^

Sukupuolitaudin / HIV:n ehkäisymenetelmät

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

STD: iden ehkäiseminen ja valvonta perustuu viiteen pääkäsitteeseen: ensinnäkin koulutukseen ihmisille, joilla on riski sairastua sukupuolitaudeista; toiseksi oireettomasti tartunnan saaneiden yksilöiden tai sellaisten henkilöiden, joilla on STD: n oireita, tunnistaminen, mutta eivät todennäköisesti hakee lääketieteellistä apua lääketieteelliseltä laitokselta; kolmanneksi tartunnan saaneiden henkilöiden todellinen diagnoosi ja hoito; Neljänneksi sukupuolitautien henkilöiden sukupuolikumppaneiden tutkiminen, hoito ja neuvonta; Viidenneksi ennaltaehkäisevän rokotuksen antaminen riskeille alttiille henkilöille. Vaikka tämä artikkeli keskittyy sekundaariseen ehkäisyyn, eli STD-kontrollin kliinisiin näkökohtiin, tärkein tapa ehkäistä sukupuolitaudeita on muuttaa potilaiden seksuaalista käyttäytymistä. Lisäksi, koska STD-valvonta vähentää tartunnan läpäisevyyttä kumppanille, yksilöiden tartuntojen ehkäisytoimien tulos on koko yhteiskunnan esiintyvyyden ennaltaehkäisy.

Lääkäreillä ja muilla terveydenhuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli STD: iden ehkäisemisessä. Lisäksi, potilaiden hoitamiseksi sukupuolitauteja bakteerien aiheuttamia tai alkueläimet keskeyttämiseksi siirtämisestä eteenpäin kliinikot on mahdollisuus suorittaa koulutusta ja neuvontaa potilaiden ja osallistua tunnistamista ja infektoituneen seksikumppaneita. Lääkärin kyky kerätä tarkka anamneesi potilaan seksuaaliseen elämään on äärimmäisen tärkeää ennaltaehkäisevän työn toteuttamisessa. Tähän liittyviä suosituksia on luvussa "Seksuaalisuus ja lisääntymisterveys" käsikirjassa "Ehkäisytabletit". Tarkka diagnoosien asettaminen ja lääkäreiden tietojen antaminen ajoissa on perusta valvontaviranomaisen tehokkuudelle.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Suositukset potilaiden STD ehkäisyyn

STD-taudin leviämisen estämiseksi on välttämätöntä, että yksilöt, jotka ovat vaarassa siirtää tai hankkia sairaus, muuttavat käyttäytymistään. Ensimmäinen tarvittava askel tähän suuntaan on sisällyttäminen potilaan seksuaaliseen elämään liittyvien asianmukaisesti muotoiltujen kysymysten anamneesin kehittämiseen. Kun riskitekijät on muodostettu, terveydenhuollon työntekijä voi antaa suosituksia STD-lääkkeiden ehkäisemisestä. Jotta suositukset olisivat tehokkaita, viestintätaidot (esimerkiksi kyky osoittaa kunnioitusta, myötätuntoa ja tuomitsemista) ovat välttämättömiä. Tehokas menetelmä viestintä potilaan kanssa, mukaan lukien käyttö avoimia kysymyksiä ja termejä, jotka ovat ymmärrettäviä potilaalle, sekä varmuuden potilaan että hoito annetaan riippumatta maksukykyä, kansalaisuutta, maahanmuuttoa asema, millä kielellä hän sanoo, tai elämäntapa.

Keskustelun aikana on otettava huomioon tämän potilaan erityiset riskitekijät. On tarpeen kuvailla erityisiä toimenpiteitä, joita potilaan on toteutettava tartuntatautien tartunnan tai leviämisen välttämiseksi (mukaan lukien sukupuoleen liittyvä hajoaminen, jos hänellä on STD-oireita).

Seksuaalisesti tarttuva infektio

Tehokkain tapa estää HIV: n ja muiden sukupuolitautien seksuaalinen siirto on pidättäytyä seksuaalisesta kontaktista tartunnan saaneiden kumppaneiden kanssa. Olisi suositeltavaa olla varma pidättäytymään tunkeutumasta seksiasiat henkilöitä, jotka hoidetaan sukupuolitauteja, tai joiden osapuolia kohdellaan sukupuolitaudeilta, sekä niille, jotka haluavat välttää seuraukset yhdyntää (eli STD / HIV-infektio ja raskaus). Yksityiskohtaisempia keskusteluja abstinenceista on kuvattu "Contraceptive Technology" -kohdassa.

 • Molempia kumppaneita on testattava sukupuolitaudeista ja HIV: stä ennen heidän seksuaalista kanssakäymistään.
 • Jos henkilö haluaa seksiä kumppanin, jonka infektio ei ole tietoa, tai HIV-tartunnan saaneista tai muiden sukupuolitautien, se on käytettävä uutta lateksikondomista jokaista yhdyntää.

Henkilöitä, jotka käyttävät huumeita laskimonsisäisesti

Suositukset huumausaineiden väärinkäyttäjille, jotka käyttävät laskimonsisäisiä lääkkeitä (CNV), ovat seuraavat:

 • Aloita tai jatka huumepidemian hoito-ohjelmaa.
 • Älä missään tapauksessa käytä ruiskutustyökaluja (ruiskuja, neuloja), jos toinen henkilö on jo käyttänyt niitä.
 • Jos alueella on neulanvaihtoohjelma, tarvitset puhtaita neuloja.
 • Niiden henkilöiden, jotka käyttävät jo käytettäviä ruiskuja tai neulasia, on ensin puhdistettava ne valkaisuaineella ja vedellä. (Kloorin kalkin desinfiointi ei steriloi laitteita eikä takaa HIV: n inaktivoitumista, mutta injektointityökalujen jatkuva puhdistus vähentää HIV-lähetyksen tasoa, jos eri ihmisten työkalut ovat käytössä).

Ennaltaehkäisevä rokotus

Ehkäisevä rokotus on yksi tehokkaimmista keinoista estää tiettyjen sukupuolitautien lähettäminen. Hepatiitti B -viruksen aiheuttama infektio on usein seksuaalisesti välittyvä ja hepatiitti B -rokotus suositellaan kaikille STD-seulontaan osallistumattomille potilaille. Viime aikoina Yhdysvalloissa on myönnetty lisenssejä hepatiitti A: n rokotteita, joita valmistaa kaksi valmistusyritystä. Rokotusta hepatiitti A: ta vastaan suositellaan useille potilasryhmille, jotka voivat vierailla STD-klinikalla, mukaan lukien homoseksuaalit ja biseksuaalit sekä huumeita käyttävät henkilöt. Rokotteet testataan muita STD-lääkkeitä vastaan, joiden käytännön käyttö voi alkaa lähivuosina.

Menetelmät STD / HIV: n estämiseksi

Miesten kondomit

Pitkällä ja asianmukaisella käytöllä kondomit ovat erittäin tehokas keino estää eri sukupuolitaudit, mukaan lukien HIV-infektio. Lukuisat kohorttitutkimukset, mukaan lukien serodinkutsutekijöiden paritutkimukset, osoittivat kondomien voimakasta suojaavaa vaikutusta HIV-infektiossa. Koska kondomit eivät peitä koko pintaa, joka on alttiina infektioriskille, ne tehokkaammin estävät infektiot, joita tarttuvat kosketuksiin limakalvojen kanssa kuin ne, jotka ovat tarttuneet kosketukseen ihon pintojen kanssa. Kondomit viittaavat lääkinnällisiin laitteisiin ja FDA tarkistaa ne. Kaikkien Yhdysvalloissa valmistettujen lateksikondomien eheys tutkitaan elektroniikkalaitteilla ennen pakkaamista. Yhdysvalloissa kondomien tauon käyttötaajuus on alhainen (2/100). Kondomien käytön epäonnistumiset ovat yleensä seurausta ajoittaisesta tai väärinkäytöstä, eikä kondomista.

STD-lääkkeiden tehokasta ehkäisemistä varten potilaita tulisi rohkaista käyttämään kondomeja johdonmukaisesti ja oikein. Potilaita on myös kehotettava käyttämään kondomia oikein. Seuraavat suositukset mahdollistavat miesten kondomin oikean soveltamisen:

 • Käytä vain uutta kondomia joka kerta kun sinulla on yhdyntä.
 • Käsittele kondomia huolellisesti, jotta kynnet, hampaat tai muut terävät esineet eivät vahingoitu.
 • Käytä kondomia peniksellä erektiossa ja ennen sukupuoliyhteyttä kumppanin kanssa.
 • Varmista, ettei kondomin päällä ole ilmaa.
 • Varmista, että sinulla on tarpeeksi voiteluaine seksuaalisen tekon aikana, saatat tarvita lisää voiteluaineita.
 • Käytä vain vesipohjaisia voiteluaineita lateksin kondomien kanssa (esim. KY Jelly ™ tai glyseriini). Älä käytä öljypohjaisia voiteluaineita (esim. Maaöljyhyytelöä, kivennäisöljyjä, hierontavoiteita, vartalovoiteita tai ruokaöljyjä), koska ne tuhoavat lateksia.
 • Liukumisen välttämiseksi yhdynnän jälkeen, on syytä pitää kiinni kondomin tyvestä penis, kun poistat ja ampua, kun penis on erektiossa.

Nainen kondomit

Laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että naisen kondomi (Reality ™) - murtunut polyuretaanikuori, jossa molemmissa päissä oleva rengas, sijoitettu emättimeen - on luotettava mekaaninen este viruksille, myös HIV: lle. Pieniä trikomonaasia koskevia tutkimuksia lukuun ottamatta kliinisiä tutkimuksia naisten kondomien tehokkuuden arvioimiseksi HIV-infektion ja muiden sukupuolitautien estämiseksi ei ole saatu päätökseen. Yhdenmukaisen ja asianmukaisen käytön ansiosta naisten kondomien pitäisi vähentää merkittävästi STD-riskiä. Tilanteessa, jossa et voi käyttää miespuolista kondomia, parin tulisi käyttää naispuolista kondomia.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Kondomit ja siemensidit

Tiedot, jotka osoittavat, että spermisideilla voidut kondomit ovat tehokkaampia HIV-infektion ja muiden STD-aineiden kuin kondomien välityksen estämisessä muiden voiteluaineiden kanssa, eivät ole. Lisäksi spermisidien peittämien kondomien käyttö liittyy Echehchia colin virtsateiden infektioon nuorissa naisissa. Ei ole olemassa tietoja, jotka osoittaisivat, onko kondomien käyttö spermisidialkoholilla tehokkaampaa kuin kondomien käyttäminen ilman spermisideja. Siksi suositellaan kondomien oikeaa käyttöä ilman voiteluaineita sekä spermisidivoiteluaineiden kanssa tai spermisidin lisäämistä emättimeen.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Emättimen spermisidit, sienet ja kalvot

Kuten on osoitettu useissa satunnaistetussa, kontrolloiduissa tutkimuksissa, emättimen spermisidit käytettiin ilman kondomia vähentää kohdunkaulan tippurin ja klamydian. Ne eivät kuitenkaan ole suojaava vaikutus HIV-infektiota, joten käytä spermisidit estää HIV-infektiota ei suositella. Emättimen pessaaria suojaa kohdunkaulan tippuri ja klamydia, mutta niiden käyttö lisää riskiä sairastua kandidiaasin. Käytettäessä kalvon on esitetty suojaava vaikutus kohdunkaulan tippurin, klamydian ja trichomoniasis, mutta vain tutkimusmenetelmä "poikkipinta-" ja "tapaus-verrokki ''; kohorttitutkimusten on tehty suojelemaan naisia HIV-infektio voi käyttää emättimen spermisidit, sienet tai. Aukko. Rooli spermisidit, sienet, kalvot estää sukupuolitautien ei ole tutkittu miehillä.

Ei-esteinen ehkäisy, kirurginen sterilointi, hysterectomy

Naiset, joilla ei ole riskiä tulla raskaaksi, voi kohtuuttoman olettaa, että ne eivät voi saada tartunnan kanssa sukupuolitautien, kuten HIV. Nebarernye ehkäisymenetelmät eivät suojaa sukupuolitauteja tai HIV. Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden (ehkäisypillerit, Norplant, Depo-Provera) liittyi useissa kohorttitutkimusten lisääntynyt kohdunkaulan sukupuolitautien ja HIV-infektio, mutta nämä seikat ovat vahvistaneet ei kaikissa tutkimuksissa. On tarpeen neuvoa käyttävillä naisilla hormonaalista ehkäisyä (ehkäisypillerit, Norplant ™, Depo-Provera ™), on tehty kirurginen sterilointi tai kohdunpoisto, on kondomien käyttöä, samoin kuin nykyinen riski sukupuolitautien, kuten HIV-infektio.

Neuvoja HIV: n ehkäisyyn

HIV-tilan hajoaminen ja asianmukainen neuvonta ovat tärkeässä asemassa motivaationa käyttäytymisen muutoksessa. Siksi HIV: n ehkäisyn neuvontaa pidetään erittäin tärkeänä HIV: n leviämisen estämiseen tähtäävässä strategiassa, mutta sen tehokkuutta käyttäytymisriskien vähentämisessä ei voida tarkasti arvioida. Varmista, että kuuleminen oli onnistunut ja potilaan on oikeassa asennossa, terveyden työntekijä pystyy kunnolla arvioida riski potilaan ja auttaa häntä kehittämään yksilön ja realistinen suunnitelma HIV-infektion.

HIV-kokeen neuvonta koostuu kahdesta päävaiheesta: neuvonnasta ennen testausta ja sen jälkeen. Aikana neuvonta ennen testausta lääketieteen ammattilainen olisi arvioitava yksittäisen potilaan riskin, selittää merkitys positiivisten ja negatiivisten testitulosten saada epävirallisen suostumuksensa testaus ja auttaa potilasta kehittämään realistinen henkilökohtainen riski vähentämistä koskevan suunnitelman. Terveydenhuollon työntekijän on ilmoittauduttava potilaan testituloksista, selvittää löydösten merkitys ja ennaltaehkäisevät suositukset. Jos testin tulos on positiivinen, kuulemisen jälkeen on keskusteltava lääkärin vastaanotosta ja tarvittaessa myös sosiaalisen suojelun ja psykologisen tukipalveluista. HIV-seronegatiivisille potilaille, joilla on riski saada HIV-infektio, saattaa olla apua myös muissa neuvontapalveluissa tai ehkäisypalveluissa.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.