaisuudet

Eri sukupuolta olevien skitsofreenikkojen käyttäytymisessä ei ole merkittäviä eroja, koska sairaus on sama. Pikemminkin havaitaan uusia laadullisia piirteitä, jotka ovat ilmaantuneet potilaaseen ja joita tarkastellaan perinteisten käsitysten kirjossa miehen ja naisen rooleista perheessä ja yhteiskunnassa.

Skitsofreniaa sairastavien miesten käyttäytyminen muuttuu ja varsin merkittävästi. Periaatteessa perheenjäsenet huomaavat ensin, että jotain on pielessä, kun välittävä ja rakastava poika tai aviomies (isä) tulee kylmäksi ja välinpitämättömäksi rakkaansa kohtaan, voi potkia rakastettua koiraansa, tehdä järjettömän skandaalin ja seuraavana päivänä suihkuttaa kaikki lahjoilla ja esitellä. Luonnottoman kuuma kiintymys. Pohjimmiltaan skitsofreenikko jää kuitenkin kuuroksi perheen kiireellisille ongelmille, koska hän ei halua osallistua niiden ratkaisemiseen, mutta samalla hän voi harjoittaa jonkinlaista toimintaa ja ilmeisen hedelmätöntä, johon hän omistaa kaiken. Vapaa-aika.

Aiemmin aktiivinen ja aktiivinen, nyt häntä ei voida suostutella tekemään läksyjä, työssä on myös kiinnostuksen menetys, työkyvyn lasku. Potilaat lopettavat usein työn, opiskelun ja aikaisemmat suosikkiharrastukset. Skitsofreenikot elävät melko suljettua elämää, lakkaavat vähitellen olemasta kiinnostuneita monista asioista, mutta heillä voi kuitenkin olla uusia harrastuksia, joihin he omistautuvat ilman jälkiä. Se voi olla keksintöä, luovaa toimintaa, filosofista tutkimusta, yleensä arvotonta. Skitsofreenia kiinnostavista aiheista hän voi piristyessään puhua väsymättä, tai pikemminkin, hän pelkistää keskustelun nopeasti siihen tosiasiaan, että hän "saa kiinni" hänet, hyppäämällä aiheesta toiseen, antamatta keskustelukumppanin lisätä edes puhetta. Sana, tekemällä johtopäätöksiä, jotka ovat epäloogisia normaalista näkökulmasta katsottuna. [13]

Valitettavasti skitsofreenikot ovat alttiita alkoholismille ja huumeiden käytölle. Päihteiden väärinkäyttö pahentaa taudin kulkua, tekee parannusennusteesta epäedullisemman ja lisää itsemurhan todennäköisyyttä.

Mies lakkaa huolehtimasta itsestään, lopettaa parranajon, peseytymisen, vaatteiden vaihtamisen. Skitsofrenikon mieliala on usein masentunut, apatia voidaan korvata aggressiokohtauksilla, varsinkin jos he yrittävät saada hänet oikealle tielle, kiihottaa häntä ja vakuuttaa hänet.

On mahdotonta antaa suosituksia skitsofreenisen miehen tunnistamisesta, vain epäasianmukaisen käytöksen vuoksi voidaan epäillä sairautta ja järjestää pätevä psykiatrin konsultaatio mahdollisimman pian. Edes kokenut lääkäri ei pysty diagnosoimaan skitsofreniaa ensimmäisellä tapaamisella ilman potilasta seurantaa.

Skitsofreniaa sairastavien naisten käyttäytymiseen sovelletaan samoja taudin kehittymisen lakeja. Nainen vetäytyy itseensä, tulee välinpitämättömäksi perheensä, kotielämänsä suhteen. Jokin merkityksetön seikka voi suututtaa hänet, hän voi raivota rikkinäisen kupin yli ja reagoida välinpitämättömästi viestiin äitinsä vakavasta sairaudesta ja jopa kuolemasta.

Haluttomuus huolehtia itsestään, kiinnostuksen puute ulkonäköään kohtaan ei ole naisille ollenkaan tyypillistä, joten tällaiset muutokset käyttäytymisessä viittaavat ongelmiin, vaikka ne eivät välttämättä ole skitsofrenian oireita. [14]

Naisella voi olla epätavallisia harrastuksia, hän pystyy myös puhumaan turhaan pitkään itseään koskevista aiheista, ja skitsofreniapotilaita kiihottavat pseudohallusinaatiot ovat päähän kuuluvia ääniä ja käskyjen antamista; naapurit katsovat häntä muukalaisten käskystä tai käyttävät hänen ajatuksiaan sähköpistorasiaan sisäänrakennetulla lukijalla.

Väärä syömiskäyttäytyminen on tyypillisempää naisille, sama pätee tyytymättömyyteen ulkonäköönsä, tiettyihin kehon osiin, omituisten oireiden tuntemuksiin (aivot liikkuvat, ötökät ryömivät ruokatorvea pitkin). Potilailla on erikoinen päättely ja johtopäätökset, epävakaa mieliala, hysteria, katkeruutta - käyttäytyminen voi muuttua eri tavoin.

Kuinka tunnistaa skitsofreeninen nainen? Muuttuneen käytöksen myötä, eikä hänen tunnistaminen, vaan olettaminen, että hän on sairas, ja kuinka nopeasti häntä autetaan, riippuu siitä, kuinka hänen tuleva elämänsä muodostuu.

Sen iän myötä, jolloin skitsofrenian oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran, liittyy joitakin, vaikkakaan ei ollenkaan pakollisia, sen kulun ja hoitoennusteen piirteitä - mitä myöhemmin, sitä helpommin tauti etenee ja sitä vähemmän tuhoisat sen seuraukset. Epäedullisin ennuste perinnölliselle synnynnäiselle skitsofrenialle, vaikka tällainen diagnoosi voidaan tehdä lapselle seitsemän vuoden iästä alkaen. [15]

Esikouluikäisillä lapsilla voi olla myös harhaluuloja ja hallusinaatioita, ja niitä on epäilty pikkulapsillakin, mutta tätä ei ole vielä mahdollista varmuudella todeta. Skitsofreniaa sairastavan lapsen käyttäytyminen poikkeaa terveiden lasten käyttäytymisestä. Nuorimmillaan tätä voi epäillä pelkojen läsnäolo - lapsi pelkää mitä tahansa väriä, mitä tahansa lelua, hän kohtelee kylmyydellä ja pelolla jopa tärkeintä avainhahmoa - omaa äitiään. Myöhemmin, kun lapsen sosiaalinen elämä aktivoituu, alkaa ilmaantua pakkomielle, aggressiivisuus, välinpitämättömyys, halun puute leikkiä ikätovereiden kanssa, kiinnostus kävelyyn, keinuihin ja muihin lasten suosikkiviihteisiin.

Kun lapsi alkaa puhua, voidaan todeta, että hän kuulee ääniä, vastaa niihin, kuuntelee, voi kertoa siitä vanhemmilleen tai vanhemmille lapsille. Affektiiviset heilahtelut, loputtomat päähänpistot ja pelot, kaoottinen puhe, riittämättömät reaktiot voivat viitata skitsofrenian kehittymiseen lapsella. Jos vanhemmat huomaavat tällaista käyttäytymistä, on suositeltavaa pitää havainnointipäiväkirjaa, jossa on yksityiskohtainen kuvaus epätavallisesta käytöksestä, niin psykiatrin neuvonta on tehokkaampaa.

Nuorten skitsofrenian käytökselle on ominaista korkea emotionaalinen stressi. Pienistä skitsofreenikoista tulee vaikeasti hallittavia, heillä on taipumus paeta kotoa, käyttää psykoaktiivisia aineita. Aikaisemminkin ahkeroilla opiskelijoilla näyttää olevan ilmeisiä vaikeuksia muistaa, huomio on hajallaan, he alkavat jäädä jälkeen opinnoissaan, luopuvat entisestä suosikkilajistaan tai musiikistaan, sulkeutuvat eristyksissä, jotkut ovat taipuvaisia lapsettomaan hienostuneisuuteen, filosofointiin. Nuoret menettävät kiinnostuksensa kommunikoida ikätovereiden kanssa, suhteet entisiin ystäviin katkeavat, eikä potilas pysty rakentamaan uusia. Nuoret tulevat herkäksi, heistä tuntuu, että kaikki keskustelevat heistä, he, kuten aikuiset, lakkaavat huolehtimasta itsestään, eivät suorita kotitöitään. Hallusinaatioiden ja harhaluulojen seuraukset ovat lisääntynyt epäluulo, vihamielisyys, epätasapaino. Lapsuuden ja nuorten skitsofrenia kehittyy yleensä nopeasti ja sen ennuste on huono. [16]

Vanhuudessa skitsofrenia kehittyy harvoin ja etenee hitaasti. Vanhemmat naiset elävät pidempään kuin miehet, joten sairaustapaukset ovat yleisempiä heidän keskuudessaan. Joskus vanhuudessa esiintyy skitsofreniformisen psykoosin pahenemista, joka ilmeni nuorina ja onnistuneen hoidon seurauksena ei ilmennyt pitkään aikaan. Ei ole helppoa tunnistaa, että mielisairaus on nimenomaan seniili skitsofrenia, se voidaan sekoittaa dementiaan, neuroottisiin sairauksiin, Alzheimerin tautiin.

Skitsofrenian merkit iäkkäillä naisilla sekä varhaisemmalla iällä viittaavat hallusinaatio-harhaanjohtaviin oireisiin. Käyttäytyminen muuttuu riittämättömäksi, potilas muuttuu apaattiseksi, hoikkaksi, lakkaa olemasta kiinnostunut lapsista ja lastenlapsista, joskus suoraan sanottuna ei halua kommunikoida heidän kanssaan. Pohjimmiltaan elintärkeiden etujen piiri rajoittuu ruokaan ja uneen, potilas valitsee vapaaehtoisen eristäytymisen, lopettaa kävelyn, keskustelun ystävien kanssa, suosikki-TV-ohjelmiensa katselun.

Erityisen vaarallisen rikollisen käyttäytymisen henkilöiden, esimerkiksi sarjamurhaajien, joukossa ei ole paljon skitsofreenikkoja, ammattirikollisten joukossa - myös. Yleensä ne eivät ole vaarallisia. Tämä selittyy ensinnäkin heidän taipumuksensa tyrmistymiseen, yksinäisyyteen ja ulkomaailmasta eristäytymiseen. [17]

Skitsofrenian tyypit

Skitsofrenioiden vallitsevien käyttäytymispiirteiden mukaan erotetaan myös erilaisia sairauksia, vaikka tällainen jako ei vaikuta hoitomenetelmiin, ja nykyaikainen psykiatria aikoo luopua tästä luokittelusta.

Yleisin on vainoharhainen skitsofrenia, joka ilmenee aikuisilla. Sillä on jatkuva virtaus, kehittyy vähitellen, henkilökohtaiset muutokset tapahtuvat hitaasti. Selvimmät oireet ovat jatkuvat vainoharhaiset harhaluulot suhteesta, vaikutuksesta tai vaikutuksesta.

Vainoharhaiset skitsofreenikot ovat varmoja esimerkiksi siitä, että heitä tarkkaillaan kaikkialla ja pidetään silmällä, joten kaikki ovat vain kiireisiä keskustelemaan potilaan käyttäytymisestä ja elämästä ja useimmiten epäilee epäkunnioittavaa asennetta itseään kohtaan. Potilas näkee itsensä seurattavan, hän on varma, että hänet halutaan tappaa, he lukevat hänen ajatuksiaan, hän alkaa epäillä tuttavien, naapureiden osallistumista, pelätä heitä, tulkita heidän sanojaan omalla tavallaan.

Pseudohallusinaatiot ovat luontaisia tälle lajille - äänet, ulkomaalaiset, tilaavat tai keskustelevat jostakin, aiemmin ei ole tyypillistä, mutta ikään kuin upotettuna ulkopuolelta, kuultuina sisäisellä kuulolla. Epäsuotuisimpia ovat pakottavat äänet, joiden järjestyksessä potilaat voivat suorittaa hengenvaarallisia tekoja. Ajan myötä muodostuu henkisen automatismin oireyhtymä, käskyt ja sisäiset dialogit määräävät skitsofreenisen käyttäytymisen. Hän muuttuu välinpitämättömäksi, irrallaan tai ahdistuneeksi ja huolestuneeksi, harvemmin hän voi olla iloisesti innoissaan suurta tehtäväänsä odotellessa kohonneella mielialataustalla, joka ei heikkene, vaikka siihen olisi todellisia syitä; takypsykia - ajattelun nopeuden kiihtyminen (potilaasta tulee vain ideoiden generaattori); hyperbulia - lisääntynyt aktiivisuus (motorinen, kannustin, erityisesti nautinnon saamisen kannalta, monipuolinen ja hedelmätön toiminta). Mania on lisäoire, tyypillisin naisille. [18]

Kunkin oireen intensiteetti ja vakavuus voivat vaihdella, lisäksi skitsofrenikoilla on yleensä monimutkaisia maanis-paranoidisia häiriöitä yhdistettynä esimerkiksi vainon tai ihmissuhteiden harhaan, harhaluuloihin omasta yksinoikeudesta. Käyttäytymispoikkeamat ilmenevät vastaavasti.

Oneiroidimania voi kehittyä yhdessä voimakkaiden hallusinaatioiden kanssa. Maisilla tiloilla tarkoitetaan mielialahäiriöitä, eli affektiiveja, joiden vaikutuksesta potilaiden levontarve vähenee, syntyy paljon epärealistisia suunnitelmia ja ideoita, ne kehittävät voimakasta toimintaa moneen suuntaan. Mania ei aina liity iloiseen mielialaan, usein ajattelun ja motoristen taitojen hyperaktiivisuuteen liittyy mielialan lasku, lisääntynyt ärtyneisyys, aggressiivisuus ja viha. Potilaat voivat harrastaa kaikkea vakavaa, järjestää seksuaalisen maratonin, tulla riippuvaiseksi huumeista tai alkoholista.

Paranoidinen skitsofrenia tunnistetaan yleensä nopeasti, koska useimmissa tapauksissa harhaluulot ovat epärealistisia ja naurettavia. Kuitenkin, kun harhan luonne on uskottava, esimerkiksi liikekilpailijoiden kateus- tai vainoharha, ja skitsofreenikot ovat erittäin vakuuttavia, koska he itse ovat vakuuttuneita fantasioistaan, niin muut saattavat jo pitkään olla vakuuttuneita. Olla tietoinen taudista.

Tämän muodon negatiivinen oire on ilmaistu hieman.

Perinnölliselle skitsofrenialle, joka ilmenee varhaislapsuudessa ja nuoruudessa, useammin miehillä, on ominaista vaikea etenevä kulku ja negatiivisten oireiden nopea kehittyminen. Nuorten pahanlaatuisen skitsofrenian tyyppejä ovat seuraavat:

Katatoninen - jolle on ominaista diametraalisesti vastakkaisten psykomotoristen häiriöiden oireiden hallitsevuus, yleensä ilmaantumatta tajunnan hämärtymiseen (liikkumattomuus korvataan hyperkineesilla). Herääessään potilas muistaa ja voi kertoa, mitä ympärillä tapahtui. Käyttäytyminen on tylsää, tyypillisiä jaksollisia jäätymisjaksoja, esimerkiksi potilaat seisovat tai istuvat ja katsovat yhteen pisteeseen. Tämän tyyppisellä taudilla voi kehittyä oneiroidisia tiloja - potilaan käyttäytyminen vastaa hallusinaatioita, joihin hän osallistuu (heräävä uni). Tälle skitsofrenian muodolle on ominaista nopea kulku - kolmas vaihe tapahtuu kahden tai kolmen vuoden sisällä. [19]

Herbefreninen skitsofrenia kehittyy vain murrosiässä ja varhaisessa murrosiässä. Hallitsevat käyttäytymismerkit ovat täysin sopimatonta temppuilua ja typerää käytöstä. Sillä on nopea kehitys ja huono ennuste autistisen häiriön kehittymisen vuoksi.

Yksinkertainen skitsofrenia kehittyy ilman harhaluuloja ja hallusinaatioita, ja lisäksi tällaiset lapset ennen sairautta eivät yleensä aiheuta valituksia vanhemmilta tai opettajilta. Muutokset käyttäytymisessä ilmaantuvat äkillisesti ja ilmaantuvat oireiden nopeana lisääntymisenä. Kolmesta viiteen vuotta potilaille kehittyy erityinen skitsofreeninen vika, joka koostuu täydellisestä välinpitämättömyydestä kaikkea kohtaan.

Käyttäytyminen hitaassa skitsofreniassa (nykyisessä tulkinnassa - skitsotyyppinen persoonallisuushäiriö) on lähinnä eksentrisyyttä, ja nyt tätä häiriötä ei luokitella todelliseksi skitsofreniaksi. Akuutissa tilassa voi esiintyä harhaluuloja ja hallusinaatioita, mutta ne ovat epävakaita ja lieviä. Useammin havaitaan pakkomielteitä, outoja käyttäytymistä, rituaaleja, liiallista perusteellisuutta, itsekeskeisyyttä ja irtautumista, hypokondriaa, dysmorfofobiaa. Potilaiden kuvitteelliset valitukset erottuvat ylellisyydestä, potilaat ovat hämmentyneitä tietyistä ruumiinosistaan, ja täysin normaaleja, he voivat piilottaa ne, he haaveilevat niiden tekemisestä uudelleen. Kielteisiä seurauksia, kuten syvää emotionaalista uupumusta tai sosiaalista ja ammatillista sopeutumishäiriötä, ei kuitenkaan ilmene häiriön yhteydessä. [20]

Siitä huolimatta käyttäytyminen piilevässä skitsofreniassa muuttuu missä tahansa iässä ja minkä tahansa sukupuolen henkilöillä - siitä ei tule tyypillistä tietylle henkilölle aiemmin, käsittämätöntä, naurettavaa, stereotyyppistä. Se on hyvin omituinen. Skitsofreenikoilla, joita jokin yliarvostettu maaninen ajatus tarttuu, on erityinen karisma ja kyky vaikuttaa laajoihin massoihin, lahjoen vilpittömällä fanaattisella uskollaan siihen, he ovat erittäin vakuuttavia ja läpitunkevia. Lisäksi tämä koskee melkein kaikkia toiminta-aloja - usein niistä tulee merkittäviä hahmoja politiikassa ja uskonnossa. Etenkin usein ilmenevät opposition suunnissa.

Heidän taideteoksensa ovat järkyttäviä, omaperäisiä, omaperäisiä, ei-perinteisiä, mikä heijastaa kaikkea heidän kokemaansa ahdistusta, jännitystä, hallusinaatio-harhaa.

Ja jokapäiväisessä elämässä skitsofreeniset erottuvat itsekkyydestä ja suuntautumisesta vain omiin etuihinsa. He eivät noudata perinteitä ja sopimuksia, he ovat taipuvaisia protestoimaan eivätkä koskaan tee myönnytyksiä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.