^
A
A
A

Kylmä henkilö on vaikeampi keskittyä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

20 December 2018, 09:00

Henkisen ja emotionaalisen tilan tuhoaminen ARVI: ssa ja kylmässä voi johtua immuunijärjestelmän aivokeskuksiin lähettämistä kemiallisista signaaleista.

Kaikki tietävät epämiellyttävän tilan kylmällä - loppujen lopuksi monet eivät ole kiinnostuneita kovinkaan paljon yskän tai nenäverenvuodon kanssa, koska toiminta on jyrkkää, apatiaa, väsymystä ja kyvyttömyyttä keskittyä. Yritä selittää tämä tilanne ilmauksella "tauti vie kaikki voimat" ei ole merkitystä. Loppujen lopuksi katoavat paitsi fyysiset mahdollisuudet: henkinen toiminta monimutkaistuu, tunteet tasoitetaan, psyyke sorretaan.

Todennäköisesti tauti vaikuttaa jonkin verran aivojen toimintaan? Tai syy immuunijärjestelmän toimintaan?

Tri. Thomas Blank ja hänen tiimensä tekivät sarjan tutkimuksia jyrsijöiltä, jotka kärsivät ei-pitkäaikaisesta virusinfektiosta. Koska tutkijat yrittivät arvioida hiirien käyttäytymistä ja henkisiä ominaisuuksia, aloitettiin erityinen testaus: sairaat eläimet asetettiin vesisäiliöön, josta heille oli vaikea päästä yksin. Mitä tutkijat näkivät?

Terveet jyrsijät toistivat jatkuvasti yrityksiä päästä irti säiliöstä. Sairas hiiri saatti nopeasti taistelun ja käytti energiaansa vain pysähtelemään eikä hukkua.
 Tutkijoiden mukaan infektioprosessin alkamisen myötä eläinten immuniteetit stimuloivat beeta-interferonin, spesifisen antiviraalista ainetta. Tämä aine voi joutua kosketuksiin veri-aivoesteen muodostavien solureseptoreiden kanssa. Reseptoridatan käytöstä poistamisella hiiret muuttuivat resistentteisemmiksi sairauteen liittyvästä apatia-tilasta.

Jos ajatellaan tilannetta molekyylitasolla-solutasolla, voimme kuvata sitä seuraavasti: käyttöönotto infektion immuuni suoja stimuloitiin interferoni-beeta, toimii verisuonten reseptoreihin, ja aktivoimalla tuotteita Immunoproteiinit CXCL10. Tämä proteiini kuuluu sytokiiniryhmään ja heikentää hippokampuksen hermosolujen ominaisuuksia. Emme kuitenkaan saa unohtaa, että on olemassa muita versioita immuunivasteen, jossa interferoni sen antiviraalisia ominaisuuksia ei tarvita - esimerkiksi se tulee tulehdus, mikrobien aiheuttamia. Ilmeisesti tässä toimivat kaikki muut mekanismit, jotka aiheuttavat apatiaa, uneliaisuutta ja tehokkuuden menetystä.

Kehityksen näkökulmasta tilanne on selvä: psykologinen levottomuus johtaa energiansäästöön, koska potilas tarvitsee energian taistelua taudin varalta. Tutkijat haluavat kuitenkin oppia hallitsemaan "vilustumisten" kehittymistä aiheuttavia immuunisignaaleja - koska nykyään ihmiset eivät tarvitse niin vaalia energiaansa, kuten sata tuhatta vuotta sitten.

Lisäksi samanlaisia masennuksen oireita esiintyy myös onkologian ja autoimmuunisairauksien potilailla, joten tämän ongelman ratkaiseminen auttaisi vastaamaan muihin samankaltaisiin kysymyksiin.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.