^

Terveys

Koolinesteraasi veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Koliiniesteraasi veressä - yksi monista tärkeistä ja välttämättömistä entsyymeistä, joita HE on nimittänyt lääketieteellisen maailman lyhyttä.

Tosi, todellinen koliiniesteraasi esiintyy pääasiassa luurankolihaksissa, hermoston kudoksissa, pieni määrä sitä löytyy punaisista verisoluista - punasoluista. Tätä kolinesteraasia kutsutaan asetyylikoliiniesteraasiksi tai AChE: ksi.

Toista CE: ta kutsuttiin seerumiksi tai pseudokoliiniesteraasiksi, mutta ei sen "väärinkäytön" vuoksi, vaan eräiden toissijaisten toimintojen vuoksi. Koliiniesteraasi toimii suurelta osin asetyylikoliinin hydrolyysin yli, joka vuorostaan tärkeänä välittäjäaineena lähettää hermopulsseja.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Mikä on veren kolinesteraseja?

ChE: n taso ja aktiivisuus auttavat diagnosoimaan myrkytyksen astetta, selvittämään tilan ja arvioimaan maksan toimintaa. Myös ennen vakavaa kirurgista toimenpidettä XE: llä analysoidaan kaikkien mahdollisten komplikaatioiden ja riskien poissulkeminen.

Seerumissa havaitaan niin tarpeellisen koliiniesteraasin taso maksan tilan arvioimiseksi päihtymisasteen määrittämiseksi. Ensimmäinen vastaa myrkyttymisvaikutuksen vain asetyylikoliiniesteraasia, lasku sen tason 40% pidetään vakavana uhkana terveydelle, kun AChE alle 80% normaalista, siellä voi tulla hermostunut halvaus, ja sen nolla toiminta edellyttää elvytys. Kolinesteraasi on tärkeä myös maksan toiminnan arvioimiseksi. Jos koliiniesteraasi vähentää sen aktiivisuutta 40-50%, se on signaali, oireista akuutin hepatiitin forme.70%: n vähennys ChE aktiivisuuden - näyttöä kirroosi tai loppuvaiheen maksan onkoprotsessa. Aktivoi yli määrätty koliiniesteraasikonsentraatin taso erilaisille sairauksille, se on merkki CHD: stä (krooninen iskeeminen sydänsairaus), diabetes on myös mahdollista. Koliiniesteraasi lisääntyy myös geneettisessä hepatosiksessa hyperpigmentaatiolla - Gilbertin oireyhtymällä. On huomattava, että veren kolinesteraasi voi olla täysin normaali latentti hepatiitti, joka ilmenee ilman ilmeisiä kliinisiä oireita. Tällaisissa tapauksissa tarvitaan perusteellisempi yksityiskohtainen diagnoosi.

Koolinesteraasi veressä, sen normaali taso ja muutokset

Kolinesteraasin normaali taso vaihtelee välillä 5300 - 12900-13000 yksikköä / litra.

Koliiniesteraasin väheneminen tapahtuu kaikissa maksaan liittyvissä kroonisissa sairauksissa, joilla on kehittymässä oleva kirroosi, kun se on suorittanut kirurgisia toimenpiteitä ja määrittänyt tiettyjä lääkkeitä. Myös kolinesteraasin voimakas väheneminen on mahdollista akuutin myrkytyksen, onkoproosioiden ja sydäninfarktin vuoksi. Lisäksi monissa raskaana oleville naisille veren kolinesteraasi laskee erityisesti kolmannella kolmanneksella.

Kolinesteraasisignaalien lisääntyminen hypertension, mahdollisen nefroosin, kaikentyyppisten diabeteksen, joidenkin mielenterveyshäiriöiden (MDP), onkologisten prosessien hoidossa maitorauhasissa, akuutin alkoholiriippuvuuden muodossa. Lisäksi ensimmäisellä kolmanneksella kolinesteraasia voidaan lisätä raskaana oleville naisille, tätä pidetään normaalina.

Koolinesteraasi veressä - tärkeä biokemiallinen indikaattori, joka liittyy suoraan muihin entsyymeihin - transaminaasi. Jos kolinesteraasia alennetaan, transaminaasien aktiivisuus kasvaa ja päinvastoin. Jos veren kolinesteraasi normalisoidaan sopivilla terapeuttisilla toimenpiteillä, tämä osoittaa, että maksan toiminta palautuu.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Mikä on kolinesteraasin rooli veressä?

Viime vuosina useiden tutkimusten avulla kolinesteraasitoiminnot ovat tulleet ymmärrettäviksi. Sen lisäksi, että tämä entsyymi siirtää aktiivisesti hermopulsseja yli kaksikymmentä vuotta sitten, havaittiin CHE: n toinen ominaisuus - ylimääräisen asetyylikoliinin hydrolyysi. Niinpä Alzheimerin taudin kanssa, kun AChE: n aktiivisuus vähenee ja "uupumus", niiden toiminta oletetaan pseudokoliiniesteraasilla.

Seerumin entsyymiä voidaan oikeutetusti kutsua suojaavaksi. Koliiniesteraasi hoitaa onnistuneesti kehon eri toksiinien, erityisesti karbamaattien, orgaanisten fosfaattien ja muiden, joita valitettavasti esiintyy valtavasti elintarvikkeissa (torjunta-aineet, nitraatit). Myös veren kololiesteraasi hoitaa hyvin myrkytyksen voimakkailla eetterimyrkyillä - sarinilla ja muilla sellaisilla, ylipainoisilla psykoaktiivisilla aineilla. Kokaiinin myrkytys voidaan neutraloida valmisteilla, jotka sisältävät synteettistä CHE: tä. Solukalvojen tilan säätely, osallistuminen peptidien muodostumiseen (jäljellä olevien aminohappojen molekyyliyhdisteet), koliinin aineenvaihdunta - tämä ei ole täydellinen luettelo toiminnoista, jotka kuljettavat veren kolinesteraasia.

Missä muodostuu kolinesteraasia?

Toisen tyypin koliniesteraseja, eli herjaa, syntetisoidaan maksassa, osittain se tuottaa haima, ja kolinesterinaasi tulee verenkiertoon maksaan erittämällä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.