^

Äiti raskauden aikana viikoittain

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Naisen, joka odottaa lapsen syntymää, täytyy käydä usein lääkärillä ja tehdä laboratoriokokeita. Sellaisten testien tulokset ovat tietysti aina selviä lääketieteelliselle asiantuntijalle, mutta eivät potilaalle itselleen. Mutta entä jos arkaluontoinen arkki indikaattoreilla on jo kädessä, ja lääkärin vastaanottaminen on vielä kaukana? Kuinka ymmärtää, että lapsella on kaikki hyvin? Mitä lyhenne HCG puhuu, monet naiset tietävät. Mutta mitä äiti tarkoittaa raskauden aikana?

Kansainväliset raskautta koskevat äitiysstandardit

Potilaille käsittämättömät MoM-kirjaimet tarkoittavat useita mediaaneja, mikä tarkoittaa englanniksi ”useita mediaaneja”. Mediaani tässä tilanteessa on keskimääräinen indikaattori, joka vastaa tiettyä raskausaikaa. MOM: sta puhuen, gynekologit pitävät mielessä kertoimen, jolla on mahdollista määrittää indikaattorien poikkeama toiseen tai toiseen suuntaan keskiarvosta.

MoM lasketaan seuraavan kaavan avulla: analyyseissä saatu indikaattori jaetaan keskimäärin hyväksytyllä arvolla, joka vastaa tiettyä raskausaikaa. [1]

MoM: lle ei ole erityistä mittayksikköä, ja sen arvot ovat yksilölliset. Osoittautuu, että jos tämä arvo on lähellä yksikköä, niin naisen analyysien tulokset ovat mahdollisimman samankaltaiset kuin keskimäärin. Esimerkiksi, jos arvioit raskauden vakioindikaattoria - hCG -, MOM-indikaattorien tulisi olla raskauden aikana välillä 0,5 - 2, termistä riippuen.

Laskenta suoritetaan erityisohjelmilla, joiden avulla voidaan paitsi määrittää tarvittava luku, myös vertailla indikaattoria ottaen huomioon tietyn potilaan ominaisuudet (huonojen tapojen esiintyminen, ylipaino jne.). Koska tällaiset ohjelmat ovat erilaisia ja niitä on monia, erilaisissa diagnoosilaitoksissa saadut MOM-arvot raskauden aikana voivat vaihdella hieman. Vahvat poikkeamat normaaleista parametreista osoittavat usein vakavia ongelmia, jotka vaikuttavat sekä sikiöön että raskaana olevaan potilaaseen.

HCG moM: ssa raskausviikon mukaan

Raskauden aikana kooriongonadotropiinilla, joka tunnetaan yleisesti hormonaalisena aineena hCG, on erityinen merkitys. Juuri hän stimuloi mekanismeja, jotka ovat välttämättömiä sikiön normaalille kantamiselle, ja estää myös sarveiskehän käänteistä kehitystä, aktivoi estrogeenin ja progesteronin tuotannon istukan edessä.

HCG sisältää α- ja β-yksiköitä, jälkimmäiset ovat tärkeimmät diagnoosissa. β-yksiköt ilmestyvät verenkiertoon heti munan lisääntymisen jälkeen endometriumin paksuuteen, ja tämä tapahtuu suunnilleen yhdeksäntenä päivänä ovulaation jälkeen. Normaalissa raskauden aikana hCG-indikaattorilla on taipumus kaksinkertaistua kahdesti parin päivän välein, ja sen nousun huippu laskee kymmenenteen viikkoon. Tästä ajanjaksosta alkaen sen arvot alkavat laskea kahden kuukauden kuluessa ja vakiintuvat sitten. Joillakin naisilla uusi kasvuleikkaus kirjataan myös raskauden myöhäisissä vaiheissa: hCG: n korkea MoH voi tässä tapauksessa osoittaa istukan vajaatoiminnan kehittymisen.

Missä tapauksissa lääkäri voi määrätä tutkimuksen My HCG: stä raskaana olevalle potilaalle?

 • Osana yleistä diagnoosia raskauden alkuvaiheessa.
 • Nykyisen diagnoosin aikana koko raskauden ajan.
 • Jos epäilet raskauden ulkomuodon kehittymistä, sikiön jäätyminen.
 • Nykyisen spontaanin abortin uhan kanssa.
 • Suoritettaessa ns. Kolmoisanalyysi (estrioli, ACE) syntymän epämuodostumien tunnistamiseksi.

Normaali HCG MoM raskauteen viikoittain

Kuten jo totesimme, MOM: n viitearvot raskauden aikana eri diagnostisissa laitoksissa voivat poiketa toisistaan, mutta ne eivät koskaan jätä arvoa 0,5–2. [2]. [3]

HCG-arvo voidaan määrittää IU / ml tai mMU / ml. Sen normaaliarvot IU / ml ovat:

Raskausjakso viimeisen kuukautiskierron päivästä

Arvioitu hCG

Toinen viikko

50-300

Kolmas - neljäs viikko

1500-5000

Neljäs - viides viikko

10,000-30,000

Viides - kuudes viikko

20000-100000

Kuudes - seitsemäs viikko

50000-200000

Seitsemäs-kahdeksas viikko

40000-200000

Kahdeksas - yhdeksäs viikko

35000-140000

Yhdeksäs - kymmenes viikko

32500-130000

Kymmenes - yhdestoista viikko

30000-120000

Yhdestoista-kahdestoista viikko

27500-110000

13. – 14. Viikko

25000-100000

Viidestoista kuuteentoista viikko

20000-80000

Seitsemännentoista kaksikymmentäkaksi ensimmäistä viikkoa

15000-60000

Kun hCG-tulokset on vahvistettu, MoM lasketaan - saadun indikaattorin suhde mediaaniin. Fysiologisesti normaaleja arvoja raskauden aikana, joita muistetaan, pidetään alueella 0,5-2.

AFP äitiyshoidossa raskauden aikana

AFP on alfa-fetoproteiini. Se on proteiiniaine, jota tuotetaan alkion maksassa ja ruuansulatuksessa. AFP-tutkimus raskaana oleville potilaille suoritetaan sikiön kehityshäiriöiden määrittämiseksi. [4]

AFP-indikaattorit ovat riippuvaisia monista tekijöistä - esimerkiksi käytetyistä diagnoosimenetelmistä. Väärinkäsitysten välttämiseksi on tapana harkita AFP-sisällön asteen poikkeamista normaaleista arvoista käyttämällä samaa MoM: a - mediaanin moninkertaisuusastetta.

Normaaliksi moM: ksi ACE: tä käytettäessä katsotaan olevan alue 0,5–2.

Näiden lukumäärien on todettu olevan korkeita tällaisissa tilanteissa:

 • usean raskauden aikana;
 • sikiön maksakudoksen nekroosin kanssa;
 • sikiön neuraaliputken muodostumishäiriö, vatsan etupuolen synnynnäinen aplasia;
 • joilla on sikiön napanuora tai munuaissairaus.

MoM AFP: n lasku havaitaan:

 • trisomialla 18, 21 (yhteys Downin oireyhtymään);
 • kehityksen viiveellä;
 • kohdunsisäinen kuolema, spontaani keskeytyminen;
 • kystisen ajautumisen kanssa.

Lisäksi matala taso voi olla seurausta vain virheestä laskettaessa raskausajan ikää (tarkoittaen, että todellinen raskaus tapahtui myöhemmin kuin aiemmin oletettiin).

Normi AFP MoM raskauden aikana viikoittain

AFP-pitoisuus raskaana olevan naisen verenkierrossa alkaa vähitellen kasvaa, alkaen 14 viikosta. Nousua jatketaan noin 32-34 viikkoon, jonka jälkeen taso alkaa laskea. [5]

Normi lasketaan seuraavilla arvoilla:

 • ajanjakso 13-15 viikkoa - 15 - 60 U / ml (0,5 - 2 MM);
 • ajanjakso 15 - 19 viikkoa - 15 - 95 U / ml (0,5 - 2 MM);
 • ajanjakso 20 - 24 viikkoa on 27 - 125 U / ml (0,5 - 2 MM).

On huomattava, että pelkästään AFP- tai MoM-indikaattori ei ole riittävän informatiivinen raskauden aikana. Analyysien tuloksia tulisi verrata ultraäänituloksen, istukan hormonien tason, hCG: n ja vapaan estriolin arvojen tutkimukseen. Vain kattava tulosten arviointi antaa meille mahdollisuuden määrittää sikiön epämuodostumien riski.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.