^

Terveys

Retikulosyyttien

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Retikulosyytit ovat nuorten erytrosyyttien muotoja, jotka sisältävät rakeista rihmamaista ainetta, joka havaitaan erityisen supistavan värin avulla. Retikulosyyttien kypsymisaika on 4-5 päivää, joista 3 päivän kuluessa ne kypsyvät perifeerisessä veressä, minkä jälkeen ne tulevat kypsiksi punasoluiksi.

Retikulosyytit ovat "vastasyntyneitä", kypsymättömiä erytrosyyttejä. Retikulosyytit ovat peräisin tärkeimmästä elimestä, jossa kaikki muut verisolut muodostuvat luuytimestä. Kantasolujen jakautumisen ja erilaistumisen seurauksena kaikki erytrosyyttien kypsymisen vaiheet näkyvät ja kuluvat.

Vastasyntyneet erytrosyytit sisältävät herkän verkon mikroskooppisten verisuonten - verkkokalvon, josta nuoren punaisen ruumiin nimi ilmenee. Kehittyvät luuytimessä retikulosyytit kypsyvät siinä muutaman päivän ajan ja siirtyvät sitten verisuoniin - perifeeriseen. Siellä he kypsyvät myös yhden tai kahden päivän, nopeasti "kasvaa". On mielenkiintoista, että kypsiä punasoluja jättää kenttä pienen määrän retikulosyyttien liikkeelle, enintään 2%. Niinpä lähes päivässä punasolujen "perhe" täydennetään tuoreilla, uusilla vasikoilla. Ihmiskeho on suunniteltu niin viisaasti, että se pyrkii noudattamaan vakiotyyppistä erytrosyyttien liikkeitä. Elinaika jokaisen erytrosyytin kesto on enintään 3 kuukautta, mutta jatkuvan osittaisen päivityksen vuoksi yleinen järjestelmä ei kärsi. Vanhentuneet ja vanhat punasolut hyödynnetään imusolmukkeella, tarkemmin sanottuna - pernan ja uusien mukaan - luuytimen syntyvät retikulosyytit joka toinen päivä. Tässä jatkuvassa virtauksessa on myös eräänlainen "dispatcher" - munuaisten erittämä hormoni, erytropoietiini. Tällä tavalla hallitaan:

Kun paljon tarvittavia happea veressä vähenee, munuaiset vapauttavat erytropoietiinin, jota verivirta kulkee erytrosyyttien "äitiyskotiin" pääjärjestelmään - luuytimeen. Erythropoietin on stimulantti retikulosyyttien aloittamiseen. Jos hemopoieettinen elin "overdid" ja punasolut ovat liian monta, erytropoietiini lakkaa välittömästi munuaisjärjestelmän tuottamasta.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Mikä on analyysin tarkoitus, joka määrittää "vastasyntyneet" retikulosyytit?

 • Ensinnäkin se on äärimmäisen tärkeä indikaattori luuytimen tilasta ja sen regeneratiivisesta kapasiteetista.
 • Toiseksi retikulosyytit, tai pikemminkin niiden määrä, osoittavat terapeuttisten toimenpiteiden tehokkuutta eri anemian muodoissa;
 • Kolmanneksi arvioidaan ja tarkistetaan pernan toiminta tai munuaisten toiminta siirron jälkeen.

Analyysi on myös tärkeä urheilukilpailuissa, kun osallistujat tarkistetaan dopingista.

Esimerkiksi retikulosyytit alkavat aktiivisesti työntää ulos kypsempia vasta-aineita - erytrosyyttejä, niiden määrä kasvaa. Tällainen aktiivisuus voi osoittaa oikean strategian anemian hoidossa tai päinvastoin, veren menetys elimistössä, jos hoitoa ei suoriteta. Myös ymmärrettävistä syistä "nuorten" punasolujen määrä nousee raskaana oleville naisille.

Pienentynyt määrä retikulosyyttejä, samoin kuin niiden katoaminen, osoittaa vakavan veren patologian ja hoidon tehottomuuden. Luuydin ei selviydy toiminnalleen, sen tilaksi on ominaista sorrettu.

Lisäksi retikulosyytit ovat indikaattori hematopoieesin pääelimen nopeudesta - luuytimestä.

Miten retikulosyyttien indeksi lasketaan?

Anemian vaiheen tarkastamiseksi sen vakavuuden aste laskee retikulosyyttien indeksin erityisellä kaavalla:

Retikulosyyttien prosenttiosuus kerrotaan hematokriitti-indeksillä. Sitten tulos jaetaan lukujen 45 ja 1.85 tuotteiksi. 45 on hematokriitin normaalitaso ja luku 1.85 on keskiarvo, jonka aikana uudet retikulosyytit tulevat veren sisään.

Mikä voi osoittaa, milloin retikulosyytit ovat koholla?

Lisääntynyt retikulosyyttien määrä lääkkeessä kutsutaan retikulosytoosiksi. Tämä voi olla merkki sairauksista ja ongelmista:

 • Akuutti veren menetys;
 • Hemolyyttinen oireyhtymä (hemolyyttinen anemia);
 • Tiamiiniriippuvaisen anemian aktiivinen hoito;
 • Raudan puutosanemian tehokas hoito;
 • Paroksismaalinen infektio - malaria;
 • Hypoksia.

Jos retikulosyyttien määrä laskee, tämä voi viitata sellaisiin sairauksiin kuin:

 • Myelodysplasia tai aplastinen anemia;
 • Hypoplastinen luuytimen patologia on hypoplastinen anemia;
 • Megaloblastisen (B12-riippuvaisen) anemian tehottomuus;
 • Autoimmuunisairaudet;
 • Krooninen alkoholismi;
 • Munuaispatologia.

Jos olet saanut kliinisten verikokeiden tulokset ja päätti tulkita niitä itsenäisesti, parhaimmillaan vain hämmentäisit, pahimmassa tapauksessa huomaat turhaan hälytyksen. Siksi muoto, jossa veren retikulosyyttien ja muiden komponenttien kuvaus ja laskeminen, siirretään parhaiten ammattikunnan luotettaville käsille. Selitä kaikki yksityiskohdat tulee lääkäri, joka lähetti sinut tutkimukseen, koska hänen retikulosyyttinsä kiinnostivat häntä.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.