^

Terveys

Haiman amylaasi veressä ja virtsassa

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Haiman amylaasi veressä ja virtsassa on tärkeä analyysi, joka auttaa tunnistamaan haimatulehduksen tärkeimpänä sairaudena yhdessä muiden laboratoriotutkimusten kanssa, samoin kuin kaikki muut haimat haiman toiminnassa. X-ray, duodenografia, ultraääni ja FGDS voidaan määrätä lääkäri yhdessä veren, syljen ja virtsatutkimusten kanssa.

Haima erittää päivittäin jopa yhden litran ja joskus enemmän haiman mehua, joka puolestaan tulee ohutsuoleen, pohjukaissuoleen. Tässä mehussa on paljon tarvittavia ruuansulatusentsyymejä, neutraloivat mahahappoja ja jakautuvat ravintoaineet haluttuun tilaan. Vaikka proteaasi toimii proteiinien hajoamisessa, lipaasisiirtymän rasvat, amylaasi menestyy tehokkaasti hiilihydraatteilla.

Haiman isoentsyymiä kutsutaan amylaasi-haiman, joista suurin osa digeroidaan hydrolysoimalla trypsiiniä suolistossa ja tulee verenkiertoon. Koska isoamylaasimolekyylit ovat pieniä, ne pystyvät kulkemaan suodatuksen läpi munuaisissa, joten ne voivat olla myös toisessa väliaineessa - virtsaan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Kuinka haima-amylaasi testataan veressä ja virtsassa?

Taso, muutokset dynamiikassa ja amylaasin aktiivisuus verenkierrossa arvioidaan käyttäen spesifistä analyysiä, yksityiskohtaista biokemiallista tutkimusta.

Veren seerumin koostumusta tutkitaan ja itse veri annetaan tyhjänä vatsaan (tyhjään vatsaan). Virtsan sisältämä amylaasi määritetään keräämällä materiaalia koko päivän ajan tietyllä tavalla. Aamulla potilas virtsaa, osa annostellaan välittömästi. Seuraavaksi virtsaa kerätään säännöllisin väliajoin koko päivän ajan. Kokoelma alkaa toisella, puhtaamman osan ja päättyy seuraavana päivänä kerätyn aamuosuuden kanssa.

Haiman amylaasi veressä ja virtsassa - normi tai patologia?

Koska amylaasi on ensisijaisesti ruoansulatukseen liittyvä entsyymi, periaatteessa se ei voi eikä eikä pitäisi olla verenkierrossa. Läsnäolo amylaasin millään epätyypillisiä ympäristössä - esimerkiksi virtsassa tai veressä osoittaa murheet elinten sairauden, erosive tai muita vaurioita laukaisee amylaasi, joka jakautuu epätyypillisiä hänen ympäristöön. On suora suhde entsyymin läsnäolo yli normi veressä ja virtsassa: isoentsyymejä päästä verenkiertoon välittömästi merkitsee ulkonäkö "veljet" jo virtsaan. Veren ja virtsan haiman amylaasi on tärkein merkki, joka on monien elinten hyvinvoinnin tai patologian merkkiaine, mutta pääasiassa haima. Kaikki muodot, haimatulehduksen vaihe (krooninen, akuutti) aiheuttavat muutoksia aktiivisuudessa, haiman amylaasin aktiivisuudessa. On myös tapahtunut, että isoentsyymintandardin nousu osoittaa syljenerittymistä tai syljen rauhasia.

Haiman entsyymi-amylaasin normin seuraavat alueet pidetään normaaleina:

 • Verimateriaalissa:
  • alle 2-vuotiaat lapset: 5 - 65 U / l;
  • 2 vuotta - 70 vuotta: 25 - 125 U / l;
  • yli 70 vuotta: 20 - 160 U / l.
 • Virtsan aineissa (päivittäin) - 1 - 17 yksikköä / h.

Mitä haima-amylaasi puhuu veressä ja virtsassa?

Amylaasin aktiivinen aktiivisuus, joka ei sovi normin rajoihin, voi olla tällaisten patologioiden merkki: 

 • Kaikki haimaan liittyvät sairaudet.
 • Munuaispatologia, toiminnan puutteellisuus.
 • Laskimotulehdukset sylkirauhasissa.
 • Infarkti (suoliliepeen) suolistossa, ulceratiiviset prosessit suolistossa.
 • Tulehdusprosessit, mukaan lukien akuutit, peritoneum - peritoniitti ja muut.
 • Komplikoitu raskaus, ehkä - ectopic.
 • Kirurgiseen toimenpiteeseen liittyvät komplikaatiot.
 • Komplikaatiot transplantaation jälkeen
 • Ketoasidoosi, johon liittyy diabetes; 
 • Akuutti alkoholismi.

On huomattava, että haiman amylaasi veressä ja virtsassa pääasiallisena indikaattorina on varsin tehokas, mutta tietoja on tarkasteltava yhdessä kaikkien niihin liittyvien tekijöiden kanssa.

Tällaiset tilanteet ja olosuhteet voivat vaikuttaa analyyttiseen tulokseen: 

 • Lääkkeitä, kuten kortikosteroideja, diureetteja (furosemidi), koko ibuprofeeniryhmä, ehkäisyvälineet, huumausaineet; 
 • Homokysteiinin, kolesterolin, määrän kasvu.

On otettava huomioon ja otettava huomioon, että haiman amylaasi veressä ja virtsassa pidetään informatiivisena merkkiaineena, jossa pakollista harkintaa yleisen, amylaasin perusparametreista. Kokonaisamylaasin ja epätyypillisen alentuneen tason epätyypillisen aktiivisuuden yhdistelmä, pieni haiman isosyymi-määrä viittaa siihen, että haimatulehdus (haimatulehdus) on estettävä. Jos nämä tiedot saadaan, haiman amylaasi veressä ja virtsassa voi olla todisteita munasarjojen, bronko-keuhko- tai suolistosairauksien varalta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.