^
A
A
A

Teollinen leivonta voi olla vaarallinen

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

14 August 2019, 09:00

Kaupoista leipominen voi lisätä diabeteksen riskiä - ja tämä ei johdu sokerista, vaan koostumuksen toisesta vähän tunnetusta komponentista. Puhumme propionaatista - aineesta, joka estää homeen muodostumisen elintarvikkeissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että propionaatti "puuttuu" aineenvaihduntaprosesseihin ja alentaa solujen insuliiniherkkyyttä.

Tutkimuksen suorittivat Harvard ja Haim Sheba Medical Center.

Mikä on propionaatti? Tämä on propionihapon suola tai esteri, joka asetetaan taikinaan tai juustoon ja mihin tahansa tuotteeseen homeen muodostumisen estämiseksi.

Yleensä propionaattia pidetään vaarattomana aineena. Ihmisen suolen bakteerit erittävät sen normaalisti, koska se auttaa prosessoimaan kasvikuitua. Mutta kuinka hyödyllisiä ovat propionaatit, jos ne toimitetaan kehoon keinotekoisesti?

Tutkijat aloittivat tutkimuksensa tarjoamalla tätä ainetta jyrsijöille. Propionaatin käytön jälkeen eläimissä normaaleissa ravintomäärissä hormoni-glucagonin määrä lisääntyi veressä, stimuloimalla glukoosin vapautumista verenkiertoon maksassa, samoin kuin norepinefriinihormoni, joka säätelee verenpainetta, nostaa sokeripitoisuutta ja säätelee proteiinia, joka on suora osallistuja rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Seurauksena oli, että sokeripitoisuus jyrsijöiden veressä nousi jyrkästi, ja viiden kuukauden kuluttua eläimistä tuli paljon tylsimpiä ja jopa taipumus kehittyä tyypin II diabetekseen .

Sitten tutkijat jatkoivat kokeiluaan ihmisillä kutsumalla vapaaehtoisia - 14 ihmistä ilman terveyshäiriöitä, normaalipainolla ja normaalilla verensokerilla. Vapaaehtoiset jaettiin ehdollisesti kahteen ryhmään: ensimmäisen ryhmän piti syödä noin 1 g propionaattia ruoan kanssa (tämä on suunnilleen paljon, että keskimääräinen ihminen syö teollisuusruoan kanssa), ja toiselle ryhmälle tarjottiin ”puhdasta” ruokaa. 4 tuntia syömisen jälkeen koehenkilöiltä otettiin verinäytteet.

Viikon kokeen jälkeen ryhmät käännettiin ja havaittiin jälleen muutoksia verikokeissa.

Yleensä tutkimuksen tulokset olivat suunnilleen samat kuin jyrsijöitä testattaessa. Verensokeritasot nousivat propionaatin vaikutuksesta, mutta vakiintuivat hitaammin. Lisäksi lisäaine vaikutti lisääntyneeseen insuliinipitoisuuteen, mikä osoitti heikentyneen sokerin imeytymisen kudoksiin.

Kokeen lisäksi asiantuntijat tutkivat yli 150 potilaan lääketieteelliset tiedot, jotka osallistuivat toiseen painonpudotusta koskevaan projektiin. Todettiin, että niillä, joilla oli vähentynyt insuliiniherkkyys, propionaatin pitoisuus veressä oli suurempi.

On mahdollista, että testiaine todella lisää tyypin II diabeteksen riskiä, ja on parempi hylätä sen sisältämät tuotteet. Mutta on huomattava, että toistaiseksi puhumme alustavista tuloksista, ja muita kokeita aiheesta on edessä. Siksi on liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

Lähde - stm.sciencemag.org/content/11/489/eaav0120

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.