^

Terveys

Aspartaattiaminotransferaasi (AST) veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Aspartaattiaminotransferaasi (AST) veressä - tämä selittämätön lauseke merkitsee erityistä soluentsyymiä, joka osallistuu aktiivisesti lähes kaikkien aminohappojen normaaliin vaihtoon ja vuorovaikutukseen. AST on suuria määriä sydämen kudoksissa sekä maksan, hermokudoksen ja munuaisten soluissa. Tästä syystä lähes kaikki näihin elimiin liittyvät sairaudet viittaavat määrittämään aspartaattiaminotransferaasin tasoa veressä. Aspartaattiaminotransferaasi (AST) veressä on myös yksi transaminaasityypeistä, jotka kuljettavat asparagiinihappoa molekyylien kautta. Voidaan sanoa, että tunnettu B6-vitamiini on AST: n koentsyymianalogi.

AST-aktiivisuuden viitearvot (normi) veriseerumissa ovat 10-30 IU / l.

Normaalisti tarkastellaan melko alhaista entsyymitasoa, mutta jos kudos on vaurioitunut, veren asteittainen kohonnut aspartaattiaminotransferaasi (AST) vapautuu vaurioituneista soluista. Kuinka vakavasti vaurioitunut kudos, mikä lisää AST: n määrää veressä. Jos sydäninfarkti diagnosoidaan, aspartaattiaminotransferaasi alkaa kertyä verenkiertoon 6-10 tuntia.

Aspartaattiaminotransferaasi (AST) veressä voi ylittää normin rajan viisi kertaa ja pitää tällaiset indikaattorit jopa viikossa. Tämän transaminaasin korkea aktiivisuus on selkeä indikaattori potilaan erittäin vakavasta tilasta, jossa epäsuotuisa tulos on mahdollinen. Jos AST kasvaa vähitellen, mutta itsepintaisesti, se osoittaa, että infarktin vyöhyke laajenee. Myös AST: n aktiivisuus voi johtua nekroottisista ilmiöistä maksassa.

trusted-source[1], [2], [3]

Miksi aspartaatti aminotransferaasi veressä?

Tämä analyysi on tärkeä ja välttämätön mahdollisten sairauksien ja patologioiden selventämiseksi, kuten: 

  • Kaikentyyppiset hepatiitti ja nekroottinen maksasairaus; 
  • Parenkymaalisen kudoksen degeneraatio fibroottiseen kudokseen - kirroosi (alkoholismi); 
  • Maksan limakalvotus, metastaasit; 
  • Kiireelliset sydänsairaudet - sydäninfarkti; 
  • Autoimmuuni, mukaan lukien perinnölliset sairaudet - Duchenne-Beckerin myodystrofia; 
  • Imusuonien virusten vaurioita, mukaan lukien mononukleoosi; 
  • Kolestatii- nen oireyhtymä.

Miten valmistaudutaan testiin, milloin AST tarkistetaan veressä?

Kaikkien lääkkeiden, toisinaan jopa kasviperäisten decoctionin, saanti voi vääristää tutkimuksen tuloksia. Siksi ennen kuin tarkistat AST: n tason ja toiminnan, sinun on joko lopetettava lääkityksen ottaminen ja mikäli se jostain syystä on mahdotonta, anna tietoa lääkkeestä, annoksesta ja vastaanottohetkestä lääkärille. Jopa yksinkertainen ja vaaraton ensi silmäyksellä valerianuute tai vitamiinit, esimerkiksi A-vitamiini, voivat ylittää tutkimuksen tarkkuuden ja informatiivisuuden. Lisäksi on otettava huomioon erityisillä lääkkeillä allergiset reaktiot, naiset voivat vääristää kuvan AST: n laboratoriokokeista.

Miten analyysi suoritetaan, miten veren määritetään aspartaattiaminotransferaasi (AST)? Analyysimateriaali on vain laskimoverta. Tärinän paineen lisäksi pientä pistelyä pistoolialueella neulalla ei ole tuskallisia tunteita - tämä on tavallinen analyysi, jonka tulokset tunnetaan 6-12 tunnin kuluttua.

Aspartaattiaminotransferaasi veressä - mitkä ovat normit?

Keskimääräiset tilastolliset vaatimukset:

  • Naiset - 10 - 36 yksikköä / l;
  • Miehet - 14 - 20 yksikköä / litra.

Liian korkea AST on joko maksan patologia, mahdollisesti viruksen luonne tai maksan reaktio akuuttiin myrkytykseen johtuen alkoholin saannista, mahdollisesti huumausaineista. Myös transaminaasi AST: n korkea arvo voi puhua laajoista tai monista kasvaimista.

Normaalin lievä ylitys on krooninen riippuvuus alkoholista, mahdollisesti kirroosi. Myös asparagiinin aminotransferaasin vähäinen lisääntyminen saattaa ilmetä hypervitaminoosin varalta - A-vitamiini. Infarkti, mononukleoosi, keuhkojen syöpä tai munuaiset - luettelo jatkuu. Tärkeintä on muistaa, että veren aspartaattiaminotransferaasi (AST) on tärkeä indikaattori ihmisen elinten kudosten tilasta ja analyysien analyysi on lääkärin työ.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Syyt AST: n lisääntymiseen veressä

AST: n aktiivisuuden lisääntymistä veressä havaitaan erilaisilla sairauksilla, erityisesti tässä entsyymissä runsaasti olevien elinten ja kudosten tukahduttamisessa. AST: n aktiivisuuden dramaattiset muutokset tapahtuvat, kun sydänlihaksessa on vaikutusta. Entsyymiaktiivisuutta 93-98%: lla potilaista, joilla oli sydäninfarkti, lisääntyi.

Kun sydäninfarkti AST seerumin jälkeen 6-8 tuntia, suurin aktiivisuus saavuttaa se jälkeen 24-36 tuntia ja pelkistetään tavanomaiselle tasolle päivä 5-6. Sydäninfarktin vyöhykkeen laajeneminen johtaa toisen aktiivisen toiminnan syklin ilmenemiseen. ACT-aktiivisuuden lisääntymisaste heijastaa patologiseen prosessiin osallistuvan sydänlihaksen massaa. Joskus AST: n aktiivisuus lisääntyy jo ennen sydäninfarktin EKG: n ilmenemistä ja sen tason vähenemisen puuttuminen taudin 3-4 päivän jälkeen on prognostisesti epäedullinen. Sydäninfarktin AST-aktiivisuus veressä voi lisääntyä 2-20 kertaa.

Kun angina aktiivisuus ASAT pysyttelee yleensä rajoissa. Kuitenkin jotkut kirjoittajat esittävät ASAT- vakavissa sepelvaltimotauti ensimmäisen 24 tunnin hyökkäyksen jälkeen ja normalisoituminen 2. Ainakin kolmantena päivänä hyökkäyksen jälkeen, samoin kuin pitkäaikainen iskujen puuskittaista takykardia.

AST lisääntyy myös akuutissa hepatiitissa ja muissa hepatosyyttien vakavissa vaurioissa. Kohtalaista lisääntymistä havaitaan mekaanisella keltaisuudella potilailla, joilla on metastaaseja maksaan ja kirroosiin. De Ritis -kerroin eli AST / ALT-suhde on normaalisti 1,33, jonka maksasairaus on tätä arvoa pienempi ja sydänsairaus - suurempi.

Useat indikaattorit ovat kertoimia kerrottuna AST: n ylemmän viitearvon arvolla.

Kliinisissä käytännöissä AST: n ja ALT : n aktiivisuuden samanaikainen määrittäminen veressä on havaittu laajasti ; se kantaa paljon enemmän kliinistä tietoa leesion lokalisoinnista ja syvyydestä, patologisen prosessin toiminnasta; mahdollistaa taudin lopputuloksen ennustamisen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.