^

Terveys

Veren kokonaisproteiini

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Kokonaisproteiinin pitoisuus seerumissa riippuu pääasiassa kahden tärkeimmän albumiinin fraktioiden, albumiinin ja globuliinien synteesistä ja hajoamisesta. Veriproteiinien fysiologiset roolit ovat lukuisia, tärkeimmät ovat seuraavat:

 • ylläpitää kolloidia-onkotia, pitää veren tilavuus, sitoo vettä ja pitää sitä, jolloin se ei pääse poistumaan verenkiertoon;
 • osallistua veren hyytymisprosesseihin;
 • ylläpitää veren pH-arvon johdonmukaisuutta muodostaen yhden veren puskurijärjestelmistä;
 • yhdistäminen useisiin aineisiin (kolesteroli, bilirubiini jne.) samoin kuin lääkkeillä, ne toimitetaan kudoksiin;

Kokonaisproteiinin pitoisuuden referenssiarvot (standardi) seerumissa ovat 65-85 g / l.

 • ylläpitämään normaalia veren kationeja muodostavia yhdisteitä niiden kanssa dialysoimattomien (esim., 40-50% seerumin kalsiumpitoisuuden vuoksi proteiinien, merkittävä osa rauta, kupari, magnesium ja muiden hivenaineiden liittyy myös proteiinien);
 • joilla on keskeinen rooli immuuniprosesseissa;
 • toimivat aminohappojen varauksina;
 • (hormonit, entsyymit ja muut biologisesti aktiiviset proteiinin aineet).

Syyt kasvavan proteiinin kokonaismäärään ja laskuun veressä

Plasman proteiinien synteesi suoritetaan pääasiassa maksan soluissa ja retikuloendoteelisysteemissä. Vähentynyt proteiinien pitoisuus veressä kutsutaan hypoproteinemia, lisääntynyt - hyperproteinemia.

Hypoproteinemia johtuu seuraavista syistä:

 • proteiinin riittämätön antaminen (pitkittyneen paaston tai pitkittyneen proteiinittoman ruokavalion noudattaminen);
 • lisääntynyt proteiinihäviö (erilaisilla munuaisten sairauksilla, veren menetys, palovammat, kasvaimet, diabetes, askites);
 • rikkoo proteiinisynteesiä kehossa puute maksan toiminnan (hepatiitti, maksakirroosi, toksinen vaurio), pitkäaikainen hoito glukokortikosteroidit, imeytymishäiriö (enteriitti, enterokoliitti, haimatulehdus);
 • edellä mainittujen eri tekijöiden yhdistelmä.

Hyperproteinemia kehittyy usein kuivumisen seurauksena, joka johtuu intravaskulaarisen nesteen osan menetyksestä. Tämä tapahtuu vakavissa vammoissa, laajoissa palovammoissa, kolerassa. Akuisissa infektioissa kokonaisproteiinin pitoisuus kasvaa usein akuutin vaiheproteiinien synteesin aiheuttaman dehydraation ja samanaikaisen lisääntymisen vuoksi. Kroonisissa infektioissa veren kokonaisproteiinisisältö voi lisääntyä immunologisten prosessien aktivoitumisen ja lisääntyneen Ig-muodostumisen seurauksena. Hyperprotektio tapahtuu, kun paraproteiinit esiintyvät suuressa määrin myelomaa tuottavissa veripatologisissa proteiineissa, Waldenströmin taudissa.

Kokonaisproteiinipitoisuuteen voi vaikuttaa kehon asema ja fyysinen aktiivisuus. Aktiivinen fyysinen työ ja kehon sijainnin muuttaminen horisontaalisesta pystysuoraan lisää proteiinipitoisuutta 10 prosentilla.

Kokonaisproteiinipitoisuuden määrittäminen mahdollistaa potilaan proteiinin metaboliahäiriön vakavuuden arvioimisen ja riittävän hoidon.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.