^

Terveys

Alaniiniaminotransferaasi (ALT) veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 22.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Alaniiniaminotransferaasi (ALT) veressä on spesifinen entsyymi, joka osoittaa, kuinka vakaa on eri ihmisen elinten kudosten tila.

Alaniiniaminotransferaasi on yleensä standardipoikkeama, mutta alaniini itsessään on tärkeä entsyymi, joka löytyy suurista määristä luuston lihassa, maksassa, sydämessä ja munuaisissa. Tämä aine osallistuu aktiivisesti erilaisten aminohappojen metaboliaan ja synteesiin. ALT voi päästä veriin vain, jos kudosvauriota, sisäelinten kudosten terveessä tilassa, ALT ei ole käytännössä läsnä, ja jos sitä havaitaan, niin pieninä määrinä. Alaniini kudoksissa on myös aminohappo, joka muuttuu nopeasti glukoosiksi, joka antaa energiaa sekä keskushermostoon että aivoihin. Immuunijärjestelmän vahvistaminen, aktiivinen osallistuminen lymfosyyttien tuotantoon, sokerien ja happojen aineenvaihdunnan hallinta - kaikki nämä toiminnot ovat alaniinia.

Standardit, joissa alaniini-aminotransferaasin on oltava veressä, ovat seuraavat:

Seerumin ALT-aktiivisuuden vertailuarvot (normi) - 7-40 IU / l.

  • Miehillä enintään 40-41 yksikköä / l;
  • Naisilla - enintään 30-31 yksikköä / l.

Tämän entsyymin analyyttisissä tutkimuksissa tarvitaan suurta tarkkuutta ja se liittyy suoraan tiettyjen lääkkeiden saantiin, jotka voivat vääristää analyyttistä kuvaa. Siksi ennen ALT-tason tarkistamista sinun on kuultava lääkärisi kanssa, joka joko keskeyttää lääkityksen väliaikaisesti tai ottaa huomioon lääkehoitoon liittyvän analyysin tulosten poikkeamat. Lisäksi veren ALT riippuu iästä, esimerkiksi juuri syntyneistä vauvoista ALT-arvo ei ylitä 17 yksikköä. Sitten ALT: n määrä kasvaa vähitellen, mikä johtuu kaikkien suojamekanismien käyttöönotosta kehossa. Myös analyyttisissä tutkimuksissa riippuu ympäristön lämpötilasta.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Veren ALT: n lisääntymisen syyt

Alaniiniaminotransferaasi on lisääntynyt sellaisissa sairauksissa kuin: 

  • hepatiitti, mukaan lukien virus; 
  • alkoholin myrkylliset vaikutukset, mukaan lukien kirroosi
  • onkoprosessi maksassa
  • huumeiden myrkytys; 
  • sydänsairaus, mukaan lukien epäonnistuminen; 
  • sydäninfarkti, sydänkohtaukset
  • sokkiolosuhteet, joissa on palovammoja ja erilaisia vakavia vammoja; 
  • luustolihasten nekroottiset leesiot.

Myös veren alaniiniaminotransferaasi on yleensä kohonnut kaikissa raskaana olevissa naisissa. Liiallinen määrä ALT: tä tulisi kuitenkin varoittaa hoitavalle lääkärille, koska tällainen indikaattori voi osoittaa sisäelinten, erityisesti maksan, vakavan patologian.

Aminotransferaasien (AST ja ALT) aktiivisuuden lisääminen on 1,5 - 5 kertaa verrattuna normin ylärajaan, sillä sitä pidetään kohtalaisen hyperfermentemiana, 6-10 kertaa kohtalaisen hyperfermentemiana, yli 10 kertaa korkeamman. Aminotransferaasien aktiivisuuden lisääntymisaste osoittaa sytolyyttisen oireyhtymän vakavuuden, mutta ei suoraan osoita elimen todellisen toiminnan rikkomusten syvyyttä.

Sydäninfarktissa ALT-aktiivisuuden lisääntyminen seerumissa havaitaan 50-70%: ssa tapauksista, useammin sydämen lihaksen laajalla nekroosilla. Suurin ALAT-aktiivisuuden kasvu havaitaan akuutissa vaiheessa - keskimäärin 130-150% normista, joka on huomattavasti alempi kuin AST: n keskiarvo - keskimäärin 450-500% normista.

Maksan sairaudessa ALT-aktiivisuus muuttuu ensin ja merkittävimmin verrattuna AST: ään. Akuutissa hepatiitissa, riippumatta sen etiologiasta, aminotransferaasien aktiivisuus lisääntyy kaikilla potilailla. Sytoplasmaan sisältyvän ALT: n aktiivisuus muuttuu erityisesti sen nopean vapautumisen vuoksi solusta ja pääsystä verenkiertoon, joten ALT-aktiivisuuden määrittäminen on herkempi testi akuutin hepatiitin diagnosoimiseksi kuin AST. ALAT: n puoliintumisaika on noin 50 tuntia, AST sijaitsee pääasiassa mitokondrioissa, sen puoliintumisaika on 20 tuntia, joten sen aktiivisuus lisääntyy vakavammilla hepatosyyttien vaurioilla. ALAT: n ja ASAT: n aktiivisuus lisääntyy 10-15 päivää ennen kuin esiintyy A-hepatiittia, ja monta viikkoa hepatiitti B: llä (näiden entsyymien aktiivisuus kasvaa samanaikaisesti, mutta ALT nostaa sitä huomattavasti). Tyypillisellä virusperäisen hepatiitin aikana ALAT-aktiivisuus saavuttaa maksimimäärän taudin 2-3 viikolla. ALT-aktiivisuus normalisoituu suotuisalla tavalla 30-40 päivässä, AST - 25-35 päivässä. Toistuva tai asteittainen aminotransferaasien aktiivisuuden lisääntyminen osoittaa uuden sairauden nekroosin tai toistumisen. Aminotransferaasien lisääntyneen aktiivisuuden jakson pidentäminen on usein epäsuotuisa merkki, koska se voi osoittaa akuutin prosessin siirtymisen krooniseksi.

Viruksen hepatiitin akuutissa jaksossa kaikissa muodoissa, paitsi vakavia, de Rytis-kerroin vaihtelee välillä 0,55 - 0,65, vakavalla kurssilla tämä suhde on keskiarvo 0,83, mikä kuvastaa AST-aktiivisuuden merkittävämpää kasvua. Erotusdiagnostiikkasuhteessa on jonkin verran tärkeää, että maksan alkoholipoikkeamissa, toisin kuin viruksen leesiot, AST-aktiivisuuden (de Ritis-kerroin on enemmän kuin 2) edullinen lisäys on ominaista.

Krooniselle hepatiitille on ominaista kohtalainen ja kohtalainen hyperfermentemia.

Maksan kirroosin piilevissä muodoissa ei yleensä havaita entsyymien aktiivisuuden lisääntymistä. Aktiivisilla muodoilla havaitaan pysyvä, vaikkakin aminotransferaasien aktiivisuuden pieni nousu 74-77 prosentissa tapauksista.

Huomiota on kiinnitettävä bilirubiini- aminotransferaasin dissosiaatioon, toisin sanoen vakavaan hyperbilirubinemiaan (pääasiassa suoran bilirubiinin vuoksi) ja vähäiseen aminotransferaasien aktiivisuuteen. Tämä dissosiaatio havaitaan obstruktiivisessa keltaisuudessa, jossa on stabiili sapen hypertensio, akuutti maksan vajaatoiminta. AST: n ja ALT: n sekä alkalisen fosfataasin aktiivisuus kasvaa kroonisen sydämen vajaatoiminnan erottumisen myötä (huippu on yleensä 3-4 päivää).

ALAT: n ja AST: n aktiivisuuden lisääntymistä voidaan havaita myös käytännössä terveillä hepatiitti B-pinta-antigeenin kantajilla, mikä osoittaa ilmeisesti oireettomia aktiivisia prosesseja maksassa.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

ALT-vähennyksen syyt

Alaniiniaminotransferaasi voi olla normaalia alhaisempien erittäin vakavien patologioiden, kuten nekroottisen maksan atrofian, vuoksi. Vapautus, ALT: n vapautuminen verenkiertoon on mahdollista vain hepatosyyttien, niiden solukalvojen, häviämisen tapauksessa. Lisäksi B6-vitamiinin alkuaineiden puutos voi vaikuttaa myös ALAT-tasojen alenemiseen.

Alaniiniaminotransferaasi veressä määritetään yleensä yhdessä AST- aspartaatti-aminotransferaasin kanssa, ja molemmat indikaattorit ovat tärkeitä monien sisäelinten tilan arvioimiseksi.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.