^
A
A
A

Pieni perhe on tavoite jälkeläisten sosiaaliselle mutta ei evoluutiolle menestymiselle

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

30 August 2012, 11:29

Yksi evoluutiotoiminnan perustekijöistä on luonnollinen valinta. Mitä suurempi yksittäisen eläinlajin väestö, sitä laadullisemmaksi tämä valinta olisi.

On loogista, että tässä tapauksessa suuri jälkeläinen on tärkeä edellytys onnistuneelle kehitykselle. Kuitenkin teollistuneessa ihmisyhteiskunnassa ihmisten hyvinvoinnin kasvu liittyy erottamattomasti perheen koon tietoiseen rajoittamiseen. Tätä riippuvuutta viime vuosisadan puolivälissä kutsuttiin "väestörakenteen muutokseksi" (perinteisestä yhteiskunnasta moderniin).

Mukaan suosittu "mukautuva" teoria väestörakenteen muutos pitkällä aikavälillä myönteinen vaikutus evoluutioprosessin niin alhainen syntyvyys lisää hyvinvointia jälkeläisiä, joka lopulta on saavutettava sellainen rikkaus, että nyky-yhteiskunnassa on mahdollista saada lisää lapsia.

Lontoon hygienia- ja trooppisen lääketieteen, University College Londonin ja Tukholman yliopiston tutkijat eivät ole samaa mieltä tämän teorian kanssa. He vahvistavat, että pieni määrä lapsia myötävaikuttaa taloudellisen menestyksen jatkamiseen ja jälkeläisten korkean sosiaalisen aseman hankkimiseen, mutta he sanovat, että heidän määränsä vähenee. Tutkijat päättelevät, että päätös perheen koon rajoittamisesta voi edistää jälkeläisten taloudellisen ja sosiaalisen aseman parantamista, mutta sosioekonominen menestys ei aina johda menestykseen evoluutiossa.

Tutkimuksessa korostetaan konfliktin modernin yhteiskunnan välillä sosioekonomisten ja biologisen (evolutiivinen) menestystä, kun taas perinteisissä yhteiskunnassa, käyttäytyminen, joka johtaa korkean sosiaalisen aseman ja hyvinvoinnin ja sisältävät yleensä suurikokoisia jälkeläisiä.

Tutkijat käyttivät tietoja 14 tuhatta ihmistä, jotka syntyivät Ruotsissa 1900-luvun alussa ja kaikki jälkeläiset tähän päivään asti tutkimukselleen.

Tutkijat määrittivät näiden ihmisten sosiaalisen ja taloudellisen menestyksen sellaisten indikaattorien avulla, kuten koulunkäynnin onnistuminen, korkeakoulutuksen saatavuus ja perheiden kokonaistulot.

Lisääntymistodennäköisyys määräytyi kypsyysjäljelle jääneiden ihmisten, avioliiton 40 vuoteen ja jälkeläisten määrän vuoteen 2009 mennessä.

Kävi ilmi, että pienemmän perheen koon tutkimuksessa ensimmäisellä sukupolvella ja pienemmällä lapsella tulevissa sukupolvissa liittyy todellakin jälkeläisten paras sosioekonominen asema. Toisin kuin mukautuva hypoteesi, pienellä sukupolvella ja perheen hyvinvoinnilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta seuraavien sukupolvien lisääntymiseen, tai tämä vaikutus oli negatiivinen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.