^
A
A
A

Kaihi ja dementia yhteys

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

26 January 2022, 09:00

University of Washington College of Medicine -yliopiston tutkijat havaitsivat, että ihmiset, joilta oli poistettu kaihi, olivat vähemmän todennäköisiä dementiaan sen etiologiasta riippumatta. Jos henkilö jatkaa elämäänsä samean linssin kanssa, hankitun dementian riski kasvaa merkittävästi.

Dementia on erittäin yleinen oireyhtymä, joka kehittyy aivosairauksien taustalla. Tähän mennessä patologiaa pidetään parantumattomana. Yksi jatkuvan etenevän dementian ilmaantumista aiheuttavista tekijöistä on näkökyvyn häiriintyminen - erityisesti ikään liittyvä kaihi. Tutkijat ovat havainneet, että näön oikea-aikainen palauttaminen vähentää merkittävästi iäkkäiden ihmisten dementian riskiä.

Tutkijat tarkastelivat huolellisesti tietoa aikuisten potilaiden henkisten muutosten varhaisesta työstä. Tutkimuksessa tutkittiin yli kolmen tuhannen 65-vuotiaan potilaan tapaushistoriaa, joilla oli varmistettu glaukooma tai linssin sameus. Kun tutkimusprojekti käynnistettiin, kenelläkään tutkimukseen osallistuneista ei ollut dementiadiagnoosia.

Pitkän seurannan aikana yli kahdeksassadalle koehenkilölle kehittyi erilaisia dementian muotoja. Näistä seitsemälläsadalla potilaalla diagnosoitiin Alzheimerin tauti . Kaiken kaikkiaan 45 %:lle kaikista tutkimuspotilaista tehtiin kaihileikkaus.

Lisätutkimukset osoittivat, että kaihileikkauksen saaneilla oli noin 30 % pienempi riski sairastua minkä tahansa tyyppiseen dementiaan – ja tämä määrä pysyi vakaana ainakin kymmenen vuoden ajan.

Vielä ei tiedetä, mikä on dementian ja kaihien välisen todetun yhteyden mekanismi. Oletettavasti huonon näön ongelman korjaamisen jälkeen potilailla oli parempi sensorinen aktiivisuus, mikä paransi ja säilytti heidän kognitiivisia kykyjään. Esimerkiksi leikkausten, jotka eivät parantaneet näköä (kuten glaukooman vastaiset toimenpiteet), ei havaittu parantavan dementian riskipisteitä.

Toisen oletuksen mukaan leikkauksen jälkeen havainto sinisestä väriskaalasta, joka yleensä tukkeutuu kaihiin, palautui. Tiedemiesten mukaan verkkokalvon valoherkät gangliorakenteet käyttävät tätä gammaa säätelemään vuorokausirytmejä.

Kirurgisen toimenpiteen merkitys on seuraava: lääkäri poistaa samean linssin ja asentaa sen tilalle keinolinssin, joka korvaa kokonaan luonnollisen elimen. Tämän seurauksena potilas saa takaisin kaikki näkömahdollisuudet, jotka olivat kadonneet kaihien vuoksi.

Lisätutkimuksella tulisi pyrkiä parantamaan ymmärrystä ikään liittyvien silmänsisäisten muutosten ja aivojen toiminnan välisestä suhteesta. Tutkijoiden on kehitettävä mahdollisia ehkäiseviä ja terapeuttisia menetelmiä ikääntymisen aiheuttaman dementian kehittymisen ehkäisemiseksi, hidastamiseksi tai pysäyttämiseksi.

Tietolähde jamanetwork- tutkimuksesta

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.