^
A
A
A

Seksuaaliset häiriöt naisilla

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Monet naiset alkavat tai suostuvat seksuaaliseen kanssakäymiseen, koska he haluavat tunnepitoisuutta tai haluavat parantaa heidän terveyttään, vahvistaa houkuttelevuuttaan tai tyydyttää kumppaninsa.

Vakiintuneissa suhteissa naisella ei yleensä ole seksuaalista halusta, mutta heti kun seksuaalinen halu herättää jännitystä ja mielihyvää (subjektiivinen aktivointi), esiintyy myös sukupuolielinten kireyttä (fyysistä seksuaalista aktivointia).

Seksuaalisen tyydytyksen halu on seksuaalisen läheisyyden aikana ilman yhtä tai useampaa orgasmaa, on fyysisesti ja emotionaalisesti hyödyllinen naisen alkuvaiheessa. Naisten seksuaaliseen kiertoon vaikuttaa suoraan hänen kumppaninsa suhteen laatu. Seksuaalinen halu vähenee iän myötä, mutta lisääntyy uuden kumppanin ilmestymisen kanssa milloin tahansa.

Fysiologia Naisen seksuaalisen vasteen ei täysin tunneta, mutta liittyy hormonaalista vaikutusta ja säätelee keskushermostoon sekä subjektiivinen ja fyysinen aktivointi ja orgasmin. Estrogeenit ja androgeenit vaikuttavat myös seksuaaliseen aktivoitumiseen. Androgeenien tuotanto postmenopausaalisessa jaksossa pysyy suhteellisen vakiona, mutta lisämunuaisen androgeenituotanto alkaa laskea naisilla 40 vuoden jälkeen; onko tämä hormonituotannon väheneminen rooli seksuaalisen halun vähentämisessä, kiinnostus tai seksuaalinen aktivaatio on epäselvä. Androgeenit todennäköisesti vaikuttavat sekä androgeenireseptoreihin että estrogeenireseptoreihin (testosteronin intrasellulaarisen muuntamisen estradioliksi).

Kiihtyminen edistää aivojen alueiden aktivointia, jotka ovat vastuussa kognitioista, tunteista, motivaatiosta ja sukupuolielinten kireydestä. Prosessiin liittyy spesifisiin reseptoreihin vaikuttavia välittäjäaineita; dopamiini, noradrenaliini ja serotoniini ovat erittäin tärkeitä tässä prosessissa huolimatta siitä, että serotoniini, prolaktiini ja y-aminovoihappo ovat tavallisesti seksuaalisia estäjiä.

Genitaalinen jännitys on reflex-autonominen reaktio, joka ilmenee ensimmäisen sekunnin aikana eroottisen ärsykkeen jälkeen ja aiheuttaa seksuaalista jännitystä ja voiteluaineen vapautumista. Sileät lihassolut ympäri alusten vulva, klitoriksen ja emättimen Dilate arterioleja, lisäämällä veren pysähtymiseen ja emättimen tapahtuu soluvälinesteessä transsudoituu vaginan epiteelin (valmistettu rasvaa). Naiset eivät aina tiedä sukupuolielinten pysähtyneisyydestä, ja tämä voi tapahtua ilman subjektiivista aktivointia. Naisilla ikävät, basaalisen sukupuolielinten veren virtaus pienenee ja jännitys eroottisten ärsykkeiden (esimerkiksi eroottisen videon) vuoksi voi olla poissa.

Orgasm on jännityksen huippu, jolle on tyypillistä lonkan lihasten supistuminen 0,8 sekunnin välein ja seksuaalisen kiihottumisen hidas lasku. Thoracolumbal-sympaattinen ulosvirtaus voi olla mukana prosessissa, mutta orgasmi on mahdollista myös selkäydinpotilaan täydellisen hajotuksen jälkeen (esimerkiksi kun käytetään vibraattoria stimuloimaan kohdunkaulaa). Kun orgasmi vapautuu prolaktiinista, antidiureettisesta hormonista ja oksi-toiinista, mikä aiheuttaa tyydytyksen, rentoutumisen tai väsymyksen tunteen, joka seuraa sukupuoliyhteyttä. Kuitenkin monet naiset kokevat tunteen tyydytystä ja rentoutumista ilman orgasmia.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Seksuaalisten häiriöiden syyt naisilla

Psykologisten ja fyysisten syiden perinteinen jakautuminen on keinotekoista; Psykologinen ahdistus voi aiheuttaa muutoksen fysiologiassa, ja fyysiset muutokset voivat johtaa stressiin. On olemassa useita syitä häiriöihin, jotka johtavat häiriöihin, joiden etiologia on tuntematon. Historialliset ja psykologiset syyt ovat syitä, jotka rikkoo naisten psykososiaalista kehitystä. Esimerkiksi kun kyseessä on kielteinen kokemus yhdyntää menneisyydessä tai muiden tapahtumien, jotka voivat johtaa vähenemiseen itsetunto, häpeä tai syyllisyyttä. Emotionaalinen, fyysinen tai seksuaalinen hyväksikäyttö lapsuudessa tai nuoruudessa voi opettaa lapsille kätkeä tunteita ja hallita niitä (hyödyllinen puolustusmekanismi), mutta tällainen esto ilmaista tunteitaan voi johtaa vaikeuksia ilmaista seksuaalisia tunteita myöhemmin kaudella. Traumaattisten tapahtumien - varhainen menetys vanhemman tai rakastettusi drugago - voi estää läheisyyttä seksikumppanissa pelossa tällaisen menetyksen. Naiset, joilla seksuaalisen halun häiriöiden (korko) ovat alttiita ahdistusta, huono itsetunto, niille on ominaista mielialan epävakaus vaikkei kliinisiä häiriöitä. Naisilla, joilla on orgasmin häiriö, on usein käyttäytymisongelmia, kun kyseessä on ei-seksuaalinen tilanne. Alaryhmä naisten dyspareunian ja Vestibulitis (ks. Alla) on korkea ahdistuneisuus ja pelko kielteinen arvio muita ihmisiä.

Kontekstuaaliset psykologiset syyt ovat erityisiä naisten nykytilanteessa. Ne sisältävät negatiivisia tunteita tai vähentynyt vetovoima seksikumppaneita (esimerkiksi muutosten vuoksi käyttäytymistä kumppanin seurauksena enemmän huomiota sen puolelta naisia), suvuton lähteet huoli tai ahdistuksen (esim ongelmien vuoksi perheessä, työssä, taloudellisia ongelmia , kulttuuriset rajoitukset), levottomuus ja salaisia tietoja toivotun raskauden, sukupuolitauteja kautta, orgasmin puute, erektiohäiriö kumppani. Lääketieteelliset syyt, jotka johtavat häiriöihin liittyy ehtoja, jotka aiheuttavat väsymystä tai heikkoutta, hyperprolaktinemia, kilpirauhasen vajaatoiminta, atrofinen emätintulehdus, bilateraalinen munasarjojen poisto nuorilla naisilla ja psykiatrisiin häiriöihin (esim ahdistuneisuus, masennus). Sen arvo on vastaanotto lääkkeiden, kuten selektiiviset serotoniinin estäjät, beeta-salpaajat, ja hormonit. Suun estrogeenien ja suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden nostaa ja steroidi-sitovan globuliinin (SHBG) ja vähentää vapaata androgeenien sitomiseen käytettävissä kudoksen reseptoreihin. Antiandrogeenit (esimerkiksi spironolaktoni ja GnRH-agonisteja) voidaan vähentää seksuaalisen halun ja seksuaalisen kiihottumisen.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Seksuaalisten häiriöiden luokittelu naisilla

Sukupuolihäiriöitä esiintyy seuraavissa sukupuolissa: seksuaalisen halun / kiinnostuksen rikkominen, seksuaalisen kiihottumisen häiriöt, orgasmin rikkominen. Rikkomuksia diagnosoidaan, kun taudin oireet aiheuttavat stressiä. Monet naiset eivät ole huolissaan seksuaalisen halun, kiinnostuksen, kiihottumisen tai orgasmin heikkenemisestä tai puutteesta. Lähes kaikki seksuaalisen toimintahäiriön omaavat naiset ovat useampia kuin yksi häiriö. Esimerkiksi krooninen dyspareunia johtaa usein seksuaalisen halun / kiinnostuksen ja kiihottumisen loukkauksiin; sukupuolielinten kiihottumisen väheneminen tekee sukupuolesta vähemmän miellyttävän ja jopa tuskallisen, mikä vähentää todennäköisyyttä orgasmin kehittymisestä ja libidin vähentämisestä. Kuitenkin dyspareunia, joka johtuu vähentyneestä voiteluaineen tuotannosta emättimessä, voi esiintyä yksittäisenä oireena naisilla, joilla on suuri seksuaalinen halukkuus / kiinnostus ja subjektiivinen aktivaatio.

Seksuaaliset häiriöt naisilla voivat olla synnynnäisiä ja hankittuja; joka on määritelty tiettyä tilannetta ja yleistä varten; kohtalainen tai vakava, potilaan kärsimyksen ja ahdistuksen asteen mukaan. Nämä loukkaukset todennäköisesti määritetään naisilla, joilla on heteroseksuaalisia ja homoseksuaalisia suhteita. Homo-suhteiden suhteen on vähemmän tietoa, mutta joillekin naisille nämä häiriöt voivat olla siirtymistä toiseen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Seksuaalisen halun / kiinnostuksen rikkominen - seksuaalisen mielenkiinnon, halun, seksuaalisten ajatusten, fantasioiden ja herkän tahdon puutteen puuttuminen tai väheneminen. Motivaatio alkuperäiselle seksuaaliselle kiihottumiselle on riittämätön tai puuttuva. Seksuaalisen halun rikkominen liittyy naisen iän, elämän olosuhteisiin ja suhteen kestoon.

Seksuaalinen kiihotushäiriö voidaan luokitella subjektiiviseksi, yhdistetyksi tai sukupuolielimiksi. Kaikki määritelmät perustuvat kliinisesti naisen erilaiseen käsitykseen seksuaalisesta reaktiostaan stimulaatioon. Seksuaalisen kiihottumisen rikkomukset osoittavat subjektiivisen aktivoinnin vastauksena mihin tahansa seksuaaliseen kiihottumiseen (esimerkiksi suuteleminen, tanssiminen, eroottisten videoiden katseleminen ja sukupuolielinten stimulointi). Vastauksena puuttuu vastaus tai reaktio vähenee, mutta nainen on tietoinen normaalista seksuaalisesta kiihottumisesta. Yhdistettynä seksuaalisen kiihottumisen häiriöihin, eksitaation subjektiivinen aktivointi vastauksena minkäänlaiseen stimulaatiotyyppiin puuttuu tai vähenee ja naiset eivät puhu siitä, koska he eivät ymmärrä tätä. Genitaalisten herätteiden häiriöissä subjektiivinen herätte vastauksena ekstragenitaaliseen stimulaatioon (esimerkiksi eroottinen video) on normaalia; mutta subjektiivinen jännitys, seksuaalisen jännityksen ymmärtäminen ja seksuaaliset tunteet vastauksena sukupuolielinten stimulaatioon (mukaan lukien seksuaalinen kosketus) puuttuvat tai vähentyvät. Genitaalihyönteisten rikkomukset ovat tyypillisiä postmenopausaalisille naisille ja niitä kuvataan usein seksuaaliseksi monotoniaksi. Laboratoriotutkimukset vahvistavat sukupuolielinten kiihottumisen vähenemistä seksuaalisen stimulaation seurauksena joillakin naisilla. Muissa naisissa veren täytettyjen kudosten seksuaalinen herkkyys vähenee.

Orgasmin rikkomiseen on luonteenomaista orgasmin puuttuminen, voimakkuuden väheneminen tai orgasmin havaitseminen huomattavasti myöhäisemmäksi herätteen vasteen suhteen, vaikka subjektiivinen eksitaatio onkin korkea.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Seksuaalisten häiriöiden diagnosointi naisilla

Seksuaalisten häiriöiden diagnoosin määrittäminen ja niiden syiden selvittäminen perustuvat taudin anamneesin keräämiseen ja yleiseen tutkimukseen. On ihanteellista tutkia kummankin kumppanin anamneesi (erikseen tai yhdessä); Ensin he haastattelivat naista ja löysivät hänen ongelmistaan. Ajoittaiset hetket (esimerkiksi negatiivinen seksuaalinen kokemus, negatiivinen seksuaalinen kuva), jotka paljastettiin ensimmäisellä vierailulla, voidaan määritellä tarkemmin myöhemmissä käynneissä. Yleinen tutkimus on tärkeää dyspareunian syiden selvittämisessä; Tarkastusmenetelmä voi poiketa hieman gynekologisen käytännön tavoista. Potilaan selitys siitä, miten tutkimusta tehdään, auttaa häntä rentoutumaan. Selittäen hänelle, että hänen pitäisi istua tuolissa ja että hänen sukupuolielimet tutkitaan peilillä tarkastelun aikana, rauhoittaa potilasta ja aiheuttaa hänelle tilanteen hallinnan.

Tutkimalla emätinpurkausmateriaaleja, Gram-värjäytymistä, viljelyä väliaineella tai DNA-detektio käyttäen koettimia suoritetaan gonorrean ja klamydian diagnosoimiseksi. Tutkimustietojen perusteella voit diagnosoida: vulvitis, vaginitis tai lantion elinten tulehdusprosessi.

Sukupuolihormonien tasot määritetään harvoin, vaikka estrogeenien ja testosteronin pitoisuus voi olla tärkeä seksuaalisten häiriöiden kehittymisen kannalta. Poikkeus on testosteronin mittaus käyttämällä vakiintuneita testosteronihoitoaikoja.

Seksuaalisen anamneesin osatekijät seksuaalisten häiriöiden arvioimiseksi naisilla

Pallo

Erityiset elementit

Taudin historia (elämänhistoria ja tämänhetkisen taudin historia)

Yleinen terveys (mukaan lukien fyysinen terveys ja mieliala), huumeiden käyttö, raskauden esiintyminen anamneesissa, kuin raskaus päättyi; Sukupuolitaudit, kontraceptio, turvallinen sukupuoli

Kumppaneiden keskinäiset suhteet

Tunnepitoisuus, luottamus, kunnioitus, houkuttelevuus, sosiaalisuus, uskollisuus; viha, vihamielisyys, kaunaa; seksuaalinen suuntautuminen

Nykyinen seksuaalinen konteksti

Seksuaalinen toimintahäiriö kumppanissa, joka tapahtuu ennen seksuaalisen toiminnan yrityksiä, riippumatta siitä, onko tämä seksuaalinen toiminta riittämätön seksuaalisen kiihottumisen suhteen? Epätyydyttävät seksisuhteet, kumppanin kanssa erimielisyydet seksuaalisten yhteyksien menetelmistä, luottamuksellisuuden rajoittaminen

Seksuaalisen halun ja kiihottumisen tehokkaat liipumekanismit

Kirjat, videolevyt, kokoukset, painottavat kumppanit tanssin, musiikin aikana; fyysinen tai ei-fyysinen, sukupuolielinten tai ei-seksuaalinen stimulaatio

Seksuaalisen kiihottumisen estämismekanismit

Neuropsykiatrinen agitaatio; negatiivinen seksuaalinen kokemus; alhainen seksuaalinen itsetunto; pelko yhteydenoton seurauksista, mukaan lukien tilan valvonnan menetys, ei-toivottu raskaus tai lapsettomuus; stressi; väsymys; masennus

Orgasmi

Läsnäolo tai poissaolo; huoli orgasmin puutteesta tai ei; erot seksuaalisessa reaktiossa kumppanin kanssa, ulkoasua orgasmin kanssa masturbaatio

Seksuaalisen kosketuksen tulos

Tunne ja fyysinen tyytymättömyys tai tyytymättömyys

Dyspareunian lokalisointi

Pinnallinen (introroital) tai syvä (vaginaalinen)

Momenttien dyspareunia

Peniksen osittaisessa tai täydellisessä syöttämisessä, kitkalla, siemensyöksyllä tai seuraavalla virtsaamisella yhdynnän jälkeen

Kuva (itsearviointi)

Itseluottamus, kehosi, sukupuolielimet, seksuaalinen osaaminen ja halu

Taudin historia

Suhteet fanien ja sisarusten kanssa; trauma; rakastetun menetyksen menetys; emotionaalinen, fyysinen tai seksuaalinen hyväksikäyttö; tunteiden ilmaisemisen rikkominen lapsuuden psykologisen trauman seurauksena; kulttuurisia tai uskonnollisia rajoituksia

Aiempi seksuaalinen kokemus

Toivottava sukupuoli, pakotettu, väärinkäyttö tai yhdistelmä; miellyttävä ja positiivinen seksuaalinen käytäntö, itsensä eksitaatio

Henkilökohtaiset tekijät

Kyky luottaa, itsevalvonta; vihan lieventäminen, seksuaalisten tunteiden väheneminen; kontrollointi, kohtuuttomasti täytetyt toiveet, tavoitteet

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Seksuaalisten häiriöiden hoito naisilla

Hoito suoritetaan häiriöiden ja niiden syiden mukaisesti. Oireiden yhdistelmänä edellytetään monimutkaista hoitoa. Empatia ja potilaan ongelmien ymmärtäminen, potilaan asenne ja huolellinen tutkimus voivat tulla itsenäiseksi terapeuttiseksi vaikutukseksi. Koska selective serotonin -inhibiittorien nimittäminen voi johtaa joidenkin seksuaalisten häiriöiden kehittymiseen, heidät voidaan korvata masennuslääkkeillä, joilla on vähemmän haitallisia vaikutuksia seksuaaliseen toimintaan. Voit suositella seuraavia lääkkeitä: bupropioni, moklobemidi, mirtatsapiini, venlafaksiini. Empiiriseen käyttöön voidaan suositella fosfodiesteraasi-inhibiittoreita: sildenafiili, tadalafiili, vardenafiili, mutta näiden lääkkeiden tehokkuutta ei ole osoitettu.

Seksuaalinen halu (kiinnostus) ja seksuaalisen kiihottumisen subjektiiviset yleiset häiriöt

Jos suhde, on olemassa tekijöitä, jotka rajoittavat luottamusta ja kunnioitusta kumppanien välillä, houkuttelevuutta ja rikkovat emotionaalista läheisyyttä, niin tämä pari on suositeltavaa asiantuntijat suorittamaan tarkastuksen. Emotionaalista läheisyyttä on tärkein edellytys ulkonäkö naisen seksuaalisen vasteen ja siksi sitä on kehitettävä ammattiapua tai ilman sitä. Potilaita voidaan auttaa antamaan tietoa riittävistä ja riittävistä kannustimista. Naisten tulee muistuttaa kumppaneitansa emotionaalisen, fyysisen, seksuaalisen ja sukupuolielinten stimulaation tarpeesta. Suositukset voimakkaiden eroottisten ärsykkeiden ja fantasioiden käytölle voivat auttaa poistamaan häiriöitä; Käytännön suosituksia yksityisyyden säilyttämiseksi ja turvallisuuden tunteen voi auttaa pelko sairauden tai ei-toivottu raskaus, sukupuolitaudit, eli jotka ovat seksuaalisen kiihottumisen estäjiä. Läsnäollessa potilaiden psykologiset tekijät seksuaalinen toimintahäiriö voi vaatia psykoterapiaa, vaikka pelkkä ymmärrys näiden tekijöiden merkitystä voi olla riittävä naisille muuttaa asenteita ja käyttäytymistä. Hormonaaliset sairaudet edellyttävät hoitoa. Se käyttää, esim., Aktiivinen estrogeenit hoitoon atrofisen vulvovaginiitin ja bromokriptiini hoitoon hyperprolaktinemia. Testosteronin lisäkäsittelyn hyöty ja riski ovat tutkimuksessa. Puuttuessa keskinäiset, asiayhteyteen ja henkilökohtaiset tekijät syvästi tutkittiin edelleen (esim. Käyttämällä suun kautta metyylitestosteroni 1,5 mg 1 kerran päivässä tai testosteronin transdermaalinen 300 mikrogrammaa päivässä) noin lääkärit potilaiden ryhmän ja seksuaalisten häiriöiden hoitoon ja hormonaalisten patologia . Survey olla kärsivällinen seuraavien hormonaalisia häiriöitä, jotka johtavat seksuaalisesta häiriöt: vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, joille estrogeenikorvaushoi-; 40-50-vuotiailla naisilla, joilla on lisämunuaisten androgeenipitoisuuden väheneminen; naiset, joille seksuaalinen toimintahäiriö liittyy kirurgiseen tai lääketieteellisesti aiheuttamaan vaihdevuosikäyttöön; potilaat, joilla on heikentynyt lisämunuais- ja aivolisäkatoiminnot. Tutkimuksen huolellinen jatkaminen on erittäin tärkeää. Euroopassa synteettistä steroiditibolonia käytetään laajalti. Se on erityinen vaikutus estrogeenireseptorin, progestiinia, jolla androgeenista aktiivisuutta ja lisää kiihottumisen ja emättimen eritystä. Alhaisilla annoksilla, ei stimuloi kohdun limakalvon kasvu luumassaa ja ei ole estrogeenista vaikutusta lipidien ja lipoproteiinien. Rintasyövän riskiä otettaessa tibolonia Yhdysvalloissa tutkitaan.

On suositeltavaa korvata lääke (esim. Transdermaalinen estrogeeni oraalisille tai oraalisille ehkäisyvälineille tai suun kautta otettaville ehkäisyvälineille estämismenetelmille).

Seksuaaliset kiireellisyyshäiriöt

Estrogeenipuutoksella paikalliset estrogeenit on määrätty hoidon alussa (tai systeemisiä estrogeeneja on määrätty, jos perimenopausaalisen jakson muita oireita esiintyy). Estrogeenin hoidossa ei ole vaikutusta, mutta fosfodiesteraasi-inhibiittoreita käytetään, mutta tämä vain auttaa potilaita, joilla on alentunut emätineritys. Toinen hoitomenetelmä on klitorisovellusten nimeäminen 2-prosenttisella voidolla testosteronilla (0,2 ml vaseliinia liuosta, joka valmistetaan apteekissa).

Orgaanisuuden rikkominen

Itsesyytystekniikoita suositellaan. Klitorisalueelle sijoitettua tärinää käytetään tarvittaessa äänihäiriöiden yhdistelmänä (henkinen, visuaalinen, tappiollinen, kuuloinen, kirjallinen) samanaikaisesti. Psykoterapia voi auttaa potilaita tunnistamaan ja selviytymään tilanteista tilanteissa, joissa heikennetään tilannetta, heikkenevä itsetunto ja luottamus kumppaniin. Fosfodiesteraasi-inhibiittoreita voidaan käyttää empiirisesti tapauksissa, joissa esiintyy orgasmin häiriöitä, jolloin vaurioituvat autonomisten hermokuitujen nippuja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.