^
A
A
A

Vanhuksille keksitty erityisruoka

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

22 July 2019, 09:00

Liettuan Kaunasin teknillisen yliopiston työntekijät ovat kehittäneet erityisruokavalion vanhuksille, joiden nielemistoiminnot ovat aivohalvauksen jälkeisiä, kasvaimia, ruokatorven luontaisia muutoksia jne. Uuden tyyppinen ruoka on tarkoitettu parantamaan ikääntyneiden potilaiden hyvinvointia.

Vanhoilla ihmisillä, jotka kärsivät dysfagiasta - nielemistoiminnon rikkomuksesta - puuttuu melkein aina tiettyjä aineita kehossa. Suurimmalla osalla ikääntyneistä ihmisistä puuttuu proteiini, B-ryhmän vitamiineja ja askorbiinihappoa, samoin kuin monista mineraaleista (kuten seleeni ja sinkki) ja tyydyttymättömistä rasvahapoista. Huono ja riittävä ruokavalio riittämättömän painon taustalla johtaa siihen, että potilaiden terveys huononee hitaasti, fyysiset ja henkiset kyvyt heikkenevät, näkö kärsii, makuhavainto muuttuu ja kuolettavan lopputuloksen riski kasvaa. Mitä tehdä, jos tuotteita, joissa on runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja jotka samalla ovat vanhojen ihmisten helposti syömiä, on lähes mahdotonta löytää? Liettuan asiantuntijoiden uusi työ on antanut toivoa monille vanhuksille.

He keksivat uuden ruoan nielemishäiriöistä kärsiville potilaille: tämä ruoka on houkuttelevan näköinen ja melko miellyttävä makuinen. Se on rikastettu tyydyttymättömillä rasvoilla, sillä on vähentynyt hiilihydraatti-laktoosipitoisuus, se sisältää rasvaliukoisia A- ja D-vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja, hivenaineita - sinkkiä, kalsiumia, seleeniä. Ruoka on tahnamaista, se on helppo niellä jopa henkilöille, joilla on heikentynyt nielemistoiminto. Uute aroniasta antaa tuotteelle miellyttävän värin, parantaa makua, tyydyttää antosyaniinilla - kasvien glykosideilla.

Tämän ruoan tuotanto perustuu kapselointitekniikkaan: aktiiviset komponentit pysyvät poistuvassa materiaalissa, minkä seurauksena ruuansulatusjärjestelmä helpottaa tarvittavien aineiden uuttamista ruoasta ja niiden sulamista.

Tutkijat ovat jo suorittaneet ensimmäiset kehityskokeet Liettuan terveysyliopiston kliinisellä osastolla. Ryhmä potilaita, jotka käyttivät 200 g uutta tuotetta aamuisin ja iltaisin 10 peräkkäisenä päivänä, osoittivat painon nousua ja parannettua fyysistä aktiivisuutta. Lisäksi potilailla syanokobalamiinin pitoisuus veressä kasvoi. Haittavaikutuksia ei havaittu.

Uusi tuotekehitysprojekti kesti noin yhdeksän kuukautta. Ruokaa verrattiin vastaavaan puolalaiseen vastaavaan ruokaan. Kävi ilmi, että Liettuan tuote on ravitsevampaa ja paljon tehokkaampaa iäkkäiden potilaiden terveyden parantamiseksi.

Vanhusten dysfagia on ongelma, josta puhutaan vähän ja harvoin. Eikä ollenkaan, koska sellaista ongelmaa ei ole. On mahdotonta olla ottamatta huomioon, että normaalin aterian mahdottomuus johtaa usein siihen, että ikääntyneet ihmiset lukkiutuvat itseensä, suojaavat itseään kommunikaatiolta, ajavat masennukseen. Tiedemiehille yritetään huolehtia antaa mahdollisuus tällaisille ihmisille.

Tiedot julkaistu Liettuan teknillisen yliopiston virallisella verkkosivustolla (ktu.edu)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.