^
A
A
A

Fyysinen rangaistus muuttaa lasten aivot

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

17 June 2021, 09:00

Fyysisellä rangaistuksella, jopa lievässä muodossa, on sama haitallinen vaikutus lasten aivojen kehitykseen kuin väkivaltaisella hyväksikäytöllä. Tämän vahvistavat Harvardin yliopiston tutkijoiden tekemät tutkimukset.

Tällä hetkellä on olemassa monia erilaisia vanhemmuusjärjestelmiä. Voiman käyttöä kevyestä piiskaamisesta piiskaamiseen pidetään yhtenä vanhimmista rangaistuksista teoista. Tieteelliseltä kannalta tällaisella "kasvatuksella" on pääasiassa kielteinen vaikutus ja se johtaa ajan myötä korjaamattomiin ja vakaviin seurauksiin lapselle.

Aikuisten fyysisen rangaistuksen käyttö , joka aiheuttaa lapsille kipua ja epämukavuutta, on yleistä monissa maailman maissa, vaikka lapsen oikeuksien sopimus on kielletty. Tilastojen mukaan vain Yhdysvalloissa lähes joka toinen perhe harjoittaa säännöllisesti tällaista "kasvatusta". Yhteiskunta on tässä asiassa epäselvä: jotkut ilmaisevat äärimmäisen kielteisen mielipiteen, kun taas toiset eivät näe muuta ulospääsyä tilanteesta. Tutkijat ovat varmoja, että ruumiinvammoilla on aina haitallinen vaikutus lapseen, vaikka se olisi lievä altistuminen. Tutkimusten mukaan fyysisen väkivallan ja ahdistuneisuuden tai masennuksen, kognitiivisten ongelmien, mielenterveyshäiriöiden kehittymisen välillä on vahva suhde koko elämän ajan, myös kaukaisina aikoina. Neurotieteen tasolla fyysisen rangaistuksen on raportoitu olevan lapsille yhtä kovaa kuin äärimmäisen väkivallan.

Tutkijat tutkivat tietoja useista sadoista 3–11-vuotiaista lapsista, jotka asuivat perheissä, jotka eivät harjoita vakavia väkivallan muotoja. Asiantuntijat suorittivat aivojen magneettikuvauksen kaikille testatuille lapsille : toimenpiteen aikana lapsia pyydettiin katsomaan näyttöä, jossa esiteltiin ihmisiä, joilla oli erilaisia tunteiden ilmenemismuotoja. Tutkijat tallensivat skannerin avulla lasten aivotoiminnan piirteet silloin, kun he reagoivat näyttelijöiden tiettyyn ilmeeseen. Lapset, joille vanhemmat käyttivät fyysisiä kasvatusmenetelmiä, osoittivat lisääntynyttä reaktiota negatiivisille kuville näytöllä. Erityisesti lateraalisen ja mediaalisen prefrontaalisen aivokuoren lisääntynyt aktiivisuus ilmeni, mukaan lukien selkäosan etuosan cingulate -kuori, dorsomediaalinen prefrontal -aivokuori, kahdenvälinen etunapa ja vasen keskimmäinen etuleikkaus.

Saadut tiedot osoittavat, että fyysinen rangaistus voi ohjata hermoston reaktiot negatiiviseen suuntaan samalla tavalla kuin vakavammissa väärinkäytöksissä.

Asiantuntijat suosittelevat luopumista tällaisista altistumismenetelmistä, jotta vältetään kielteiset ja pitkäaikaiset vaikutukset lapseen. Psykologit suosittelevat, että selkäsauna korvataan keskusteluilla, jotka opettavat vauvaa hallitsemaan ja hallitsemaan käyttäytymistään.

Lisätietoja tutkimuksesta löytyy sivulta

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.