^
A
A
A

Lapsellinen oikeudenmukaisuuden tunne ilmenee 3-vuotiaasta

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

24 July 2019, 09:00

Lapset ovat nuoresta iästä alkaen osoittaneet akuuttia oikeudenmukaisuutta. He ovat valmiita tekemään paljon, jotta sellaista epäoikeudenmukaisuutta osoittavaa henkilöä rangaistaan vastaavasti, vaikka lapsen on itse uhrattava jotain tästä.

Oikeudenmukaisuuden tunne voidaan tuoda moniin tulkintoihin. Joitakin samanlaisia ideoita voidaan nähdä simpanssien käyttäytymisessä. Ainoa ero on, että apinat reagoivat oikeudenmukaisuuden olemassaoloon tai puuttumiseen, jos se koskee heitä henkilökohtaisesti. Ihmisten suhteen tunne leviää suhteessa muihin.

Lapset jo kolmessa vuodessa tuntevat ja huolestuvat, jos joku loukkaa toista. Samaan aikaan lasten halu ei kohdistu niinkään rankaisemaan vääryyttä osoittaneeseen, vaan auttamaan uhria.

Ja onko oikeuden palauttaminen välttämätöntä vai ei? Loppujen lopuksi henkilö, joka on rikoksentekijä, on rangaistava - jos vain niin, että "se olisi häpeällistä muille." Joissakin tapauksissa oikeudenmukaisuuden voiton vuoksi on tarpeen uhrata jotain. Missä iässä lapsi on valmis uhraamaan tällaisia uhrauksia? Tätä on vaikea ymmärtää, mutta New Yorkin yliopistoa edustavat tutkijat ovat huomanneet, että 3–6-vuotiailla lapsilla on jo valmius uhrata oikeudenmukaisuuden vuoksi.

Tutkimukseen osallistui yli kaksisataa 3-6-vuotiasta lasta. Kaikki nämä lapset olivat vierailijoita kaupungin lastenmuseossa. Osallistujat vietiin huoneeseen, jossa spiraaliliuku sijaitsi: sen annettiin liikkua pois siitä. Lapset alkoivat pitää hauskaa, ja jonkin ajan kuluttua heille esitettiin kuva vauvan kanssa, joka pilalla ja repäisi jonkun toisen veneet. He selittivät lapsille, että tämä paha tyttö tulee pian heidän luokseen ratsastamaan mäkeä. Lisäksi osallistujille annettiin seuraavat mahdollisuudet: kirjoita dioille kyltti sanalla “suljettu” tai “avoin”. Jos oletettiin, että liukumäki olisi auki, niin se tarkoitti, että kaikki voivat ajaa sen mukana, mukaan lukien haitallinen vauva. Ja sana "suljettu" tarkoitti, että kukaan ei aja. Osoittautuu, että jokaisella lapsella oli mahdollisuus rangaista toista lasta jonkun toisen käsityön vahingoittamisesta rikkomalla heidän omia etujaan.

Kävi ilmi, että joka toinen lapsi ilmaisi halukkuutensa uhrata viihdettä. Näiden lasten joukossa oli sekä kolmivuotiaita että kuusivuotiaita osallistujia.

Sen jälkeen asiantuntijat päättivät selvittää, mikä tekijä vaikuttaa lasten halukkuuteen rangaista syyllisiä. Lapset jaettiin ryhmiin: yhdelle heistä kerrottiin, että tämä tyttö on sama kuin he ja että hän kuuluu jopa heidän ryhmäänsä. Muille lapsille kerrottiin, että tyttö oli heille muukalainen. Kolmannen luokan lapsille annettiin ”erityiset valtuudet” päätöksenteossa ripustamalla sheriffin rintamerkki.

Kävi ilmi, että lapset olivat alttiimpia rankaisemaan "muukalaisia", ja "anteeksiannon" vaihtoehtoa sovellettiin useammin heidän omaansa. Mutta lisäsheriffin voima muutti kaiken: he tulivat pikemminkin omiin käsiinsä. Tutkijat antoivat tämän siihen, että lahjaksi saatu henkilö tuntee olevansa vastuussa ”omasta” ihmisestään, ja hän tekee kaiken niin, että ”oma” ei loukkaa toisiaan.

Yksityiskohdat tutkimuksesta julkaistaan osoitteessa psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.