^
A
A
A

Kuinka lempeitä olemme rakkaillemme?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

15 March 2021, 09:00

On olemassa mielipide, että käyttäydymme rakastavammin rakkaiden ja ystävien kanssa kuin vieraiden kanssa. Mutta tutkijat ovat osoittaneet, että todellisuudessa kaikki ei ole niin.

Tuomitsemme omat ystävämme vakavammin. Jos syyllinen on läheinen ystävä tai sukulainen, reagoimme ongelmaan paljon ankarammin - joka tapauksessa tutkijat sanovat näin.

Sosiaaliset suhteet perustuvat suurelta osin keskinäiseen toimintaan. Tiukkoja itsekeskeisiä ihmisiä pidetään vähemmän onnistuneina kuin ihmisiä, jotka osaavat työskennellä tiimissä, koska heiltä puuttuu tarvittava ystävällinen tuki. Normaalien suhteiden ylläpitämiseksi muiden kanssa monet osoittavat jossain määrin syyllisyytensä ja katumuksensa virheen jälkeen - esimerkiksi anteeksipyyntöjä käytetään, kasvulliset reaktiot tulevat havaittaviksi (kasvojen punoitus, lisääntynyt hikoilu, repiminen) jne.), mikä osoittaa sisäisten kokemusten ja pelkojen läsnäolon.

Tohtori Jules-Danierin johtamat Portsmouthin yliopiston asiantuntijat ovat tutkineet, miten ystävyys vaikuttaa syyllisyyteen.

Aluksi kutsuttiin kaksi vapaaehtoista, jotka olivat ystäviä: heitä pyydettiin ratkaisemaan tietty ongelma, josta he saivat myöhemmin palkkion. Sitten ystäville kerrottiin, että yksi heistä teki huonoa työtä, joten heidän palkkionsa oli pienempi, mutta heidän täytyi jakaa se tasan keskenään. Tämän seurauksena ystävä, joka oletettavasti ratkaisi ongelman huonosti, tunsi syyllisyyden menetykseen ja ehdotti kumppanilleen ottamaan enemmän rahaa itselleen - sovituksena.

Myöhemmät kokeet vahvistivat, että mitä suurempi syyllisyyden tunne, sitä enemmän ystävä yritti sovittaa sen.

"Tulos osoittaa positiivista sosiaalista reaktiota syyllisyyden tunteen vuoksi", tutkijat tiivistivät. "Tämä käyttäytyminen osoittaa, että henkilö on valmis myöntämään virheensä ja haluaa sanoa tekojensa tahattomuudesta."

Seuraavaksi tutkijat kiinnittivät huomiota muiden osallistujien käyttäytymiseen, jotka kohtasivat "syyllisyyttä" ystäviltään. Kävi ilmi, että mitä läheisempi suhde oli, sitä vahvempi heidän pettymyksensä oli ja sitä vähemmän rahaa he antoivat "syylliselle" kumppanille.

"Tällainen johtopäätös on ristiriidassa vallitsevan mielipiteen kanssa, jonka mukaan ihmiset ovat lempeämpiä rakkaitaan kohtaan, jos he ovat syyllisiä ja katuvat", asiantuntijat sanovat. Saatuja tuloksia on tietenkin harkittava huolellisesti: on todennäköistä, että on otettava huomioon ihmisten yksilölliset ominaisuudet, joita ei otettu huomioon tutkimuksen aikana.

Kokeilun tulokset esitetään Royal Society Open Science -sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.