^

Terveys

Laborantti

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Laboratorio-assistentti on melko laaja ammatti. Meidän kaikkien oli otettava testit ainakin kerran elämässämme. Ilman heitä he eivät pysty antamaan tarkkaa diagnoosia, laittaa sairaalaan ja määrätä asianmukaisesta hoidosta. Olipa verta sormesta tai laskimoon, moppi nenästä tai kurkun, virtsaa tai ulostetta, paloja kudosta tai nestettä onkaloihin kaikki materiaalit saavat labraan, jossa huolellisesti tutkitaan läsnäoloa poikkeavuuksia, infektion tai muiden ominaisuuksien kyselyn. Tämä tehdään erityisesti koulutetuilla ihmisillä, joita kutsutaan lab assistentteiksi tai laboratorioteknikoiksi.

Työllään suoraan hoitavien lääkärien varmuudella sanoa, miten antibiootin pitäisi kohdella pyelonefriitti, mikä annos insuliinia annetaan potilaille, joilla on diabetes, joidenkin infektioiden Virtsa- huolissaan, hyvän- tai pahanlaatuinen kasvain potilaassa, ja enemmän. Siksi nyt kerromme yksityiskohtaisesti näistä asiantuntijoista, mitä he tekevät ja missä tapauk- sissa niitä on käsiteltävä.

trusted-source[1]

Kuka on laboratorioteknikko?

Teknikko voi tarkistaa laadun ruokaa, bensiinin oktaaniluvun, haitallisten kemikaalien, juomaveden, ilman ja maan, kirkkaus valaistus, huoneen ilmankosteus, tehdä röntgenkuvat avustava työntekijä laitoksella yliopiston, sekä paljon enemmän. Mutta kerromme laboratorion avustajasta klassisen sanan merkityksessä, nimittäin kliinisen laboratorion avustajan.

Esittäessän tämän erikoislääkärin, tyttö valkoisella kerroksella, jolla on käsineet ja epäonnistunut yhdessä haukkureiden kanssa toisella kädellä ja puuvillapuikko toisella puolella seisoo aivan silmänsä edessä. Itse asiassa laboratorioteknikot ovat erilaisia, eivätkä ne aina ole naisia. Useimmat ihmiset vihaavat verinäytteiden manipulointia ja vertaa laboratorioteknikkoa "verisukulaiseen".

Milloin minun pitäisi mennä laboratorioteknikolle?

Yleensä koeluettelo antaa lääkäri, ja hän antaa myös ohjeita tutkimukselle. Mutta voit mennä analyysiin itse. Tällaisesta palvelusta voit ottaa yhteyttä yksityiseen laboratorioon tai yksityiseen klinikaan. Lähes kaikkiin sairauksiin tarvitaan laboratoriokokeita. Siksi, jos munuaiset tai selkä ovat sairastuneita, sinulle todennäköisesti annetaan yleinen virtsatesti. Jos sinulla on vaalea iho ja tuntuu levottomalta, sinulla on yleinen verikoke. Jos olet tutkittu laajentuneen kilpirauhasen kanssa, käytä joka tapauksessa hormonihoitoa.

Mitä diagnostisia menetelmiä laboratorioteknikko käyttää?

Analyysityypistä riippuen laboratorioteknikot voivat käyttää diagnostisia menetelmiä, kuten:

  • mikroskooppinen menetelmä;
  • bakteriologinen menetelmä;
  • SEROLOGINEN MENETELMÄ (RIP, RHG, IFA);
  • biologinen menetelmä;
  • polymeraasiketjureaktion (PCR) menetelmällä.

Mikroskooppista menetelmää käytetään sytologiassa, histologiassa, mikrobiologiassa ja muissa laboratoriodiagnostiikan aloilla. Tämän menetelmän ansiosta voit tunnistaa taudinaiheuttajat (gonokokit, klamydia jne.), Tunnistaa loisten munat sekä erotella pahanlaatuiset solut normaaleista. Sen periaatteena on levittäminen lasimateriaaliin, esikäsittely erikoisväreillä ja myöhempi tarkastelu mikroskoopilla.

Bakteriologista diagnostiikka menetelmää sovelletaan määrittämiseksi ainetyyppiin bakteeri- infektiot (kystiitti, pyelonefriitti, emätintulehdus, sidekalvotulehdus, kurkkukipu ja muiden sairauksien) ja antibiootti herkkyys tartunnanaiheuttajia. Sen periaate piilee viljelyn mikro-organismien sisältämät materiaalin erityinen ravintoalustalla, määrittää niiden lajien ja edelleen selvitys herkkyys antibiooteille.

Serologiset tutkimusmenetelmät sisältävät erilaisia serologisia reaktioita (agglutinaatio, saostus, neutralointi ja muut). Serologiset diagnoosimenetelmät, laboratorioteknikko käyttää veriryhmien ja Rh-tekijän määrittämiseen, tiettyjen immunoglobuliinityyppien esiintymiseen veressä, eräiden virus- ja tartuntatautien määritelmässä sekä paljon enemmän.

Polymeraasiketjureaktion menetelmä perustuu patogeenin DNA: n osien määritykseen biologisessa nesteessä (verta, virtsa, emättimen purkautuminen, yskökset, siemenneste). PCR-menetelmä on suhteellisen uusi, mutta sitä käytetään jo aktiivisesti useimpien tartuntatautien taudinaiheuttajien sekä virusten diagnosoimiseksi.

Mitä laboratorion teknikko tekee?

On selvää, että laboratorioteknikot osallistuvat analyysiin. Mutta mitä ja miten se ei ole ollenkaan selvä. Siksi puhumme nyt tästä. Ensinnäkin haluan todeta, että on vain laboratorioapulaisia (erikoislääkäreitä) ja laboratorion lääkäreitä (korkeakouluopetusta). Laboratorioavustajilla voi olla eri luokka (ensimmäisestä korkeammalle), joita he saavat erityisluokissa, joita kutsutaan täydennyskursseiksi. Myös nämä asiantuntijat voivat työskennellä eri rakenteissa, nimittäin poliklinikassa, kliinisissä sairaaloissa, äitiyssairaaloissa, morgueissa ja yksittäisissä laboratorioissa. Se on työpaikan paikka ja koulutustaso, joka määrittää laboratorion avustajan työn tyypin.

Poliklinikoiden laboratoriotutkijat

Jokaisella suurella poliklinikalla on oma laboratorio, jossa suoritetaan näytteenotto testeistä ja niiden tutkimuksesta. He työskentelevät siellä keskiasteen koulutuksen avustajina ja laboratorioteknikoina. Analyysejä annetaan yleensä lääkärin määräämän lääkärin määräyksestä, joka antaa opiskelijalle tositteen. Poliklinikan tärkeimmät analyysit ovat verikokeen ja virtsan yleiset kliiniset tutkimukset sekä biokemialliset verikokeet. Vuonna äitiysneuvoloita myös suuntaa analyyseihin määrittää virtsa-, kohdunkaulan Sytologisten ja bakteriologisten tutkimusten vuotoa sukupuolielimissä, sekä erityisiä geenitestit (seulonnat raskaana). Kaikissa näissä tutkimuksissa pyritään ongelman oikea-aikaiseen havaitsemiseen, taudin erilai- sen diagnoosin määrittämiseen ja riittävän oikean hoidon määrittämiseen potilaalle.

Kliinisten sairaaloiden laboratoriotutkinnot

Kliinisissä sairaaloissa (ei tärkeitä lapsia tai aikuisia) mahdollisten analyysien taajuus on paljon laajempi. Mutta siellä on useita laboratorioita. Yleensä suurissa laitoksissa on hätälaboratorio, keskuslaboratorio, bakteriologinen laboratorio ja elvytyslaboratorio. Laboratorio kiireellinen laboratorio, joka sijaitsee yleensä vastaanotossa, tee aidan hätätilanteessa testejä kuten täydellinen verenkuva, virtsa, verensokeri, virtsa testi asetonia ja joitakin muita nopeita potilaan arviointi ja diagnoosi oli vahvistettu . Vastaanottoyksikön laboratorio toimii ympäri vuorokauden. Keskuslaboratorio harjoittaa suunniteltua päivittäistä analyysiä kaikkien laitosten avohoidosta lääkärin ohjeiden mukaan. On jo tekevät, ei vain kliinisiä kokeita, mutta tarkemmin kohdistettuja, kuten ysköksen sytologisesta, aivo-selkäydinnesteen ja muissa biologisissa nesteissä, verenkuvan ja muita. Bakteriologinen laboratorio suorittaa mikrobiologisen kasviston kokeiden analyysin. Esimerkkejä tällaisista määrityksistä voi olla veren ja virtsan ja muissa biologisissa nesteissä steriiliyden, bakteeriviljely- kurkun, nenän, emättimen, ulosteen bakteerien liikakasvua ja muut. Myös kliinisen sairaalan laboratorion bakteriologinen osasto tekee sairaalan huoneiden, kirurgisten sidosten ja instrumenttien steriliteetin sisäisen valvonnan. Bakteriologinen laboratorio sijaitsee yleensä erikseen, ja sen sisäänpääsy on ehdottomasti kiellettyä. Elvytyslaboratorio on erillinen laboratorio, jossa on lääkärin tehtävä hätäkokeita. Tässä laboratorion työntekijä suorittaa yleisiä kliinisiä ja biokemiallisia tutkimuksia verestä ja virtsasta sekä veritesti ryhmälle ja Rh-tekijälle, tarkista luovuttajan verta yhteensopivuudesta. Elvytyslaboratorio toimii myös ympäri vuorokauden.

Äitiyssairaalan laboratoriovastaavat

Äitiyssairaaloissa laboratorioiden organisaatio on samanlainen kuin kliiniset sairaalat. Ainoa ero on testien näytteenotto paitsi raskaana olevilla naisilla ja synnyttäneillä, myös vastasyntyneillä. Vastasyntyneissä yleisten kliinisten testien lisäksi myös ryhmän ja Rh-tekijän määrittämisen lisäksi tehdään myös analyysi synnynnäisistä geneettisistä sairauksista. Äitiyssairaalan laboratoriotyöt toimivat. Täällä toimii myös lääkäreitä ja laboratorioapulaisia, joilla on toissijainen erikoistumiskoulutus.

Laboratorio morgov

Laboratorion teknikot morgorit, muutoin histologit tuottavat ja tutkivat kuolleita aineita selventämään tai selventämään kuolinsyy. Histologien toisena tehtävänä on tutkia kirurgisesti poistettuja kasvaimia (hyvyyden tai pahanlaatuisuuden määrittämiseksi), poistettujen elinten osiin ja epäonnistuviin aineisiin. Histologiset analyysit ovat monimutkaisia valmistelussa ja tutkimuksessa, joten tämän analyysin rivejä voi olla jopa kuukausi.

Laboratorioavustajat yksittäisille laboratorioille

Tällaisia laboratorioita ovat yksityiset rakenteet, erilaisten tieteellisten tutkimuslaitosten laboratoriot sekä erittäin erikoistuneet laboratoriot. Yksityisissä laboratorioissa suoritetaan käytännöllisesti katsoen kaikenlaisia testejä. Sekä laboratorioteknikot että laboratorioteknikot työskentelevät siellä. Tieteelliset tutkimuslaitokset tekevät suppeasti keskittyneitä tutkimuksia (esimerkiksi kaikentyyppisten hormonien analyysejä Endokrinologian instituutissa, yksityiskohtainen veritesti Hematologiassa). Keskitetyillä laboratorioilla on tiettyyn tyyppiseen analyysiin liittyvä tutkimus. Tällaisiin laboratorioihin voi sisältyä hiv- ja aids-luottamustoimistot, tuberkuloosi ja muut.

Mitä sairauksia laboratorion assistentti kohtelee?

Laboratorioavustajat ja laboratorioteknikot eivät paranna sairauksia eivätkä edes tee diagnooseja. Ne vain auttavat käyttää testien tulokset läsnäolon määrittämiseksi sairauden, tunnistaa taudinaiheuttaja, sekä erottaa yksi sairaus toisesta. Esimerkiksi ansiosta analyysi voidaan erottaa kystiitti, pyelonefriitti, joka hyperglykeemiset hypoglykeemisen, erottaa pahanlaatuinen päässä hyvänlaatuinen kasvain, umpilisäkkeen munuaisten koliikki, yhteinen SARS angina pectoris, ja enemmän.

Lääkärin neuvo

Analyysin luotettavan tuloksen saamiseksi tärkeintä on materiaalin asianmukainen valmistelu ja ottaminen. Jokaiselle tutkimukselle on olemassa tiettyjä sääntöjä, joista tärkeimmät luetellaan alla.

Se, että laboratorion assistentti voisi tulkita oikein veritestiä, pitäisi antaa sille aamulla, ehdottomasti tyhjään vatsaan. Tässä tapauksessa päivä olisi jätettävä alkoholin, rasvaisten ja mausteisten elintarvikkeiden, lääkkeiden käytön ulkopuolelle. Jos et voi peruuttaa lääkkeiden ottamista, sinun kannattaa ehdottomasti ilmoittaa laboratorion avustajalle tästä. Älä myöskään saa kokea aktiivisen liikunnan jälkeen.

Jotta laboratorioteknikko voisi virtsatestin oikein tulkita, ulkoisen sukupuolielimen WC on tehtävä huolellisesti ja materiaali on kerättävä tiukasti steriileissä astioissa. Käytä mieluiten aamuurinaa.

Luovutuksen yhteydessä urogenital pyyhkäisynäyte on muistettava, että moitteettoman täytäntöönpanon analyysin jättää 3 päivää seksiä viikossa antibioottien, naiset eivät saa Suihku, mutta miehet vähintään 2 tuntia kävellä wc.

Spermakokoelma tulisi suorittaa vain laboratoriossa. Valmistaaksesi tämän analyysin, sinun pitäisi pidättäytyä seksuaalisesta yhdynnästä vähintään viiden päivän ajan sekä sulkea pois antibioottien käyttö.

Kun siirrät ulosteen, sinun on muistettava, että on tuore aamu-aineisto tutkimukseen, joka on toivottavaa, on tarpeen kerätä se puhtaaseen steriiliin säiliöön. On myös vältettävä antibakteeristen lääkkeiden käyttöä.

Kun minkä tahansa aineen bakteriologinen analyysi on erittäin tärkeä, on tuoreimman materiaalin saatavuus, joka on kerättävä tiukasti steriileissä astioissa. Ennen testin suorittamista sinun on suljettava antibakteeriset lääkkeet vähintään viikon ajan.

Jos noudatat näitä yksinkertaisia sääntöjä, laboratorioteknikko suorittaa analyysin laadullisesti ja ajallaan.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.