^
A
A
A

Erinomainen lääke ylensyömiselle voi olla... Välimeren ruokavalio

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

31 July 2019, 09:00

Wake Forest University University of Medicine on aloittanut mielenkiintoisen kokeilun apinoilla ja huomannut, että säännöllisen välimerellisen ruokavalion syöminen auttaa estämään ylensyöntiä koskevia ongelmia. Pilottiprojektin päällikkö oli Carol Shaivley, ja tulokset julkaistiin Obesity-lehden sivuilla.

Aikaisemmat tutkimukset, joissa tutkittiin ruokavalion ominaisuuksien vaikutusta organismin kaloritarpeeseen, perustuivat tietoihin, jotka saatiin vertaamalla vastaavia tietoja jyrsijöistä tai ihmisistä. Jyrsijöillä ruoka-annoksella ei käytännössä ole mitään tekemistä ihmisen kanssa, ja vapaaehtoisten tutkimuksesta otetuilla tiedoilla on usein huomattava subjektiivisuus. Asiantuntijat painottivat uudessa projektissaan vaikutusta apinoihin tutkimalla samalla Välimeren ruokavalion periaatteita.

Tutkimus kesti melko pitkään - kolme kokonaista vuotta: fysiologisesti tämä kädellisten aikajakso on suunnilleen yhtä suuri kuin yhdeksän vuotta ihmisen elämästä. Kokeeseen osallistui 38 keski-ikäisen apinan naaraata, jotka jaettiin ryhmiin ottaen huomioon heidän ruumiinpaino ja keskimääräinen rasvakudoksen osuus kehossa. Ensimmäiselle ryhmälle eläimiä syötettiin ruokia, jotka sisälsivät paljon eläinproteiineja ja -rasvoja - seuraten länsimaisen ruokavalion esimerkkiä. Toiselle ryhmälle tarjottiin pääasiassa kasviperäisiä tuotteita, kuten ns. Välimeren ruokavalio. Yleensä proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien suhteellinen pitoisuus ruokavaliossa oli molemmissa ryhmissä suunnilleen sama.

Apinoilla ei ollut rajoitetusti ruokaa ja he söivät niin paljon kuin piti tarpeellisina. Kolme vuotta myöhemmin asiantuntijat arvioivat eläimen terveystilanteen ja havaitsivat, että Välimeren ruokavaliossa pitäneet apinat kuluttivat pienemmän päivämäärä kaloreita ja näyttivät ohuemmilta, ja rasvakudoksen määrä kehossa oli vähemmän.

Kokeen tulosten mukaan asiantuntijat pystyivät ensimmäistä kertaa vahvistamaan tosiasian, että Välimeren ruokavalion mukainen ravitsemus estää menestyksekkäästi ylensyöntiä, voi toimia liikalihavuuden ehkäisemiseksi ja jopa esi-diabeettiseksi tilaksi - mikä on paljon tehokkaampaa kuin länsimainen ravitsemus.

Kasvisruoan säännöllinen kulutus vähensi muun muassa apinoiden alkoholittoman rasvamaksataudin riskiä merkittävästi. Tutkijat ovat varmoja: ravitsemus on yksi merkittävimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat suoraan terveyteen. Samaan aikaan tutkijat suosittelevat Välimeren ruokavaliota parhaaksi vaihtoehdoksi terveelliselle ruokavaliolle.

Tutkimusmateriaalit esitetään liikalihavuudessa, samoin kuin artikkelissa onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22436

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.