^

Terveys

Tulehdusta estävät ja antibakteeriset yrtit kystiittiin

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 19.06.2022
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Virtsarakon tulehdusprosessi osoittaa kehon sairaustilaa. Toisaalta tämä on hänen luonnollinen reaktionsa. Mutta toisaalta, jos elimistö itse ei pysty selviytymään infektiosta, niin ilman ulkopuolista apua tulehdus muuttuu krooniseksi, mikä heikentää huomattavasti puolustusta, joka on minkä tahansa muun infektion, erityisesti virusinfektion, käsissä.

Bakteeriinfektion tai akuutin tulehdusprosessin tapauksessa lääkärit eivät suosittele luottamaan vain kehon voimiin. Antibakteerinen ja tulehdusta ehkäisevä hoito on tärkeä kohta kystiitin hoidossa. Ja on erittäin hyvä, että nämä hetket voidaan ratkaista yrttihoidon avulla yhdessä antibioottihoidon kanssa (jos puhumme bakteerikystiitistä) tai käyttää yrttejä päähoitona, kun infektion johtavaa roolia ei havaita etiologiassa taudista.

Käyttämällä yrttejä kystiitin hoitoon, voit saavuttaa merkittävän parannuksen potilaan tilassa ja hänen testeissään melko lyhyessä ajassa. Tämä on paljon parempi kuin kestää kipua ja odottaa, että kaikki menee ohi itsestään. Lisäksi vaihtoehtoisen lääketieteen arsenaalissa on monia yrttejä, joilla on monimutkainen vaikutus virtsaelinjärjestelmään. Tällaisia hyödyllisiä yrttejä ovat kamomilla, mäkikuisma, kultapippuri, puolukka, siankärsämö, villirosmariini, kataja ja jotkut muut lääkekasvit.

Monet ihmiset tietävät kamomillan tulehdusta estävästä vaikutuksesta, mutta miten muuten yrtti voi auttaa virtsarakon tulehduksessa? Kamomilla on hyvä ei vain kimppuissa, vaan myös keitteen tai infuusion muodossa kukinnoista, joissa on antihistamiinia (vähentää herkkyyttä ärsyttävälle tekijälle), antimikrobista (sisältää luonnollisia antibiootteja - bioflavonoideja), kipua lievittävää, rauhoittavaa ja antispasmottista vaikutusta (auttaa vähentämään kipu). Kun otat kamomillapohjaisia vesivalmisteita, voit saada aikaan säännöllisen ja täyden virtsan, varsinkin jos valmistat keitteen / infuusion kamomillasta ja yhdestä diureettisesta yrtistä. [1]

Keittäminen valmistetaan ottamalla 1-2 ruokalusikallista kuivia kukintoja per lasillinen 90 asteeseen lämmitettyä vettä. Tätä koostumusta pidetään vesihauteessa noin 15 minuuttia. Sitten infuusio tulee jäähdyttää, suodattaa ja tuoda alkuperäiseen tilavuuteen.

On suositeltavaa ottaa tämä lääke 2-3 kertaa päivässä. Kerta-annos - ½ kuppi. Vaikutus lisääntyy, jos keittoon lisätään 1 tl. Hunajaa, jolla tiedetään olevan "tappaja" mikrobeja vastaan.

Keitteen sijasta voit ottaa kukintojen infuusion (2 rkl lasillista kiehuvaa vettä, vaadi 1,5-2 tuntia lämpimässä). Suositeltu kerta-annos on ¼ kuppia. Voit juoda enintään 1 lasillisen infuusiota päivässä.

Jos teet infuusion heikommaksi (ota 1-2 tl lasiin ja vaadi 15 minuuttia), sitä kutsutaan kamomillateeksi. Tällaista teetä voidaan juoda päivän aikana pieninä annoksina muiden teiden ja juomien sijaan.

Yllä olevaan yrttiin perustuvat lämpimät koostumukset ovat myös huomattavan hyödyllisiä kroonisessa kystiitissä. Tässä tapauksessa jalkojen tai koko kehon hypotermia voi toimia signaalina taudin pahenemisesta. Heti kylmälle altistumisen jälkeen otetut lämpimät keitteet ja infuusiot estävät hyvin pahenemisvaiheita ja kipua.

Mutta riippumatta siitä, kuinka hyödylliseltä ja turvalliselta kamomilla näyttää, kasveilla on myös vasta-aiheita. Siihen perustuvia koostumuksia ei suositella potilaille, joilla on taipumusta ripuliin ja mielenterveysongelmiin. Älä käytä kamomillaa pitkään ja eroosio-haavaisten mahalaukun sairauksien kanssa, koska sen vaikutus mahalaukun happamuuteen on edelleen kiistanalainen kysymys lääkäreiden keskuudessa. Ja tietysti raskaana olevien naisten on oltava varovaisia, varsinkin alkuvaiheessa, koska kamomillan stimuloima estrogeenin lisääntyminen voi olla yksi keskenmenon syistä.

Yrttimäkikuismaa voidaan käyttää aktiivisesti myös kystiittiin sen parantavien ominaisuuksien vuoksi. Mäkikuisma sisältää suuriakin määriä flavonoideja, jotka antavat yrtille antimikrobisen vaikutuksen. Kasvi lievittää tehokkaasti tulehdusta, sillä on kohtalainen diureettinen vaikutus, joka yhdessä antiseptisen vaikutuksen kanssa edistää virtsarakon tehokasta puhdistamista taudinaiheuttajista ja kiinnittyneistä mikrobeista. Mäkikuismalla ja kukilla on hemostaattinen ja haavoja parantava vaikutus, mikä on erittäin arvokasta, jos tulehdus johtuu virtsan sedimentin (hiekka, kivet) ärsyttävästä vaikutuksesta, jolloin limakalvolle muodostuu vuotavia mikrohaavoja (verielementtejä ilmaantuu) virtsassa). [2]

Virtsakivitulehduksesta tulee usein yksi kroonisen kystiitin syistä, jota pahentaa limakalvoa vahingoittavien kivien muodostuminen. Vahvat diureetit voivat vain pahentaa tilaa, mutta mäkikuismaan perustuvat formulaatiot auttavat poistamaan hellävaraisesti tuskallisia oireita, varsinkin jos yrttiä käytetään yhdessä kamomillan kanssa, joka antaa kipua lievittävän vaikutuksen.

Yrttikeittoa käytetään useammin kuin muita kystiitin hoidossa. Voit valmistaa sen ottamalla 1 rkl yhtä lasillista vettä. Murskatut kasviperäiset raaka-aineet. Keitä liemi neljäsosa tuntia. Ota sen jälkeen pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Ota esisuodatettu koostumus 50 ml kolme kertaa päivässä.

Voit myös valmistaa mäkikuisman lääkeinfuusion. Tätä varten ota 1,5 rkl. Yrtit, kaada lasillinen kiehuvaa vettä ja pidä puoli tuntia vesihauteessa. Jäähdytetty ja suodatettu liemi täytetään 200 ml:aan keitetyllä vedellä. Lasillinen keittämistä juodaan kolmessa annoksessa, joka on tehtävä puoli tuntia ennen ateriaa.

On sanottava, että puhdasta mäkikuisman keittämistä tai infuusiota ei käytetä usein kystiitin hoidossa. Yleensä tämä yrtti sisältyy lääkemaksujen koostumukseen kamomillan, siankärsämön, knotweedin, kultapikon ja muiden yrttien kanssa.

Mäkikuismavalmisteiden käytön vasta-aiheet voivat olla: korkea verenpaine (pysyvä valtimotauti), verisuoniongelmien paheneminen, taipumus ummetukseen. Ruohoa ei suositella raskaana oleville naisille. Imetys voi myös olla ongelma, sillä mäkikuismalla on taipumus antaa maidolle kitkerä maku.

Kultapuikkoa (alias kultasauvaa) voidaan kutsua kultaiseksi standardiksi kystiitin hoidossa vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Tämä kasvi on yksi parhaista kasviperäisistä antibiooteista, jolla on muun muassa voimakas tulehdusta estävä ja diureettinen vaikutus.

Goldenrodia käytetään sekä keitteen tai teen muodossa että kylmän infuusion muodossa.

Keittämistä kutsutaan yleensä vesihauteessa valmistetuksi infuusioksi. Hänelle ota 1 rkl. Kuivatut kasviraaka-aineet lasillisessa kiehuvaa vettä. Koostumusta pidetään vesihauteessa 10 minuuttia, minkä jälkeen sen annetaan jäähtyä lämmössä ja suodatetaan.

Tällainen keite on hyödyllinen munuaisten tai virtsakivitaudin aiheuttaman kystiitin hoidossa. Koostumus tulisi ottaa pieninä annoksina, enintään 50 ml päivässä, koska kasvi on melko myrkyllinen.

Kylmäinfuusiolla on voimakas antimikrobinen vaikutus, lähellä apteekkiantibiootteja. Sen valmistamiseksi ota lasillinen kylmää keitettyä vettä ja 2 tl. Yrttejä. Lääkettä infusoidaan neljä tuntia, minkä jälkeen se suodatetaan ja juodaan päivän aikana 3-4 annosta. Infuusio tulee ottaa ennen ateriaa.

Goldenrod on erinomainen virtsarakon puhdistusaine, jota käytetään aktiivisesti homeopatiassa. Mutta kasvin korkean myrkyllisyyden vuoksi on tarpeen ottaa siihen perustuvia formulaatioita erittäin huolellisesti neuvoteltuaan lääkärisi kanssa.

On selvää, että kultapippura ei sovellu raskaana olevien naisten ja imettävien äitien hoitoon. Se on vasta-aiheinen glomerulonefriitin (munuaisten glomerulusjärjestelmän tulehduksellinen sairaus) hoidossa. Diabetes- ja korkea verenpainepotilaiden tulee noudattaa varovaisuutta yrtti-infuusioiden ottamisessa.

Toinen vakiintuneista virtsan antiseptisistä aineista on puolukka. Kystiitin hoidossa käytetään kasvin lehtiä, jotka voivat lievittää tulehdusta, joilla on bakterisidinen vaikutus (fytonsidit ovat erityisen aktiivisia stafylokokki-infektioita vastaan) ja myös puhdistavat tehokkaasti virtsarakon monimutkaisen antiseptisen ja diureettisen vaikutuksen ansiosta..

Tärkeä kohta puolukkaterapiassa on se, että kasvi, joka ei käytännössä ole huonompi kuin kultapippura antibakteerisella vaikutuksellaan, on myrkytön ja sitä voidaan ottaa kursseilla pitkään (yli kuusi kuukautta ilman seurauksia, mikä on erittäin tärkeä patologian kroonisessa kulussa). Puolukkapohjaisten formulaatioiden hyvä sietokyky ja sivuvaikutusten puuttuminen tekevät tästä luonnollisesta "lääkkeestä" lähes universaalin.

Kystiittissä puolukan lehden infuusio on suosittu (myös koko kasvia voidaan käyttää). 2 kupillista kiehuvaa vettä varten ne vievät yleensä 2 rkl. Puolukan lehtiä, vaadi vähintään puoli tuntia. Sinun on otettava infuusio ennen ateriaa puoli kupillista. Vastaanotto - 3-4 kertaa päivässä.

Voit myös valmistaa parantavaa keittoa. 1 rkl lehdet kaadetaan kuumalla vedellä (puoli lasia) ja koostumus pidetään alhaisella lämmöllä 15 minuuttia, minkä jälkeen se poistetaan, jäähdytetään ja suodatetaan. Saatu infuusio tulee ottaa aamulla ennen ateriaa.

Ei vähemmän hyödyllinen, mutta maukkaampi on puolukan lehtien ja marjojen keite. Lasillista vettä varten sinun on otettava 2 rkl. Kasviseos, kiehauta koostumus ja poista se, anna jäähtyä luonnollisesti.

Kystiitin kanssa voit ottaa keitteitä, teetä, puolukkahedelmäjuomia, joista tulee entistä hyödyllisempiä, jos niihin lisätään hunajaa (hyvä sietokyky mehiläishoitotuotteita).

Puolkoja ei suositella potilaille, joilla on matala verenpaine ja vaikea munuaissairaus. Niille, joilla on korkea verenpaine tai gastriitti, johon liittyy korkea happamuus, puolukkavalmisteita tulee ottaa erittäin huolellisesti lääkärin kuulemisen jälkeen.

Erinomaisena luonnollisena antiseptisenä aineena pidettyä katajaa ei käytetä niin usein kystiitin hoidossa, mutta kokemus osoittaa, että tällainen hoito antaa hyviä tuloksia. Virtsarakon tulehduksessa suurin parantava vaikutus voidaan odottaa vesihauteessa keitetyn kasvin marjojen infuusiolla. [3]

200-220 ml kuumaa keitettyä vettä varten sinun on otettava 1 rkl. Marjoja. Kulho kuumaa seosta asetetaan toiseen kulhoon kiehuvaa vettä (vesihaude). Koostumus on poistettava liedeltä neljänneksen tunnin kuluttua ja suodatettava se jäähdytettynä sideharson läpi puristamalla marjoja varovasti. Kiehumisen aikana infuusion tilavuus pienenee. Sinun on lisättävä keitettyä vettä niin, että lasillinen infuusiota on täynnä.

Ota infuusio 4 kertaa päivässä aterioiden jälkeen 1 rkl. L. Vastaanottoa varten. Sillä on diureettinen vaikutus ja se puhdistaa virtsatiet patogeenisista mikrobeista, lievittää tulehdusta, parantaa suolen toimintaa (tämä on myös tärkeää, koska peräsuolen ollessa täynnä ja laajentunut se estää virtsan kulkeutumisen).

Kataja ei sovellu raskaana oleville naisille (keskenmenon vaara), potilaille, joilla on kroonisia munuaisten ja maha-suolikanavan patologioita akuutissa vaiheessa (remissiossa lyhytaikainen hoito pieninä annoksina on sallittu lääkärin luvalla). Katajapohjaisten formulaatioiden yliannostus voi aiheuttaa ongelmia sydämessä ja verisuonissa.

Siankärsämö on kasvi, jolla on anti-inflammatorinen ja antiseptinen vaikutus. Se on tehokas sekä infektion bakteeriluonteessa että sienten aiheuttamissa sairauksissa. [4]

Yarrow infuusio valmistetaan 1 kupista kiehuvaa vettä ja 1,5 rkl. L. Yrttejä. Koostumusta tulee infusoida tunnin ajan, minkä jälkeen se suodatetaan ja juodaan 4 annoksena.

Tällainen infuusio voidaan valmistaa vesihauteessa. 15 minuuttia riittää, minkä jälkeen koostumuksen tulee vielä seistä 45 minuuttia, kunnes se on käyttövalmis. Ottaen huomioon, että vesihauteessa nesteen tilavuus pienenee, jännitetty infuusio saatetaan alkuperäiseen tilavuuteen keitetyllä vedellä. Ota tämä infuusio lämpimässä muodossa 2-3 kertaa päivässä puolen tunnin ajan ennen ateriaa. Suositeltu kerta-annos on 100 ml. Jos lääkkeen karvas maku ja erityinen haju ovat vaikeasti siedettyjä, voit rajoittaa itsesi 1/3 kuppiin annosta kohti.

Siankärsämyksen keite on tehokas tiivistetty lääke, joka tulee ottaa 3-4 kertaa päivässä, 1 rkl. L. Valmista se 1 lasillisesta vettä ja 4 rkl. L. Kuiva ruoho. Koostumusta keitetään 10 minuuttia, minkä jälkeen sen annetaan infusoida puoli tuntia.

Ruohoa ei voida käyttää, jos veren viskositeetti on lisääntynyt ja sillä on taipumus muodostaa verihyytymiä. Varovaisuutta on noudatettava hypotensiivisillä potilailla sekä henkilöillä, joilla on akuutteja maha-suolikanavan sairauksia (vahvoja valmisteita ei esitetä gastriitin ja mahahaavan hoitoon). Suurilla annoksilla yrttivalmisteita on myrkyllinen vaikutus.

Siankärsämö ei sovellu kystiitin hoitoon raskaana oleville ja imettäville äideille. Ensimmäisessä tapauksessa keskenmenon riski kasvaa varsinkin alkuvaiheessa, toisessa tapauksessa vauva kieltäytyy todennäköisemmin rinnasta maidon erityisen maun vuoksi.

Ledumia, jolla on kystiitti, voidaan pitää erinomaisena antimikrobisena ja kipulääkkeenä (spasmodinen vaikutus). Mutta samaan aikaan on syytä harkita suurina annoksina tai pitkään käytetyn kasvin myrkyllisyyttä. [5]

Kystiitin hoidossa kasvin infuusio on suositumpi, joka valmistetaan 2-3 rkl. L. (10 g) hienonnettuna yrttejä ja 1 kuppi kiehuvaa vettä. Koostumus on lähetettävä vesihauteeseen, jossa sen on oltava puoli tuntia. Sen jälkeen yrtti-infuusio on jäähdytettävä luonnollisissa olosuhteissa, suodatettu ja keitetty vesi on lisättävä siihen niin, että kokonaistilavuus on 200 ml. Valmis "lääke" on suositeltavaa ottaa syömisen jälkeen. Kerta-annos s - 2 rkl. L. Vastaanoton moninaisuus - 3 kertaa päivän aikana.

Hypotensio ja raskaus ovat vasta-aiheita villirosmariinin käytölle. Koska kasvia pidetään myrkyllisenä, imettävät äidit eivät saa ottaa sitä.

Kun käytetään yrttejä kystiittiin, ei pidä unohtaa nokkosta. Vaikka tällä kasvilla ei ole merkittävää antimikrobista vaikutusta, se auttaa vahvistamaan kehoa ja ylläpitämään sen suojaavia ominaisuuksia, mikä on erittäin tärkeää komplikaatioiden (ja kroonisen kystiitin uusiutumisen) ehkäisyssä. Yrtin hyödyllisiä ominaisuuksia ovat diureettiset ja haavaa parantavat vaikutukset (jälkimmäinen ominaisuus auttaa lievittämään tulehdusta, kun virtsarakon limakalvolle ilmaantuu mikroeroosiota), kyky vähentää kudosten turvotusta ja kipua.

Huolimatta pienten karvojen peittämien nuorten nokkosenlehtien polttavista ominaisuuksista, kasvi ei ole myrkyllinen, joten hoitoa sillä voidaan pitää varsin turvallisena. Jos kaada kiehuvaa vettä lusikallisen kuivaa ruohoa päälle ja vaatii puoli tuntia, saat miellyttävän makuista nokkosteetä, jota voit juoda jopa 3 lasillista päivässä lämpimänä ruokailun jälkeen.

Lisäämällä kamomillaa, vadelmia, echinaceaa, mäkikuismaa nokkosen lehtiin, voit muuttaa juoman makuominaisuuksia, kun taas sen parantavat ominaisuudet ovat vielä korkeammat.

Kystiittiä sairastavaa nokkosta voidaan käyttää keitteiden ja infuusioiden muodossa, yksin tai yhdessä muiden yrttien kanssa, lisää tuoreita lehtiä salaatteihin, keittoihin ja tuoremehuihin, mutta on muistettava, että kasveilla on vasta-aiheita. [6]

Nokkosten hemostaattiset ominaisuudet eivät hyödytä ihmisiä, joilla on taipumusta tromboosille ja korkea veren viskositeetti. Yrttiä ei myöskään suositella matalan verenpaineen hoitoon eikä raskauden aikana (lisää kohdun sävyä).

Korteelle on ominaista myös voimakas anti-inflammatorinen ja diureettinen vaikutus. Mäkikuisman tai nokkosen tavoin tällä lääkekasvilla on taipumus pysäyttää verta ja parantaa haavoja, mikä on tärkeää kroonisessa virtsarakon tulehduksessa. [7]

Kortekeittoa pidetään suosittuna virtsarakon tulehduksissa. Sinun täytyy keittää se nopeudella 2 rkl. Yrttejä 1 litrassa vettä. Koostumusta pidetään tulessa alhaisella kiehuvalla 5 minuutin ajan, minkä jälkeen se poistetaan liedeltä, annetaan jäähtyä ja suodatetaan.

Sinun on otettava tällainen koostumus 3-4 kertaa päivän aikana, 3 rkl. Vastaanottoa varten.

Korteyrtti sopii hyvin kamomillan, karhunmarjan, nokkosen kanssa. Ruohon ja koivunlehtien, katajan yhdistelmä on sallittu. Tällaisilla yrttikokoelmilla on kattava vaikutus virtsa- ja immuunijärjestelmään, joten niiden käytön vaikutus on vahvempi ja nopeampi.

Korte-, kamomilla-, siankärsämön ja monien muiden yrttien keitteitä ja infuusioita voidaan käyttää paitsi sisätiloissa myös terapeuttisten kylpyjen valmistukseen (lämpimät jalkakylvyt, jotka lievittävät kouristuksia ja kipuja, istumakylvyt, joiden lämpötila on noin 37 astetta), lisää kylpy uimiseen. Mutta samalla on tärkeää ymmärtää, että lämpötoimenpiteet ovat hyödyllisiä vain, jos elimessä ei ole märkiviä prosesseja ja verenvuotoa, joten ennen niiden harjoittamista on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.