^

Terveys

Verialbumiini

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Verialbumiini on ihmisen veren hyvin tärkeä proteiinikomponentti. Nimi tulee latinankielisestä sanasta - valkoinen (albus). Se on proteiini, joka liukenee hyvin suolaisiin ja happamiin väliaineisiin, ja lisäksi proteiini on lähes puhdas, koska se ei sisällä yhtä milligrammaa hiilihydraatteja.

Yksi alkeellisimmista, lukuisista, albumiinista on läsnä vain ihmiskehossa, mutta myös kananmunien proteiineissa, joissakin kasveissa sen kasvi- ja eläinlajeja kutsutaan albuminoidiksi. Ihmisillä albumiinia tuotetaan suurina määrinä maksassa. Veressä oleva albumiini on kaikkien 20 olennaisen aminohapon kantaja.

Veressä oleva albumiini suorittaa tärkeän tehtävän - se on vastuussa rasvahappojen kuljetuksesta, mikä on välttämätöntä kehon, sappimikroelementtien ja pigmenttien - bilirubiinin. Lisäksi pienestä koostaan huolimatta albumiini selviää vitamiinien ja lääkkeiden komponenttien siirrosta - antibiooteista, hormoneista ja joskus myrkyllisistä aineista. Lääketieteessä sitä kutsutaan vitsailisesti - molekyyli-taksiksi. Tällaiset toiminnot johtuvat albumiinin erinomaisista sitoutumisominaisuuksista, ja tämä "ajoneuvo" ei valitettavasti valitse matkustajia. Valtava luettelo aineista, joita albumiinimolekyyli kykenee sitomaan, on todella vaikuttava. Myös tämä proteiini säätelee plasmaa, osmoottista painetta ja jos joku syystä alkaa nälkää, se on ensin plasman proteiini, ja osmoottinen verenpaine laskee.

Kuivassa muodossa ihmisveri sisältää jopa 65% tästä tärkeästä elementistä. Oikeastaan, kuinka paljon albumiinia ihmisen veressä, niin hän ja terve elin. Verialbumiinia kutsutaan myös seerumiksi, koska se on siellä. Proteiinialbumiinimolekyylejä esiintyy myös muissa kehon väliaineissa, esimerkiksi albumiini on läsnä myös aivo-selkäydinnesteessä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumiini veressä

Proteiinin määrä riippuu pääasiassa iästä. Yksi litra veressä vauvoissa tulisi sisältää vähintään 55 g albumiinia. Vanhemmat ihmiset eivät voi ylpeillä niin runsaasti proteiinia veressä - ne katsotaan normaaliksi tasoksi 45 grammaan. Keski-ikäisen henkilön normaali vaihtelee kolmekymmentä-viisikymmentä grammaa litrassa verta. Heraproteiinin pitoisuus määritetään erityisellä analyysillä, jonka avulla arvioidaan proteiiniaineenvaihdunta veriplasmassa. Tällainen tutkimus on välttämätön monien sairauksien, erityisesti munuaisten ja maksan patologioiden, selvittämiseksi, joissa albumiini itse syntyy. Albumiinia arvioidaan seerumin avulla, mutta voidaan tutkia myös virtsaa, aivo-selkäydinnestettä ja muuta biologista materiaalia, jossa albumiinia voi olla.

Albumiini on yksi tärkeimmistä rakennusmateriaaleista, mikä on erityisen tärkeää lapsen kasvavalle keholle. Proteiinien nälkä johtaa siihen, että nuori elin ei saa tarvitsemiaan aminohappoja, koska veressä oleva albumiini kulutetaan tavanomaista enemmän normaaliin terveelliseen ruokavalioon. Sanan mukaan veressä oleva albumiini ei ole vain suuri määrä aktiivisia proteiineja, vaan biologisesti merkittävä elementti, ehkä tärkein osa verta.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.