^

Terveys

A
A
A

Kuivat kovettumat käsissä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 11.11.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Jos tavallinen rakkulan muodossa oleva kallus muodostuu kitkan vuoksi, niin käsissä - käsissä ja sormissa - olevilla kovilla kuivilla kovettumilla on hieman erilainen alkuperä ja niitä käsitellään eri tavalla.

Syyt kuivat kovettumat käsissä

Pääsyy kuivien kovettumien ilmaantumiseen käsiin on pitkäaikainen ja/tai jatkuva mekaaninen paine, joka sijoittuu tietylle ihoalueelle. Koska ihon tehtävä on suojaava, kovan kalluksen muodostumista pidetään yhtenä sen ilmenemismuodoista.

Samanaikaisesti merkitään erityisiä vyöhykkeitä, joilla painetta nostetaan useiden työkaluja ja laitteita käyttävien toimintojen aikana. Joten airosta peräisin oleva soutujän kallus muodostuu kämmenten metacarpophalangeaalisille pinnoille; kämmenetluiden ja sormien proksimaalisten sormien välissä - yleinen paikka tiheille kovettumille painonnostimissa ja kahvakuulanostimissa; jalokivikauppiaat, kaivertajat ja ihmiset, jotka jatkuvasti käsittelevät pieniä työkaluja, kärsivät työkäden peukalo-, etu- ja keskisormesta. Kampaajat saksien varrella ja puutarhurit oksasaimen kahvalla painavat kovettumaa etusormeen. Jopa joku, joka kirjoittaa paljon käsin, voi "ansaita" tällaisen kovettuman yhteen keskisormen sormesta.

Riskitekijät

Edellä mainittujen toimintojen lisäksi käsien kuivien kovettumien muodostumisen riskitekijöitä ovat  A-vitamiinin puutos , joka johtaa hyperkeratoosiin, ja  käsien kuiva iho , myös vanhuksille tyypillinen.

Ihmiset, joilla on systeemisiä ja aineenvaihduntasairauksia, ovat alttiimpia keratoottisille ihovaurioille: diabetes, nivelreuma, skleroderma, kihti.

Tällaisten kovettumien ilmaantumisen todennäköisyys, jossa on patologisia muutoksia metakarpaalisissa luissa, kasvaa; käsien interfalangeaaliset nivelet; kyynärluun styloidiprosessi (processus styloideus ulnae); ranteen pisimuotoisen luun (os pisiforme) luuisen ulkoneman ilmaantuminen kämmenen puolelta - trauman, suolakertymien, polyartriitin, niveltulehduksen tai deformoivan nivelrikon vuoksi, kun osteofyyttejä muodostuu.

Synnyssä

Selittäessään kuivien kovettumien muodostumisen patogeneesiä asiantuntijat yhdistävät sen ihon keratinosyyttien vasteeseen toistuviin traumaattisiin vaikutuksiin - epiteelin lisääntyneen keratinisoitumisen muodossa suojaamaan dermiksen syvempiä kerroksia vaurioilta.

Pinta-alaltaan rajallinen, mutta voimakas ja usein toistuva paine käsien ja sormien ihoon johtaa orvaskeden vaeltelevien makrofagien (Langerhans-solujen) aktivoitumiseen, jotka säätelevät tyvikerroksen keratinosyyttien jakautumista ja niiden erilaistumista lopputulokseen asti. Vaihe - muuttuminen kuolleiksi soluiksi (korneosyyteiksi), jotka muodostavat ihon marraskeden.

On myös suora yhteys kasvutekijöiden monimutkaisiin kudosspesifisiin biokemiallisiin prosesseihin - epiteeli (EGF) ja transformaatio (TGFα), jotka stimuloivat vastaavia keratinosyyttireseptoreita; adheesiomolekyylit niiden kalvoilla; jotkut interstitiaaliset entsyymit.

Seurauksena on, että epidermaalisten pääsolujen lisääntymisen lisääntyessä hyperkeratoosin ja sarveissolujen tiivistymisen tasolle, tapahtuu marraskeden paikallista paksuuntumista, joka itse asiassa on kuivaa maissia.

Jos kuiva kallus ilmaantuu sauvalla kädessä, tämä tarkoittaa kovan keratiinikartion tai juuren muodostumista orvaskeden lisääntyneen keratinisoitumisen alueen keskelle, joka mekaanisen paineen vaikutuksesta syvenee taustalla. Ihon kerroksia.

Oireet kuivat kovettumat käsissä

Kun ensimmäiset merkit kuivien kovettumien muodostumisesta näkyvät kädessä, kämmenen tai sormien alueella, joka altistuu jatkuvalle paineelle, ihosta tulee tiheämpi ja karheampi.

Myöhemmin ilmaantuu oireita, kuten ihoalueen kovettuminen ja paksuuntuminen, joka näyttää kuivalta, harmahtavan tai kellertävän väriltään hyperkeratolyyttiseltä plakilta, joka on vähemmän herkkä kosketukselle kuin ympäröivä iho. Tai ihon pinnalla voi olla hieman pehmeä keltainen rengas (johtuen kollageenikuitujen lisääntymisestä sarveiskerroksessa), jossa on kova harmaankeltainen vahamainen keskus, joka koostuu sementoidusta keratiinista: tämä on ytimen kuiva kallus käsi. Juuri häneen liittyy turvotusta ja hän on tuskallinen, koska kiinteä sauva syrjäyttää ihokudokset ja alkaa painostaa hermopäätteitä. Ja samanaikainen puristaminen ja kapillaarien vaurioituminen voivat aiheuttaa petekiaalisen verenvuodon.

Komplikaatiot ja seuraukset

Jos et ryhdy toimiin, pitkäaikaisen kuivien kovettumien seuraukset ja komplikaatiot käsissä ovat melkein väistämättömiä:

  • jatkuva kipu;
  • ihon ylempien kerrosten halkeilu ja haavaumat sekä syvempien kudosten vauriot fibroosin muodossa;
  • hermopäätteiden ja verisuonten kalluksen sisäänkasvu;
  • infektio ja tulehdus (usein märkivä).

Diagnostiikka kuivat kovettumat käsissä

Varsojen diagnoosi tehdään anamneesin, tutkimuksen ja kliinisen kuvan perusteella.

Instrumentaalinen diagnostiikka  dermatoskopiaa käyttämällä  voi auttaa selventämään kallus-alueen - hyperkeratoosialueen - kokoa. Ja jos potilaalla on patologisia muutoksia käden tai sormien luurakenteissa, suoritetaan röntgenkuvaus.

Differentiaalinen diagnoosi

Erotusdiagnoosin tulee sulkea pois: fokaalinen palmoplantaarinen keratoderma, papulaarinen Buschke-Fischer-keratoderma, sormien epidermolyyttinen hyperkeratoosi, verruciform akrokeratoosi ja muu  keratoderma , samoin kuin kämmenten keratoosi, jossa on pityriasis versicolor, ja käsien hyperkeratoottinen muoto.

Hoito kuivat kovettumat käsissä

Ihmisille, jotka kohtaavat tämän ongelman, pääkysymys on, kuinka päästä eroon käsien kuivista kovettumista. Yksityiskohtaiset tiedot kovettumista, joissa on ydin materiaalissa -  Kallus: syyt, rakenne, hoito

Tärkeimmät lääkkeet, jotka auttavat poistamaan tällaisia kovettumia, ovat ulkoiset aineet, joilla on keratolyyttinen vaikutus, jonka tarjoaa salisyylihappo, urea (urea) tai ammoniumlaktaatti (maitohapposuola), joka sisältyy niiden koostumukseen:  salisyylivoide , Solkokerasal,  Hemozol , Keratolan, Karboderm jne., maissineste Kollomac

Lue lisää:

Mutta ennen voiteen tai kerman levittämistä maissiin, se on tehtävä pehmeämmäksi kuumalla kylvyllä, joka kestää neljäsosa tuntia - saippualiuoksessa, johon on lisätty natriumbikarbonaattia (ruokasoodaa) ja ammoniakkia (enintään 10-12). Tippaa puolta litraa liuosta kohti); veteen liuotetun suolan ja ruokasoodan kanssa (tl per 0,5 l) tai lisäämällä omenaviinietikkaa (puoli kupillista per 500 ml). Pehmennetty maissi hierotaan hohkakivellä, sitten käsi huuhdellaan, pyyhitään kuivaksi ja käytetään voidetta. On suositeltavaa, että tällaiset toimenpiteet suoritetaan joka toinen päivä.

Tämä toimenpide edeltää myös  kuivien varsien laastarien käyttöä .

Ja terapeuttiset käsivoiteet kosteuttavat ja pehmentävät ihoa .

Lisäksi ihotautilääkärit neuvovat ottamaan A-, C- ja D-vitamiinia.

Vaihtoehtoinen käsittely eroaa yllä kuvatusta menetelmästä siinä, että lämpimän kylvyn jälkeen maissiin ei levitetä farmaseuttista ainetta, vaan esimerkiksi raakasipulia, aloelehtimassaa, raastettua valkosipulia, mäntyhartsia.

Ja yrttihoito suoritetaan samoilla kuumilla kylpyillä, joissa on keitoksia sellaisista lääkekasveista kuin lakritsi (juuresta), kamomilla (kukat), salvia. Ja laita höyrytetyn maissin päälle pakkaa, jossa on tuoreiden verisuonilehtien mehua. Hätätilanteessa suoritetaan kirurginen hoito - laserpoisto tai kryodestrukcija nestemäisellä typellä, vaikka pahenemistaajuus tällaisen hoidon jälkeen on melko korkea. Kuivien varsien, joissa on syvä ydin, tapauksessa turvaudutaan kirurgiseen leikkaukseen.

Ennaltaehkäisy

Useimmille ihmisille kuivien kovettumien ehkäisy käsissä on suojakäsineiden käyttö.

Käsien ihosta on myös  huolehdittava kunnolla  - kuorinta-aineilla ihon puhdistamiseksi kuolleista soluista ja sen paksuuntumisen estämiseksi sekä ihoa ravitsevia luonnollisia kasviöljyjä (oliivi, pellavansiemen).

Ennuste

Lääkärit eivät pidä kuivia kovettumia käsissä vakavana terveysongelmana; useimmissa tapauksissa voit päästä niistä eroon. Siksi ennuste on erinomainen. Mutta jos niiden esiintymisen syy pysyy, ongelma on krooninen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.