^

Kalsium

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kalsiumilla (Ca) on tärkeä rooli veren hyytymisessä, ja se on myös osa luita ja hampaita. Vain kalsium vaikuttaa luiden lujuuteen ja se kerääntyy kehoon koko elämän ajan. Mitä muita hyödyllisiä toimintoja kalsium suorittaa, nyt löydämme.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kalsiumin yleiset ominaisuudet

Kalsiumin määrä elimistössä on erittäin helppo laskea. Se on noin 2% kehon kokonaispainosta, joka on noin 1000-1500 noin 99% osa luun, dentiini ja kiille hampaat, ja loput - hermosoluihin ja pehmytkudoksen.

Kalsiumin määrä päivässä

Päivässä henkilö tarvitsee 800-1000 mg kalsiumia. Jos olet yli 60-vuotias tai olet urheilija, lisää tätä määrää 1200 mg: aan.

Millä edellytyksillä kalsiumin tarve kasvaa?

Kaikki tiedetään, että varhaisesta iästä lähteneistä lapsista täytyy antaa paljon raejuustoa ja muita maitotuotteita, ja kaikki, koska jo varhaisessa vaiheessa kalsiumin tarve on erittäin korkea. Jos lapsi saa riittävän määrän tätä elementtiä lapsuudessa, hän on terve ja luista ei ole ongelmia.

Raskaana olevat naiset ja imettävät naiset kuluttavat myös runsaasti kalsiumilla kyllästettyjä elintarvikkeita. Tämä riippuu tulevan tai jo olemassa olevan lapsen terveydestä!

Urheilijat ja raskaiden hikoilijoiden lääkärit suosittelevat myös kalsiumin päivittäisen annoksen suurentamista.

Kalsiumin hyödyllinen vaikutus kehoon

Kalsium on materiaali hampaiden ja luiden rakentamiseen. Veri ei ole olemassa ilman kalsiumia, koska se on osa sitä. Kudos- ja soluväliaineella on myös kalsiumia niiden koostumuksessa. Kalsium estää tulemisen elimistöön viruksia ja vieraita elimiä, sillä on tärkeä rooli verihyytymisessä.

Kalsium on mukana hallintaan hormoni toimintoja ja vastaa insuliinin eritystä, kehon on anti-allerginen ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, osallistuu nukleiinihappojen synteesiä ja proteiinien lihaksissa, lisää kehon puolustusmekanismeja, osallistuu palauttaminen suolaisen veden tasapaino kehon.

Alkalinen vaikutus happo-emästasapainoon tapahtuu myös kalsiumin mukana. Kalsiumin täytyy välttämättä olla läsnä kehossa oikeassa määrin välittää hermopulsseja, pitää sydämen, lihaksen supistukset, säätää hermoston vakautta. Se varastoi kalsiumia pitkiä putkimaisia luita.

On mielenkiintoista, että jos kalsium toimitetaan kehoon huonosti, hän itse käyttää varastoitua kalsiumia veren "tarpeisiin". Lisäkilpirauhashormonin avulla fosfori ja kalsium siirretään veren luukudokseen. Näin luut uhrataan veren hyvinvoinnin vuoksi!

Kalsiumin imeytyminen elimistöön

Kalsium on tarttumaton elementti, joten ei ole helppoa antaa keholle oikeaa määrää kalsiumia. Esimerkiksi vilja, sorrel ja pinaatti sisältävät erityisiä aineita, jotka häiritsevät kalsiumin imeytymistä. Kalsium imeytyy, se käsitellään ensin suolahapolla vatsaan, ja sitten se soveltuu sappeen, niin että kalsiumsuolat voivat muuttua sulaviksi aineiksi.

Jotta ei vähennettäisi kalsiumin assimilaatiota, sinun ei tule syödä makeisia ja tyydyttyneitä hiilihydraatteja samanaikaisesti, koska ne aiheuttavat emäksisten mahahöyryjen vapautumista ja estävät kloorivetyhapon käsittelemästä kalsiumia.

Toisaalta magnesiumin (Mg) ja fosforin (P) liiallinen pitoisuus kehossa häiritsee kalsiumin käsittelyä. Tarkoitus on, että fosfori (P) tulee kemialliseen reaktioon kalsiumin kanssa ja muodostaa suolan, jota ei voida liuottaa edes happoon.

Kalsium imeytyy hyvin maitotuotteista, koska ne sisältävät laktoosimääriä. Hän vaikuttaa suoliston mikroflooran vaikutuksesta maitohapoksi ja liuottaa kalsiumia. Mitä tahansa aminohappoa tai jopa sitruunahappoa muodostaa yhdessä kalsiumiaineiden kanssa, jotka liukenevat helposti.

Rasvat myös edistävät kalsiumin hyvä imeytymistä. Mutta on oltava tietty määrä. Rasvahapon puutteella kalsiumin käsittelyä varten rasvahapot eivät riitä, ja jos rasva on ylimääräinen, sappihapot eivät riitä. Kalsiumin ja rasvan suhde on 1: 100. Siten sinulle tarjotaan kermaa, esimerkiksi 10% rasvaa.

On mielenkiintoista, että raskaana olevat naiset imevät kalsiumia paljon paremmin kuin nämä. Kuka ei odota lasta.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Merkit kalsiumin puutteesta kehossa

Merkit kalsiumin puutteesta kehossa

Kun ihmisen kalsiumpitoisuus on pula, kasvun hidastuminen tapahtuu, hermostuneisuuden lisääntyminen. Tällaiset ihmiset kärsivät unettomuudesta, puutteesta ja pistelystä raajoissa, nivelten kivusta ja kynsien hauraudesta. Heillä on korkea verenpaine, kipukynnyksen yliarviointi, nopea syke. Yksi kalsiumin puutteen merkkeistä on syöminen liitu.

Naisilla, joilla ei ole kalsiumia, on usein runsaasti kuukautisia.

Lapset, joilla on kalsiumin puutos, voivat kehittää rikkiä ja aikuisilla - luun haurautta ja osteoporoosia. Pienellä määrällä kalsiumia veressä voi lihasten supistuminen häiriintyä: kouristuksia ja kouristuksia ilmenee.

Ihmisillä, joilla ei ole riittävästi kalsiumia, mieliala voi heikentyä voimakkaasti. Tällainen henkilö hermostuu, hän voi olla sairas, ruokahalu voi pahentua.

Merkkejä kalsiumin ylikuormituksesta

Ylimääräistä kalsiumia voi esiintyä, kun liian suuria kalsiumin annoksia otetaan samanaikaisesti D-vitamiinin kanssa. Se voi tapahtua myös, jos henkilö pitkään syö yksinomaan maitotuotteita. Ylimääräinen kalsium voi asettua elimiin, lihaksiin ja alusten seinämiin. Kun kalsiumin ja D-vitamiinin liiallinen antaminen veressä on voimakasta lihaksen rentoutumista. Henkilö voi pudota koomaan tai uneliaaksi.

Mikä vaikuttaa elintarvikkeiden kalsiumpitoisuuteen?

Merkittävä määrä kalsiumia voidaan menettää valmistettaessa juustoa, joten se on usein erityisesti kyllästynyt kalsiumilla.

Kalsiumpuutoksen syyt

Jos vatsassa ei ole riittävästi laktoosia - maitoa käsittelevä entsyymi voi vaarantua kalsiumin sulavuus. 10 päivää ennen kuukautisten alkamista kalsiumin taso laskee jyrkästi. Kuukautisten aikana tämä johtaa kohdun supistumiseen, mikä aiheuttaa kivuliaita aistimuksia. Kun ravinnosta ruokitaan yksinomaan vihanneksia, D-vitamiini ei käytännössä pääse elimistöön, josta kalsiumin assimilaatio vähenee.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Kalsiumia sisältävät tuotteet

Kaikki maitotuotteet sisältävät kalsiumia. Jotkut enemmän, toiset vähemmän. Juustot voivat sisältää enintään 1000 mg kalsiumia. Näin ollen jalostetut juustot sisältävät 860-1006 mg kalsiumia, raejuustoa - 164 mg, juusto - 630 mg. Sour cream on erittäin hyödyllinen keholle, koska se sisältää 90-120 mg kalsiumia, ja suosikki kermavaahto on 86 mg. Erilaisia pähkinöitä voi sisältää 100 - 250 mg kalsiumia, joten "pähkinöistä oluen" ystäville ei tule kärsimään luiden haurautta.

Tavallinen kaurapuuro sisältää jopa 170 mg kalsiumia, ja jos se on joka aamu, niin yhdessä muiden elintarvikkeiden kanssa se antaa kokonaan kalsiumia kehossasi.

Kalsiumin vuorovaikutus muiden elementtien kanssa 

Kun otat lääkkeitä, kuten kalsiumkarbonaattia ja ruokaa, rautasulfaatin imeytyminen heikkenee. Jos otat kalsiumkarbonaattia jopa suurissa määrin tyhjään vatsaan, niin rauta (Fe) imeytyy täydellisesti. Hyvä kalsiumin saanti auttaa ottamaan D-vitamiinia

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.