^
A
A
A

Pahat teot haju

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

05 February 2021, 09:00

Tuomitsemalla moraalisesti muiden ihmisten toimet aktivoimme omat aivokeskuksemme.

"Tämä on inhottavaa" - ihmiset sanovat tarkoittavansa jotain hyväksyttävää, epäeettistä, moraalitonta. Tällöin he todella alkavat tuntea inhoa: tutkijat ovat havainneet, että kaikki muiden ihmisten hyväksymättömät toimet aiheuttavat ihmisen aivoissa kirjaimellisen inhon tunteen, samanlaisen kuin se tapahtuu havaittaessa haisevia hajuja. Geneven yliopistoa edustavat asiantuntijat kertoivat tämän: he päättivät selvittää, miten aivot reagoivat pahoihin tekoihin - tuskallisesti tai edelleen inhottavasti.

Kokeen alussa osallistujat saivat tuntea epämiellyttävän tuoksun ja kokea sitten lievää kipua lievästä palamisesta. Siten tutkijat onnistuivat ymmärtämään tietyn henkilön reaktion ominaisuudet epämiellyttäviin fyysisiin tuntemuksiin. Sen jälkeen osallistujia pyydettiin lukemaan kuuluisa "vaunun ongelma": sen kuvauksen ydin on kyky uhrata yksi henkilö pelastamaan useita ihmisiä. Tämä ongelma on yleensä kiistanalainen. Toisaalta on väärin sanoa, että yhdellä henkilöllä on vähemmän arvoa kuin esimerkiksi viidellä tai kuudella ihmisellä. Yhden jättäminen ja useiden uhrien menettäminen on kuitenkin myös moraalitonta, joten oikean vastauksen valitseminen on hyvin vaikeaa, ja onko sellaista?

Tutkimuksen aikana kävi ilmi, että ongelman tuntemisen jälkeen osallistujat osoittivat lisääntyneen herkkyyttä epämiellyttäville hajuille, ja kipuherkkyyden suhteellinen vakaus. Samanlaisia tuloksia havaittiin aivotoiminnan indikaatioissa, jotka arvioitiin käyttämällä toiminnallista magneettikuvantamistyyppiä . Kuten tutkijat selittävät, kivun tunne ja hajuisen inhon tunne stimuloivat samanlaisia aivojen alueita, joita on melko vaikea erottaa toisistaan erillään magneettikuvauksessa. Asiantuntijat pystyivät kuitenkin tekemään tämän ja aivotoiminnan indikaattorien mukaan he katsoivat, että inhottavuus lisääntyi moraalisella tuomitsemisella. Siksi voimme turvallisesti sanoa pahoista teoista, että ne haistavat pahasti, mutta eivät ole fyysisesti tuskallisia. On totta, että on selvennettävä, että emme puhu ilmeisestä hajusta: se on pikemminkin metafora, koska henkilön ympärillä on aina useita hajuja samanaikaisesti, eivätkä kaikki ole miellyttäviä. Alamme kuitenkin tuntea ei-toivotun aromin paljon voimakkaammin sen jälkeen, kun olemme joutuneet moraaliseen suuttumukseen.

Tylmyyden ja kysymyksen moraalisen puolen tuomitsemisen välisen suhteen syntyminen voidaan jäljittää evoluutioteorian avulla. Huono tuoksu yhdessä inhon kanssa merkitsee vaaraa, mahdollista vahinkoa. Kaikki, mikä haisee pahalta, voi olla myrkyllistä, pilaantunutta, tarttuvaa ja luonnostaan mahdotonta hyväksyä. Ja sosiaalistumisen kehittyessä muodostettiin yleisesti hyväksytyt moraaliset kriteerit.

Ne, jotka uskaltavat rikkoa yleisiä moraalikriteerejä, asettavat koko yhteiskuntaryhmän vaaraan, mikä herättää tuomion. Samanaikaisesti aivot eivät rakenna tai muutu, mutta käyttävät jo pitkään olemassa olevaa hermovastetta - kuten haju-inhoa.

Tutkijoiden työ on esitetty sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.