^
A
A
A

Verenpaine voi kehittyä saastuneen ilman hengitettynä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

21 October 2018, 09:00

Raskaana olevan naisen inhalaation aiheuttama saastunut ilma voi johtaa siihen, että tulevaisuudessa lapsensa on kohonnut verenpaine. Tutkijoiden mukaan tämä vaara on raskauden kolmannella kolmanneksella. Heidän väitteensä ja ehdotuksensa julkaistiin äskettäin Yhdysvaltojen kardiologian liiton asiantuntijoista.

Saastuneen ilman pääasiallista koostumusta edustaa hienojakoiset pienet hiukkaset, joiden läpimitta on alle 2,5 mikronia. Tällaisia hiukkasia on läsnä autojen pakokaasuissa ja muodostuvat myös öljytuotteiden, hiilen ja biopolttoaineiden polttamisen aikana. Aiemmin tiedemiehet ovat jo osoittaneet, että hienojakoinen seos tunkeutuu verenkiertojärjestelmään, mikä aiheuttaa erilaisia häiriöitä ihmisen kehossa. Esimerkiksi voimakkaasti saastuneen ilman pitkittynyt sisäänhengitys asiantuntijoiden mukaan lisää riskiä kehittää hypertensioa sekä aikuisille että lapsille. Lisäksi huono ekologia kokonaisuutena on se tekijä, joka on ensimmäinen paikka monien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman syiden joukossa. Äskettäin tehdyssä tutkimuksessa tutkijat kertoivat vielä, että lapsi vaikka kohdussa, on myös vaarassa: hengittämisestä tulevaisuuden äiti saastuneen ilman riskiä verenpainetaudin lapsen - tulevaisuudessa.

Tutkimus toteutettiin lähes 1300 äidin ja heidän lastensa kanssa. Tutkijat seurasivat jatkuvasti verenpainemittareita lapsilla kolmesta ja yhdeksästä vuodesta. Systolinen verenpaine pidettiin kohonneena, jos se oli 10% korkeimmista kirjattujen lukujen joukosta yksittäisissä ikäryhmissä. Analyysin aikana asiantuntijat kiinnittivät huomiota muihin tekijöihin, jotka voisivat teoreettisesti vaikuttaa verenpaine-indeksiin - esimerkiksi lapsen ruumiinpainoon ja äidin huonoihin tapoihin. Todettiin, että niillä lapsilla, joilla raskauden aikana naiset olivat korkeassa ilman pilaantumisessa, yli 60% todennäköisemmin verenpaineongelmista, toisin kuin ekologisesti puhtailla alueilla asuvat. Samalla tämä vaikutus ei riippunut lapsen kehon painosta. Myös tiedemiehet huomasivat, että hypertension kehittymiseen vaikuttaa vain likaisen ilman hengittäminen raskauden aikana, mutta ei suunnitteluvaiheessa.

Asiantuntijat huomaavat, että saadut tiedot ovat toinen vahvistus hengitysilman laadun merkityksestä. Suuri joukko hiukkasia ilmakehässä kasvattaa monien patologioiden riskiä. Lisäksi partikkelit kykenevät voittamaan istukansuojan ja heikentävät vauvan kehitystä. Mielenkiintoista, että kokeessa havaittu raja-arvo oli 11,8 μg kuutiometriä kohden: tämä luku on jopa hieman alhaisempi kuin kansallinen EPA-standardi (standardiraja-pitoisuus on 12 μg).

Tiedot ovat saatavilla American Heart Association -sivustolla.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.