^

Yksinkertaisin ABC-aineenvaihdunta

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Metabolian perustana on kuluttamamme ruoka. On vaikea edes ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos emme olisi saaneet polttoainetta elintarvikkeena. Eli he eivät saisi energiaa elämälle. Kuinka aineenvaihdunta toimii ruumiissa?

Kuinka aineenvaihdunta toimii?

Kun ruoka alkaa hajota, keho jakaa sen hyvin pieniksi rakenteiksi: aminohapot, glukoosi, rasvat. Sitten ruoka on helpompi sulattaa. Verellä näitä hyödyllisten aineiden pieniä molekyylejä kuljetetaan koko kehossa. Elimet ja kudokset reagoivat näistä aineista, käsittelevät niitä ja saavat energiaa työhön.

Jalostetuista aminohapoista peräisin olevista proteiineista rasvahapoista ja kaikki tämä muuttuu glukoosiksi (me kutsumme sitä "sokeriksi veressä"). Glukoosi vuorovaikuttaa hapen kanssa ja meille saadaan energiaa kehon soluille.

Jos koko järjestelmä selitetään mahdollisimman yksinkertaisesti, käy ilmi, että aineenvaihdunta on koko suuren prosessin nimi, kun ruoka jaetaan hiukkasiin, happi hapettaa ja antaa meille energiaa elämälle.

Mikä on glukoosi ja miten se toimii?

Glukoosi on yksi aineista, joita keho muuntaa ruoasta sen ruoansulatuksen aikana. Kun fruktoosi- ja glukoosimolekyylit yhdistyvät, saadaan toinen elementti, sakkaroosi. Tämä osa voi nopeasti ja nopeasti muuttua glukoosiksi.

Veressä olevat sokerit varastoidaan glykogeenin sisältämässä aineessa. Säilytys glukoosisäiliöksi tarjoaa varastoinnin lihaksiin ja maksaan.

Glukoosiliitokset energian muodossa elämään voidaan vapauttaa sieltä, kun veren sokeripitoisuus pienenee merkittävästi. Esimerkiksi kun henkilö tarvitsee hypätä voimakkaasti ja nopeasti, glukoosi vapautuu maksasta ja lihakset energian muodossa näille liikkeille.

Miten määritetään glukoosin taso?

Glukoosi on aine, joka on veressä ja toimittaa energiaa soluihin, lähinnä aivosoluihin.

Jos veressä ei ole glukoosia, aivot eivät toimi normaalisti. Kun glukoosi ei riitä, lääkärit voivat diagnosoida hypoglykemiaa.

Ymmärrät, että sinulla on alhainen verensokeri (tai se vähenee heti syömisen jälkeen), tässä on näille oireille.

 • Epämiellyttävät tuntemukset vatsaan
 • pahoinvointi
 • heikkous
 • Nopea ja voimakas sydämenlyönti
 • Kylmä hiki
 • ärtyvyys
 • Hämmentävät ajatukset
 • Muistiinpanot

Kaikki nämä oireet voivat merkitä sitä, että aivo reagoi negatiivisesti stressiin. Aivojen keskukset lähettävät signaalin noradrenaliinin hormonille, jolla on ominaista kohottaa veren stressitasoa vieläkin enemmän. Nämä ovat lisämunuaiset.

Tämä on kehon valmistelu veronkierrosta varten. Tällainen koulutus on muinaisten aikojen kustannuksia, kun henkilö juoksi pois mammutin tai villin karhun. Nyt emme aja mihinkään, mutta hormonaalinen räjähdys on edelleen läsnä. Ensinnäkin sokerin taso, joka antaa energiaa juoksemiselle tai hyppäämiselle kasvaa.

Kun verensokeritaso on erittäin korkea

... Se uhkaa diabetesta sairastavaa henkilöä. Oireiden tasolla näyttää siltä kuin tämä.

 • Heikkous, letargia, varsinkin lounaan jälkeen
 • Kaltevuus nukahtaa heti iltapäivällä epätodellisina hetkinä
 • Vaikeus muistaa
 • Tuntemuksen lisääntynyt huolenaihe

Nämä oireet ovat osoitus siitä, että glukoosin taso ja serotoniinihormonin taso aivoissa lisääntyvät merkittävästi.

Mutta sinun pitäisi tietää, että sekä glukoosin korkea että alhainen taso kehossa aiheuttaa aivovaurioita tai pahimpia seurauksia kuoleman muodossa.

Miten voin säätää glukoositasoa?

Tiedämme jo, että aivojen vakaan toiminnan kannalta tarvitaan happea ja glukoosia. Veren glukoosipitoisuuden seurantaa varten elimistö tarjosi erityismekanismeja.

Tässä prosessissa myös insuliini ja glukoosi ovat mukana. Insuliinin rooli on alentaa glukoosin tasoa siirtämällä sitä niin kutsuttuihin rasvasoluihin. Glukoosia poltetaan ja muunnetaan energiana.

Glukoosin rooli on lisätä glukoosin tasoa veressä tai normalisoida sen taso, mikä estää glukoosin määrän kasvun. Tämä tapahtuu, kun glykogeenin stimuloivat maksasoluja ja lihasoluja.

Siten glukoosi tuhoutuu ja glukoosisolut siirtyvät maksasta vertaeseen. Sitten veren sokeritaso nousee.

Insuliinin ja glukoogeenin vaikutus

Ei ole tärkeää, että glukoosin taso veressä voi laskea tai kasvaa. On tärkeää, millä nopeudella ja taajuudella se tapahtuu. Glukoosipitoisuuden nousut aiheuttavat glukagonin ja insuliinin määrän kasvua. Ja sitten nainen voi alkaa toipua. Ja sitten tapahtuu kummallinen asia.

Kun paino on valittu, glukoosi ja insuliini eivät voi enää hallita glukoosipitoisuuksia aikaisemmin. Ja sitten se voi nousta ja laskea hallitsemattomasti.

Tämä voi johtaa alhaiseen verensokeriin (hypoglykemia) tai liian korkeaan glukoosin tasoon, joka vaihtelee liian alhaisella tasolla. Lisäprosesseina alkaa glukoosi-intoleranssi ja diabetes mellitus.

Kuinka hormonipitoisuudet vaikuttavat painonnousuun?

Olemme usein havainneet brutaalin ruokahalun kuukautisten aikana tai viikolla ennen heitä. Erityinen kaipuu naisille suklaasta kaikissa sen ilmenemismuodoissa - makeista kakkuihin.

Tämä on normaalia: stressitilanteissa henkilö tarvitsee glukoosia.

Mitä munasarjojen hormoneille tapahtuu, mistä menetämme kyvyn kontrolloida itseämme syömisessä syklin jälkipuoliskolla ja lähestymisajankohdan lähestyessä?

Tässä glukoosin suuressa roolissa, tai pikemminkin, sen määrä veressä. Ja insuliini, joka määrää glukoosin saannin intensiteetin veressä. Mutta tapahtuu, että keho ei ota glukoosia. Lisää insuliinin roolista ja siitä, miten se vaikuttaa glukoosin tasoon kehossa.

Insuliiniriippuvuus

Mikä on ihmiselle insuliini? Se on hormoni, joka auttaa vahvistamaan kudoksia ja aktivoimaan aineenvaihduntaa sekä hallitsemaan rasvakudoksen kerääntymistä. Hän tekee tämän säätämällä glukoosin tasoa.

Jos insuliini elimistössä ei riitä (ja hän toimittaa veren kehon soluihin), henkilö tuntuu erittäin pahalta. Insuliini auttaa soluja keräämään energiaa ja auttaa myös tallentamaan rasvaa (prosessi, jota kutsutaan lipogeneesiksi).

On käynyt ilmi, että lihaskudoksen ja rasvan välinen suhde sekä niiden jakautuminen insuliinin vaikutuksesta muuttuvat kehossa. Mitä enemmän insuliinia, aktiivisempi insuliini stimuloi niitä. Joten, lihasolut eivät ole tällä hetkellä niin paljon palavaa rasvaa. Ja henkilö paranee.

Toisin sanoen ylimääräinen insuliini antaa ylimääräistä painoa naiselle, varsinkin jos hänellä oli aikomus ennen täydellisyyttä.

Kuinka tunnistaa ylimääräinen insuliini kehossa?

Se on erityisen hienoa, kun nainen ikääntyy. Joka vuosi insuliinin taso voi nousta, joten ole varoitus ja tarkista se.

Näiden merkkien avulla voidaan tunnistaa suuria määriä insuliinia.

 • Valikko, jossa on runsaasti hiilihydraatteja (erityisesti makeita ja jauhoja)
 • Jatkuva ja pitkittynyt stressi - tämä lisää stressihormonin kortisolin tasoa, joka tukahduttaa glukoosin tuotantoa ja estää insuliinin tuotannon
 • Munasarjojen supistuminen, jonka seurauksena munasarjojen tuottavan hormonin estradiolin taso pienenee. Mieshormonipitoisuuden testosteronin taso kasvaa, mikä lisää rasvan laskeutumista kehossa
 • Levoton ja häiritsevä uni
 • DGEEA: n kilpirauhasen kohonneet taso, joten shchitovidka voi huonosti hoitaa roolia hormonien valmistuksessa
 • Hypodynamiikka tai fyysisen aktiivisuuden puute

Glukoosipitoisuuden kasvu, jota on vaikea hallita johtuen hormonien puutteesta, jotka hoitavat tämän tehtävän.

Jos olet huomannut näkyvät insuliinipuutos oireet, ota yhteyttä endokrinologiin tutkimukseen. Ole tervetullut!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.