^
A
A
A

Sukupuolisen identiteetin häiriöt

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Henkilön sukupuoli määräytyy hedelmöityksen aikana, kun siittiöiden ja munasolujen yhdistetään. Tästä lähtien miehen tai naisen kehitykseen vaikuttaa syntymä- ja postnataalisten tekijöiden monimutkainen keskinäinen yhteys.

Seksuaalinen identiteetti määritellään itsenäiseksi käsitykseksi sen kuulumisesta mies- tai naispuoliseen sukupuoleen, joka ei aina vastaa sukupuolta. Sukupuolen rooli on käyttäytyminen, jonka yksilö tunnistaa miehen tai naisen kanssa. Sukupuolinen rooli perustuu vanhempien, vertaisten ja yhteisön antamiin suullisiin ja ei-suullisiin ohjeisiin siitä, miten pojat ja tytöt tai miehet ja naiset toimivat.

Elämän ensimmäisten kahden tai kolmen vuoden aikana lapsen ympäristö muodostaa tunteitaan siitä, että hän kuuluu tiettyyn sukupuoleen. Poikana kasvanut lapsi tavallisesti pitää poikaa ja käyttäytyy asianmukaisesti (sukupuolirooli), vaikka hän "biologisesti" viittaa naisiin. Siinä tapauksessa, että lapsi syntyy molempien sukupuolien sukupuolen ominaispiirteiden (hermafrodita) kanssa, sama asia tapahtuu.

On lukemattomia teorioita, jotka selittävät monien sellaisten tekijöiden vaikutusta, jotka liittyvät sukupuoli-identiteetin kehittämiseen. Merkittävää on hormonien tuotanto synnytyksen aikana. Yleisesti ottaen jokainen on samaa mieltä siitä, että tähän liittyy suuri joukko aistinvaraisia, biokemiallisia ja psykologisia tekijöitä, joita ei tähän mennessä ole tutkittu, ja että vanhempien hoidon luonne on kehityksen alkuvaiheessa korostettava lapsen kanssa. Mikään selityksistä ei kuitenkaan ole tyhjentävä. Pojille ja tytöille ominaista sekaannusta on vain vähäinen vaikutus heidän tulevaan seksuaaliseen identiteettiin. Ei ole ollenkaan tarpeen, että sukupuoli-identiteetin valinta riippuu siitä, mitä poika leikkiä nukkeina lapsena, ja tyttö pitää teknisiä pelejä.

Sen jälkeen, kun lapsen sukupuoli-identiteetti on vahvistettu, se ei tavallisesti muutu koko seuraavan elinaikanaan. Jos esimerkiksi tyttö kasvaa ja kasvaa poikana, hän tavallisesti ja myöhemmin pitää poikaa huolimatta naisten ilmeisten merkkien kehityksestä. Vain joskus on mahdollista ratkaista seksuaalisen identiteetin ongelmat, jotka syntyvät kannustamalla käyttäytymismalleja, jotka vastaavat biologista sukupuolta. Joissakin tapauksissa anatomiset poikkeavuudet voidaan korjata kirurgisesti.

Olisi otettava huomioon, että henkilön sukupuoli-identiteetti ei ole pelkästään erilainen vetovoima muille ihmisille. Se riippuu myös siitä, tuntuuko mies tunnistetuna naisen kanssa vai onko nainen tunne olevansa samaa mieltä miehen kanssa.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Sukupuolisen identiteetin häiriöt lapsuudessa

Nämä häiriöt viittaavat lapsiin, jotka tuntevat itsensä kuuluvan toiselle sukupuolelle. Heidät tunnistetaan toistuvalla ja kiinteällä käyttäytymisellä, joka liittyy seksuaaliseen rooliin, joka vastaa niiden väärää käsitystä pojista tai tytöistä. Näiden harvinaisten sairauksien syyt eivät ole selvät.

On olemassa hypoteesi, että tämä häiriö riippuu vanhemmista, jotka rohkaisevat lapsen käyttäytymistä, joka on tyypillisimmin vastakkaista sukupuolta. Esimerkiksi eräs vanhemmista, jotka halusivat tyttärensä syntymän, pukeutuu poikaan, joka on syntynyt odotetun tyttären paikassa tytön mekko ja kertoo hänelle kuinka houkutteleva ja sympaattinen hän on.

Hoidon alussa on suositeltavaa auttaa tällaista lasta ystävien kanssa muiden saman sukupuolen kanssa olevien lasten kanssa, suojelemaan heitä pilkasta ja vertaisverkosta. Käyttäytymishäiriö muokkaa vastakkaista sukupuolta vastaavaa käyttäytymistä siten, että se on hyväksyttävää. Psykodynaamisia hoitoja, joiden tarkoituksena on käsitellä ratkaisemattomia henkisiä ristiriitoja ja ongelmia, toteutetaan perheissä, jotka liittyvät transseksuaalisuuden ilmentymiseen.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transseksuaalisuus

Seksuaalinen identiteetin häiriöt, jotka määritellään transseksuaalisuudeksi, herättävät joukkotiedotusvälineiden huomiota, vaikka ne ovat itse asiassa hyvin harvinaisia. Ennen vuotta 1985 vain 30 000 tällaista tapausta kirjattiin maailmanlaajuisesti. Transseksuaalisuus sisältää seksuaalisen tunnistamisen, vastakkaisen henkilön anatomisen sukupuolen. Näissä tapauksissa mies on vakuuttunut siitä, että hän itse asiassa on nainen ja päinvastoin. Suurin osa transseksuaaleista omassa historiassaan oli transvestismin tapauksia ja muita käyttäytymismalleja, jotka ristiriidassa sukupuolensa kanssa. Tällaisen diagnoosin tekemiseksi on välttämätöntä vahvistaa yksiselitteisesti, että tilanne kestää pitkään (tavallisesti lapsuudesta lähtien), ei muutu ja siihen liittyy suuri vakaumusvoima.

Nämä tapaukset tunnistetaan tavallisesti silloin, kun transvestiitit hakevat muutosta sukupuolellaan, yleensä leikkauksella. Lääkärin on katsottava, että potilaalla on ollut lapsuudessa tunneongelmia, mikä johti sukupuoli-identiteetin kriisiin. Ehkä tämä kriisi voidaan ratkaista ilman puuttumista asiaan.

Kaikille henkilöille, jotka pyrkivät toimimaan sukupuolen muuttuessa, määrätään psykoterapiasta. Sen tarkoituksena on selventää potilaan asettamista peruuttamattomaan toimintaan ja pyrkii varmistamaan, että kirurgisten toimenpiteiden halu on kiistämätön ja on vapaaehtoisen vakaumuksen tulos. Hoito voi auttaa potilasta sopeutumaan uuden seksuaalisen roolin toimintaan.

Sukupuolen muutos voi johtaa menestykseen, kun potilas elää valitussa seksuaalisessa roolissa useita vuosia ennen toimenpidettä. Joten mies, joka haluaa olla nainen, voi poistaa ei-toivottuja hiuksia, soveltaa kosmetiikkaa ja käyttää naisten vaatteita. Nainen voi piilottaa rinnat ja pukeutua kuin mies. Samanaikaisesti molemmat sukupuolet pyrkivät mahdollisuuksien mukaan vahvistamaan, että he kuuluvat sukupuoleen, jonka he valitsivat itselleen.

Noin 6 kuukautta ennen toimenpidettä aloitetaan hormoniterapia, joka edistää rasvakudoksen ja hiusten uudelleenjakoa ja muutoksia sukuelinten alueella ja muissa elimissä. Loppujen lopuksi päätetään tehdä ensimmäinen plastiikkakirurgia. Sukupuolen muutos on pitkä prosessi, joka vaatii usein useita toimintoja. Kun nainen muuntuu miehenä olosuhteiden paineessa, pääsääntöisesti poistaen maitorauhaset sekä kohtu ja usein muovitehtävä peniksin rakentamiseen. Kun ihminen muunnetaan naiseksi, penis ja kivekset poistetaan ja suoritetaan toimenpide, joka muodostaa plastisesti vulva ja emätin.

Monien vuosien valmistelun jälkeen ei ole mitään takeita siitä, että leikkaus tuo tyydyttäviä tuloksia. Psykoterapia kestää usein useita vuosia leikkauksen jälkeen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.