^

Terveys

Luuydin

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Lähettävät punaista luuytimen (luuytimeen rubra), joka on aikuisella trabekulaarisen solujen tasainen ja lyhyt luut, epifyysien pitkä (putkimainen) luu, ja keltainen luuytimen (luuytimeen flava), täyttämällä diaphysis luuydintila pitkien luiden. Kokonaismassa luuytimen aikuisen ihmisen noin 2,5-3,0 kg (4,5-4,7 paino-%), ja noin puoli punaisen luuytimen. Punainen luuydin koostuu myelooisen kudoksen, mukaan lukien kudos ja verkkomainen gemotsitopoeticheskie elementtejä. Se sisältää kantojen hemopoieettiset solut - kaikkien verisolujen ja immuunijärjestelmän (lymfoidiset sarjat) esiasteita. Punainen luuydin sen ruokinta haara kapillaaria, joiden halkaisija on 6-20 mikronia leveä ja kapillaarin halkaisija 500 mikronia - siniaallon, jotka vaeltavat seinämän läpi verenkiertoon kypsä muodostettu elementeistä (solua) veri- ja immuunijärjestelmän (B-lymfosyytit).

Keltaista luuydintä edustaa lähinnä rasva-kudos, joka korvaa myeloidiset ja imukudokset. Rasvaisten sulkeutujen keltaisen värin läsnäolo degeneroituneissa retikulaarisissa soluissa antoi nimen tähän luuytimen osaan. Keltaisessa luuytimessä ei ole verenmuodostuselementtejä. Suuri verenhukka saattaa aiheuttaa punasolun uudelleen keltaisen luuytimen paikan päällä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Luuytimen kehitys- ja ikäominaisuudet

Alkion aikana hematopoieesia esiintyy keltuaisen sakoren verisoluissa (19. Päivästä neljännen kuukautisen alkuvaiheeseen). Maksassa havaitusta hematopoieesistä kuudennessa viikossa.

Luuydin alkaa muodostaa alkion luissa toisen kuun lopussa. 12. Viikosta luuytimestä kehittyy verisuonia, mukaan lukien sinikäyrä. Verisuonien ympärille ilmestyy verkkokudos, joka muodostaa ensimmäisen hematopoieesin saarekkeet. Tästä hetkestä alkaen luuydin alkaa toimia hemopoieettisena elimenä. 20-vuotisesta kehittymisvuodesta lähtien luuytimen massa kasvaa nopeasti, ja se leviää epiphyssejä kohti. Putkimaisten luiden diafyysiin luupat absorboituvat muodostaen luuydinonteloa. Vastasyntyneessä punainen luuydin vie kaikki luuydinonteloihin. Rasvasolujen luuytimessä aluksi näyttävät syntymän jälkeen (1-6 kuukautta), ja 20-25 vuotta, keltaiset luuytimessä täyttää medullaarinen onteloon diafyysistä pitkä (putkimainen) luut. Iäkkäillä ihmisillä luuytimessä on liman kaltainen koostumus (hyytelömäinen luuydin). Tubulaaristen luiden epiphaseissa, litteissä luissa, osa punaisesta luuytimestä muuttuu myös keltaiseksi luuytimeksi.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.