^
A
A
A

Odottavan äidin stressitilanne vaikuttaa lapsen sukupuoleen

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

20 August 2021, 09:00

Jos nainen koki vakavaa stressiä lapsen suunnittelun tai raskauden aikana, hänellä on suurempi todennäköisyys saada tyttö. Tämän johtopäätöksen esittivät espanjalaiset tutkijat, jotka edustavat Granadan yliopistoa.

Tiedetään monia tekijöitä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti synnytyksen kulkuun, synnytykseen ja sikiön kehityksen laatuun. Erityisesti voimakas psykologinen stressi naisella voi aiheuttaa synnytyksen jälkeistä masennusta, johtaa synnytyksen aikana tarvittavien ylimääräisten synnytystoimien tarpeeseen, muuttaa imetysjakson alkua ja vaikuttaa vauvan neuropsykologiseen kehitykseen ensimmäisen kuuden kuukauden aikana syntymän jälkeen.

Uudessa tutkimuksessaan tiedemiehet esittivät kysymyksen: onko raskauden aikana, mutta ennen sitä saadun stressin ja syntymättömän lapsen sukupuolen välillä suhde? Granadan yliopiston mielen, aivojen ja käyttäytymisen tutkimuksen keskuksen edustajat analysoivat hiuksia glukokortikoidihormoni kortisolipitoisuuden suhteen. Yli sata naista, joilla oli vahvistettu raskaus, tutkittiin ennen yhdeksättä viikkoa. Analyysien lisäksi naisille tehtiin psykologisia testejä.

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen eri aikoina poistetun biomateriaalin kortisolipitoisuuden analyysi osoitti kortikosteroidihormonin pitoisuuden viimeisten kolmen kuukauden aikana (hiukset kasvavat noin 10 mm yhden kuukauden aikana). Siten tutkijat voisivat kattaa ajanjakson ennen lapsen syntymää ja sen jälkeen. Tämän seurauksena havaittiin, että hormonin pitoisuus tyttöjen myöhemmin synnyttäneiden naisten hiuksissa oli 2 kertaa suurempi kuin naisilla, jotka myöhemmin synnyttivät poikia.

Kuinka selittää tämä tilanne? Tutkijat ehdottavat, että on mahdollista, että stressimekanismin stimulaatio, joka sisältää hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisten toiminnan ja lisää kortisolin tuotantoa, vaikuttaa sukupuolihormonien tasoon hedelmöityksen aikana. On tunnettu tosiasia, että testosteroni vaikuttaa syntymättömän vauvan sukupuoleen , jonka taso nousee synnytyksen aikaisen stressin aikaan.

Toinen versio, joka voi selittää tilanteen, on seuraava: uroksen itusolut, jotka sisältävät X -kromosomin, joka määrittää vauvan naispuolisen sukupuolen, voittavat helpommin kohdunkaulan liman esteen vaikeissa olosuhteissa. Jos odottava äiti kärsii vakavasta stressistä ja sen seurauksena tapahtuu hormonaalisia muutoksia, X -kromosomilla siittiöillä on paremmat mahdollisuudet päästä munaan.

Oli miten oli, tutkijat vahvistivat stressin suhteen lapsen sukupuoleen, mutta vain jos tämä stressi tapahtui välittömästi ennen raskautta tai sen aikana. Tarkka mekanismi, joka määrittää tämän prosessin, on edelleen tuntematon.

Täydelliset tiedot tutkimuksesta ovat saatavilla Universidad de Granadan sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.