^

Testosteroni miehet: mitä se on?

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Testosteroni on miespuolinen sukupuolihormoni, joka on tuotettu miesten kiveksissä. Jos määritellään, sen kehittyy ns. Leydig-solut, näiden solujen kokonaisuutta kutsutaan myös puberteiksi. Testisekojen lisäksi testosteroni syntetisoidaan myös androstenedionista, jota tuottaa lisämunuaisen aivokuoren verkkokerros. Joka päivä miesrakenne syntetisoi noin 6-7 milligrammaa hormonia, veren veren taso vaihtelee 300: stä 1000 nanogrammaan desimaaliluvulta. Kumma kyllä, mutta miehet eivät ole yksinoikeus tuotannon mieshormoni - testosteronia tuotetaan naisvartalon (samassa lisämunuaisen kuoren ja munasarjat), vaikkakin paljon pienempiä määriä - vain 1 milligramma päivässä. Testosteroni syntetisoidaan kolesterolista, sen synteesiä on kaksi versiota, joista ensimmäinen ja toinen eivät ole niin paljon.

Joka tapauksessa suoraan testosteroniin, aine, jota kutsutaan testosteronin esiasteeksi tai prohormoneiksi, muutetaan. Testosteronin synteesi tapahtuu kuten jo mainittiin, pääasiassa kiveksissä (Leydig-solut). Pääasiassa aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH tai lutropin) vaikutusmahdollisuudet. LH puolestaan tuotetaan aivolisäkkeessä hypotalamuksen hormonin vaikutuksesta, jota kutsutaan gonadotropiinia vapauttavaksi hormoniksi (GnRH, GtRH). Aivolisäke käyttää tietoa sukupuolihormonien esiintymisestä veressä LH: n ja hypotalamuksen säätelemiseksi - GnRH: n tuotannon säätelemiseksi. Joka tapauksessa vapaa testosteronin tason nousu kehossa on merkki hypogefiin LH: n tuotannon vähentämiseksi ja kun luteinisoivan hormonin tuotanto putoaa, myös testosteronin tuotanto vähenee.

Testosteronin rooli miesten ja naisten ruumiissa

Testosteronin hormonin arvoa miehille ei voida yliarvioida; testosteroni itse asiassa tekee meistä miehiä - se on vastuussa sekundääristen seksuaalisten ominaisuuksien muodostumisesta. Kiitos hänelle, että miehet, meillä on onni tuoda vehreä kasvillisuus kasvoihin ja kehoon; se on kiitos hänelle, että meillä on alhaisempi ääni ja aggressiivisempi merkki kuin oikeudenmukainen sukupuoli. Lopuksi on testosteronia, joka voi vaikuttaa miesten kaljuuntumiseen, ei tietenkään kaikki, mutta jotkut. Testosteroni aktivoi myös anaboliset prosessit elimistössä, ja tämä ominaisuus otettiin perustana käytettäessä tätä hormonia lääketieteellisessä käytännössä ja urheilussa.

Naisten testosteroni on myös tärkeä hormoni. Ensimmäinen oli naisten veren ja rasvan laskeuman testosteronipitoisuuksien välinen suhde. Menopaussia edeltävänä aikana ja sen jälkeen testosteronipitoisuus naisten kehossa vähenee merkittävästi. Tänä aikana naiset ovat alttiimpia rasvan kertymiselle. Kuitenkin testosteroni käytetään apuna päästä eroon ylimääräistä rasvaa ihon alle, ja potilaille, joiden vaihdevuodet nähtiin vasta hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa, mutta taso tämän hormonin veressä oli selvästi alle normi.

Lisäksi testosteronin puuttuminen veressä naisilla voi merkittävästi heikentää sukupuolen ajaa; testosteronin alhainen taso edistää huomion keskittymiseen liittyvien ongelmien syntymistä, lisää masennustilojen todennäköisyyttä. Lisäksi testosteronin puuttuminen lisää kuivumista ja ohenemista. Joten, naisille, tämän hormonin merkitys ei ole yhtä vaikea yliarvioida kuin miehillä.

Testosteronin taso ihmisen ruumiissa

Testosteronitasot veressä miesten moninkertaistaa murrosiässä, luonnollista testosteronin nuorilla vuotta voi olla riittävä muodostamaan urheilullinen ruumiinrakenne. Mutta 45-50 vuoden kuluttua testosteronin taso miesten kehossa alkaa tasaisesti ja laskee dramaattisesti ja estrogeenin taso nousee. Yhdessä nämä kaksi tekijää johtavat väistämättä erilainen ja erittäin epämiellyttävä häiriöt, joista erottuu ongelma eturauhasen, verenkiertoelimistön, muisti, liittyvien sairauksien heikkeneminen immuunijärjestelmää ja jopa ikä gynekomastia (rintojen suureneminen). Muuten, viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että miehillä ei ole yhteistä testosteronin tasoa vanhuksille, mutta tasoinen vapaa testosteroni. Tämä johtuu niiden veren glukoosipitoisuuden noususta, joka sitoo sukupuolihormoneja. Olkoon se, että se voi, tämän ajanjakson aikana, lisää testosteronin injektioita, erittäin toivottavaa. Ei vain pistos testosteronia - taistelemaan kohonnut SHBG taso veressä auttaa insuliinia. Testosteronitasolla on vuorokausivaihtelut: maksimi on 7-9 tuntia aamulla, vähintään 0-3 tuntia yöllä. Tällaisia vaihteluina yhdistyneenä yksi mielenkiintoinen havainto kehoon on enintään (6 o'clock kaksitoista) riittävän suuri parillinen määrä lyhytikäisiä steroidi (100 mg methandrostenolone) antaa lähes tuotantoa ei ole endogeenisen testosteronin. Lausunto ei muutenkaan ole perusteeton - se vahvistaa käytäntö.

Päivittäisten vaihteluiden lisäksi miesten veressä oleva testosteroni on myös kausivaihtelua: se kasvaa keväällä ja sen huippu putoaa yöllä. Heinäkuusta lähtien testosteronitasot vähenevät vähitellen ja alin taso saavuttaa syyskuun puolivälissä. Tämä aika on eniten "suotuisa" syksyn masennuksen alkuun.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.