^

Terveys

Haima

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Haimassa (haima) on pitkänomainen muoto, harmaa-vaaleanpunainen väri, sijaitsee retroperitoneumissa. Haima on suuri ruoansulatuselimistö, sekamuotoista tyyppiä. Se on samanaikaisesti eksokriininen osa tyypillisten eritysosastojen, protokolla-laitteiden ja endokriinisen osan kanssa. Koska avorauhasjärjestelmässä se tuottaa päivittäin 500-700 ml Haimanesteen virtaa ontelon pohjukaissuolessa. Haimakuume sisältää proteolyyttisiä entsyymejä, trypsiiniä, kymotrypsiiniä ja amylolyyttisiä entsyymejä (lipaasia jne.). Pienten solujen klustereiden (haiman saarekkeiden) muodossa oleva rauhasten endokriininen osa tuottaa hormoneja (insuliinia, glukagonia jne.), Jotka säätelevät hiilihydraattia ja rasvan aineenvaihduntaa.

haima

Aikuisen haiman pituus on 14-18 cm, leveys 6-9 cm, paksuus - 2-3 cm, massa on 85-95 g. Hampaita peitetään ohuella sidekudoskapseli. Tiiviste sijaitsee poikittain I-II-lannerangan tasolla. Tiivisteen rauha on hiukan korkeampi kuin sen pää.

Haiman takana ovat selkäranka, aortta, alemmat ontot ja vasemman munuaisverisuonet. Eturauhanen edessä on mahalaukku. Haima on erittynyt päällä, rungolla ja hännällä.

Haiman pää (caput pancreatis) on ylhäällä oikealla ja pohjalla peittää pohjukaissuolen. Pään pituus on hieman litteä etupuolella. Pään ja kehon alemman osan välisellä rajalla on syvä haava haima (incisura pancreatis), jossa ylivertainen mesenteraalinen valtimo ja laskimo kulkevat. Haiman pään takaosa on kiinnitetty oikeaan munuaisen laskimoon ja lähempänä median tasoa - portaalin laskimoosan alkupäähän. Eturauhan etupuolella on poikittaispaksun oikea puoli.

Haima (corpus pancreatis) on prismallinen muoto, sillä on etu-, taka-ja alapinta. Etupinta (facies anterior) peitetään parietaksella peritoneumilla. Rintakehän rintakehän päällä on kohouma etupuolelta - niin sanottu rautametju (tuber omentale). Takapinta (facies posterior) on kiinnitetty selkärankaan, suuret verisuonet (alhaisempi vena cava ja aorta), keliakiakypsi. Alempi pinta (facies inferior) on kapea ja osittain peitetty peritoneumilla, joka erotetaan etupinnasta etuosan etureunan reunalla. Tavanomaisen valtimon ja laskimoon liittyvän rauhasen yläreunaan.

Haiman haima (cauda pancreatis) on suunnattu vasemmalle, jossa se koskettaa pernan viskeraalista pintaa sen porttien alapuolella. Munuaisen hännän takana on vasen lisämunuaiset, vasemmanpuoleisen munuaisen yläosa.

Parenkyymin rauhanen on jaettu viipaleiksi interlobulaarivaltimoissa yhdistävillä väliseinillä (trabekkelien) säteilevän kapselista syvälle kehoon. Lohkareissa on 100-500 mikronin kokoisia ontopusseja muistuttavia eritysosia. Kukin sekretorisen erotettiin - haiman acinus (acinus pancreaticus) koostuu 8-14 solujen - eksokriiniset pankreatotsitov (atsinotsitov), jolla on pyramidin muoto. Sekretoriset (acinous) solut sijaitsevat perusmembraanissa. Ontelosta sekretorisen kortti aloittaa intercalary excretory reikä (diictuli intercalatus), vuorattu yksi kerros litistetyn epiteelin. Kiinnitysurat aiheuttavat tiivisteen protokollapää- timen. Intercalary intralobulaarisilta urat kulkevat uriin (ductuli intralobulares), joka on muodostettu yhden ainoan kerroksen cuboidal epiteelin, ja sitten - interlobulaarivaltimoissa kanavat (ductuli interlobulares), joka ulottuu interlobular sidekudoksen septumit. Seinät interlobulaarivaltimoissa kanavat muodostetaan korkea prismamainen epiteelin ja ihonalainen oma levy. Interlobulaariset kanavat virtaavat haiman ulosvirtauskanavaan.

haima

Haiman (ductus pancreaticus) tai virsung-kanavan huonompi kanava (pää) menee tiuhan paksuuteen lähemmäksi sen takaosaa. Kanava alkaa rauhanen hännän alueella, kulkee kehon ja pään läpi, vie pienempien interlobuliinien erittimen kanavien kulun. Haiman pääkanava virtaa pohjukaissuolen laskeutuvan osan lumenalle, avautuu sen suurella papilla, joka on aiemmin yhdistetty yhteiseen sappitiehyeen. Päätyseinän kortti haiman kanava on sulkijalihaksen haiman kanava (sulkijalihaksen ductus pancriaticae), joka on paksuuntuminen pyöreän sileän lihaksen nippuja. Usein haimainen kanava ja yhteinen sappitiehy virtaavat pohjukaissuoleen erikseen pohjukaissuolen suuren papillan kärkeen. Molempien kanavien kokoonpanon muut muunnokset ovat mahdollisia.

Haiman pään alueella muodostuu riippumaton lisäkanava haimasta (ductus pancreatis accesorius) tai santorini kanavassa. Tämä kanava avautuu pohjupumpun lumeen sen pienessä papilla. Joskus molemmat kanavat (pää ja lisä) anastomose toistensa kanssa.

Pää- ja lisäkanavien seinät on vuorattu sylinterimäisellä epiteelillä. Haimassa olevan protokolla-laitteiston epiteelissä on lonkka-soluja, jotka tuottavat liman sekä endokriiniset solut. Endokriiniset kanavasolut syntetisoivat pankreosimiiniä ja kolekystokiniinia. Interlobulaaristen kanavien limakalvon omassa levyssä ylimääräiset ja pääkanavat ovat monisoluisia limakalvoja.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Endokriininen osa haimasta

Haima-alueiden endokriininen osa muodostuu haiman saarekkeista (Langerhansin saarekkeet), jotka edustavat endokrinoosien kerääntymistä. Saarekkeet sijaitsevat pääasiassa hännän alueella ja vähemmän sienen rungossa. Haimatulehdukset ovat pyöreitä, soikeita, nauhamaisia tai tähtimäisiä. Saarten kokonaismäärä on 0,2-1,8 miljoonaa, saaren halkaisija vaihtelee 100-300 mikronia, kaikkien saarien massa on 0,7-2,6 g. Eri saarekkeiden muodostamia endokriinisiä soluja on useita.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Haimatulehdus

Haima on innervoitunut oksidien hermot (lähinnä oikealla), sympaattiset hermot keliakia plexus.

haima

Veren tarjonta haimaan

Haima mukana veren tapahtuu tällaisten alusten: edessä ja takana ylempi haiman-pohjukaissuolen valtimo (maha-pohjukaissuolen valtimo), alempi haiman-pohjukaissuolen valtimo (koska suoliliepeen). Laskimon ulosvirtaus: haiman laskimoon (suorat erinomainen suoliliepeen, ja muut pernan suoneen porttilaskimon järjestelmä).

Imunesteiden ulosvirtaus: haimassa: haima-pohjukaissuolihaava, pylori- ja lannerangan imusolmukkeet.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Haimakuvan ikäominaisuudet

Vastasyntyneen haima on pieni. Pituus on 4-5 cm, massa on 2-3 g. Rinta on hieman korkeampi kuin aikuinen. Mukaan 3-4 kuukautta elämän rintojen massa on kaksinkertaistunut 3vuosi enintään 20 g, on 10-12vuosi, sen massa on yhtä suuri kuin '30 puuttumisen vuoksi vahva kiinnittyminen vatsaontelon haima on takaisin vastasyntyneen suhteellisen liikkuvuuden. 5-6-vuotiaana rauhas on muodoltaan aikuisen rauhasten muotoinen. Ensimmäisen elinvuoden lopussa syntyy haimasyövän topografiset suhteet naapurimaihin, jotka ovat ominaisia aikuiselle.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.