^

Terveys

Yleinen ja ionisoitu kalsium veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Veren seerumin kokonaiskalsiumpitoisuuden vertailuarvot (normi) ovat 2,15-2,5 mmol / l tai 8,6-10 mg%; ionisoitu kalsium on 1,15-1,27 mmol / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ionisoituneen kalsiumin pitoisuuden määrittäminen

Ionisoituneen kalsiumin taso voidaan määrittää tavanomaisilla laboratoriokokeilla, yleensä riittävän tarkasti. Acidoosi lisää ionisoituneen kalsiumin määrää vähentämällä sitoutumista proteiineihin, kun taas alkaloosi vähentää ionisoitua kalsiumia. Hypoalbuminemian tavoin kalsiumin plasmatasot vähenevät tavallisesti, mikä heijastaa proteiinien sitoutumista alhaista kalsiumpitoisuutta, kun taas ionisoituneen kalsiumin taso voi olla normaali. Kokonaisplasman kalsiumtasoa pienennetään tai suurennetaan 0,8 mg / dl: llä (0,2 mmol / l) jokaista 1 g / dl albumiinin tason alentamiseksi tai lisäämiseksi. Siten albumiinitaso 2 g / dl (normaalisti 4,0 g / dl) vähentää detektoitavaa plasman kalsiumtasoa 1,6 mg / dl. Myös plasman proteiinien pitoisuuden kasvu, joka havaitaan multippelin myelooman kanssa, voi lisätä plasman kalsiumin kokonaistasoa.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Kalsiumin fysiologinen merkitys

Kalsium on välttämätön normaalin lihaksen supistumisen, hermopulssien, hormonien vapautumisen ja veren hyytymisen vuoksi. Myös kalsium edistää monien entsyymien säätelyä.

Kalsiummyymälöiden ylläpito ruumiissa riippuu kalsiumin saannista ruoasta, kalsiumin imeytymisestä ruoansulatuskanavasta ja munuaisten kalsiumin erittymisestä. Tasapainoisella ruokavaliolla kalsiumin saanti on noin 1000 mg päivittäin. Noin 200 mg päivässä menetetään sapen ja muiden ruoansulatuskanavan salaisuuksien kanssa. Pitoisuudesta riippuen kiertävien D-vitamiinin, erityisesti 1,25digidroksiholekaltsiferola joka on muodostettu munuaiset inaktiivinen muoto, noin 200-400 mg kalsiumia imeytyy suolistosta joka päivä. Jäljelle jäävät 800-1000 mg näkyvät ulosteessa. Kalsiumtasapainoa ylläpitää munuaisten kalsiumin erittyminen, joka on keskimäärin 200 mg vuorokaudessa.

Solunulkoisen ja solunsisäisen kalsiumpitoisuuden säädellään kaksisuuntaisen liikenteen kalsiumin läpi solukalvon ja solunsisäiset soluelimiin kuten endoplasmakalvostoon, sarkoplasmakalvostosta lihassoluja ja mitokondrioita. Sytosolinen ionisoitu kalsium pidetään mikromolaarisella tasolla (pienempi kuin 1/1000 plasmakonsentraatiota). Ionisoitu kalsium toimii solunsisäisenä toissijaisena lähettimenä; mukana luuston lihaksen supistumisen stimulaatio ja vähentää sydämen ja sileän lihaksen aktivoitumista proteiinikinaasien ja fosforylaatio entsyymejä. Kalsium on myös mukana toiminta muiden intrasellulaarista lähettiä, kuten syklisen adenosiinimonofosfaatin (cAMP) ja inozitol1,4,5trifosfat ja siten osallistuu lähetyksen soluvasteen monet hormonit, mukaan lukien epinefriini, glukagoni, ADH (vasopressiini), sekretiini ja kolekystokiniini.

Huolimasta tärkeästä solunsisäisestä roolista lähes 99% koko kalsiumpitoisuudesta kehossa on luissa, pääasiassa hydroksiapatiittikiteiden koostumuksessa. Noin 1% kalsiumluista vaihdetaan vapaasti EKZH: n kanssa ja siksi voi osallistua puskurimuuttuihin kalsiumin tasapainossa. Tavallisesti kalsiumin taso plasmassa on 8,8-10,4 mg / dl (2,2-2,6 mmol / l). Noin 40% veren kalsiumpitoisuudesta liittyy plasman proteiineihin, lähinnä albumiinin kanssa. Loput 60% sisältävät ionisoitua kalsiumia ja kalsiumkompleksia fosfaatin ja sitraatin kanssa. Kalsiumin kokonaismäärä (eli proteiineihin sitoutunut kompleksien sisällä ja ionisoitu) määritetään yleensä kliinisen laboratoriomittauksen avulla. Ihanteellisesti ionisoituneen tai vapaan kalsiumin määritelmä on välttämätön, koska se on fysiologisesti aktiivinen muoto plasmassa; mutta tällainen teknisten vaikeuksien takia tehty määritys suoritetaan yleensä vain potilailla, joilla epäillään merkittävän proteiinien sitoutumisen kalsiumin sitomisen. Ionisoitua kalsiumia pidetään yleensä noin 50% plasman kokonaiskalsiumpitoisuudesta.

Fysiologinen kalsium-arvo on heikentää kudoksen kolloidien sitovat vettä, mikä vähentää läpäisevyyttä kudosmembraaneja osallistuminen rakentamiseen luuranko ja hemostaasi järjestelmä, sekä hermo-aktiivisuutta. Se kykenee kertymään kudosvaurioiden paikoissa erilaisten patologisten prosessien avulla. Noin 99% kalsiumista on luissa, loput pääosin ekstrasellulaarisessa nesteessä (lähes yksinomaan veriseerumissa). Noin puolet seerumin kalsiumista kiertää ionisoituneessa (vapaa) muodossa, toinen puoli kompleksissa, pääasiassa albumiini (40%) ja suolat fosfaatteja, sitraattia (9%). Seerumin albumiinin muutos, erityisesti hypoalbuminemia, vaikuttaa kalsiumpitoisuuden kokonaismäärään vaikuttamatta kliinisesti tärkeämpiin indikaattoreihin - ionisoituneen kalsiumin pitoisuuteen. On mahdollista laskea "korjattu" kalsiumpitoisuus kokonaisuudessaan seerumissa hypoalbuminemiaan seuraavan kaavan mukaisesti:

Ca (korjattu) = Ca (mitattu) + 0,02 × (40-albumiini).

Kalsium, joka on kiinnitetty luukudokseen, on vuorovaikutuksessa veriseerumin ioneihin. Puskuroidun järjestelmän toimesta talletettu kalsium estää sen seerumipitoisuuden suuria vaihteluita.

Kalsiumin metabolia

Kalsium Metabolia säädellä lisäkilpirauhashormoni (PTH), kalsitoniini ja johdannaiset D-vitamiinin Lisäkilpirauhashormoni seerumin kalsiumpitoisuuden, lisäämällä sen eluointi luun takaisinimeytymistä munuaisissa ja stimuloi muuntaminen siinä D-vitamiinin aktiiviseksi metaboliitiksi, kalsitrioli. Lisäkilpirauhashormoni lisää myös munuaisten fosfaatin erittymistä. Kalsium veren säätelee eritystä lisäkilpirauhashormonin negatiivisen palautteen avulla mekanismi: stimuloi hypokalsemia, hyperkalsemia ja estää vapautumisen lisäkilpirauhashormonia. Kalsitoniini - fysiologinen antagonisti lisäkilpirauhashormonin, se stimuloi kalsiumin erittymistä munuaisten kautta. D-vitamiinin metabolit stimuloivat kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa.

Veriseerumin kalsiumpitoisuus vaihtelee lisäkilpirauhasen ja kilpirauhasen toimintahäiriöiden, erilaisen paikallistumisen kasvainten, erityisesti luuston metastasoitumisen ja munuaisten vajaatoiminnan vuoksi. Kalsiumin toissijainen osallistuminen patologiseen prosessiin tapahtuu ruoansulatuskanavan patologiassa. Usein hypo- ja hyperkalsemia voi olla patologisen prosessin ensisijainen ilmenemismuoto.

Kalsiummetabolian säätely

Kalsiumin ja fosfaatin (PO) metabolia ovat toisiinsa yhteydessä. Kalsiumin ja fosfaatin tasapainon säätely määräytyy lisäkilpirauhashormonin (PTH), D-vitamiinin ja vähäisemmässä määrin kalsitoniinin verenkierrossa. Kalsiumin ja epäorgaanisen PO: n konsentraatiot liittyvät niiden kykyyn osallistua kemialliseen reaktioon GaPO: n muodostumisella. Kalsiumin ja PO: n konsentraation tuote (meq / litra) on yleensä 60; kun tuote ylittää 70, CaPO-kiteiden saostaminen pehmeissä kudoksissa on todennäköistä. Saostuminen verisuonikudoksessa edistää arterioskleroosin kehittymistä.

PTH: tä tuottaa lisäkilpirauhaset. Siinä on erilaisia toimintoja, mutta ehkä tärkein asia on estää hypokalsemia. Lisäkilpirauhasosat reagoivat plasman kalsiumpitoisuuden vähenemiseen vasteena siihen PTH: n vapautumiseen verenkiertoon. PTH lisää plasman kalsiumpitoisuutta minuutteina lisäämällä munuaisten ja suoliston kalsiumin imeytymistä sekä mobilisoi kalsiumia ja RO: tä luusta (luun resorptiota). Munuaisten kalsiumin erittyminen yleensä on samanlainen kuin natriumin erittyminen ja sitä säätelevät käytännöllisesti katsoen samoja tekijöitä, jotka ohjaavat natriumliikennettä proksimaalisissa tubuleissa. Kuitenkin PTH lisää kalsiumin uudelleenabsorptioa nefronin distaalisissa osissa natriumista riippumatta. PTH vähentää myös RO: n munuaisten uudelleenabsorptioa ja lisää siten munuais RO -häviötä. RO-munuaisten menetys estää Ca: n ja RO: n sitomisen tuotteen kasvun plasmassa, kun kalsiumin taso nousee vasteena PTH: lle.

PTH myös kasvattaa plasman kalsiumpitoisuutta muuntamalla D-vitamiinin aktiivisimmaksi muodoksi (1,25-dihydroksikolekalsiferoli). Tämä D-vitamiinin muoto kasvattaa suolistossa imeytyneen kalsiumin prosenttiosuutta. Huolimatta lisääntyneestä kalsiumin imeytymisestä, lisääntynyt PTH: n erittyminen johtaa tavallisesti lisää luun resorptiota estämällä osteoblastinen toiminto ja stimuloimalla osteoklastien aktiivisuutta. PTH ja D-vitamiini ovat tärkeitä luun kasvun ja remodelingin säätelijöitä.

Lisäkilpirauhastoiminnon tutkimukseen kuuluu pyöristetyn PTH: n määrittäminen radioimmuniteetilla ja cAMP: n kokonais- tai nefrogeenisen erittymisen mittaaminen virtsaan. Virtsan cAMP: n määritys on harvinaista, ja PTH: n tarkat analyysit ovat laajalle levinneitä. Paras ovat määritykset ehjiin PTH-molekyyleihin.

Kilpirauhan parafollikulaariset solut eristävät kalcitoniinia (Scrolls). Calcitonin vähentää kalsiumin pitoisuutta plasmassa lisäämällä kalsiumin sisäänottoa soluilla, munuaisten erittymisellä ja luun muodostumisella. Kalsitoniinin vaikutus luun aineenvaihduntaan on paljon heikompi kuin PTH: n tai D-vitamiinin vaikutukset.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.