^
A
A
A

Turvealueet kestävät ilmaston lämpenemistä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

10 August 2021, 09:00

Suuressa kosteudessa ja lämpötilassa turvet imevät suuria määriä hiilidioksidia, mikä voi hidastaa ilmaston lämpenemistä.

Tutkijat ovat suurelta osin vastuussa ilmaston lämpenemisen mekanismista, jolla on niin sanottu kasvihuoneilmiö. Auringon lyhytaaltoinen säteily tunkeutuu helposti planeettamme ilmakehään. Maa lämpenee ja heijastaa jo pitkän aallon säteitä, jonka ilmapiiri ei ole niin läpinäkyvä: se sisältää kasvihuonekaasuja CO 2 koostumuksessa. Tämä johtaa energian keskittymiseen maan pinnalle, mikä johtaa maan lisäkuumennukseen.

Ongelma voitaisiin ratkaista alentamalla hiilidioksiditasoa: esimerkiksi kasvit, jotka käyttävät CO 2 : ta fotosynteesiin, voivat tehdä tämän. Muuten, sitoutunutta hiilidioksidia on suuria määriä - puhumme turpeista, jotka vievät enintään 3% maan pinnasta ja keräävät samalla noin 500 gigatonnia hiiltä. Tämä luku ylittää planeetan kaikkien metsien pitoisuuden.

Venäjän ja Ison -Britannian tutkijat tutkivat useita Länsi -Siperiassa sijaitsevia turpeita. Asiantuntijat poistivat käsityökalujen avulla turvekertojen kolonnit, määrittivät radiohiilikompleksien päivämäärän ja kuvasivat kasvihiukkasia ja yksisoluisia mikro -organismeja, joille on ominaista nopea reagointi kaikkiin ympäristön muutoksiin.

Tulosten perusteella määritettiin syvimpien kerrosten ikä. Se oli yli yhdeksäntuhatta vuotta vanha. Siihen aikaan Siperian alueella oli leuto ilmasto ja suuri sademäärä. Turveesiintymissä havaittiin jäänteitä sphagnum-sammalista ja kompakteista minipensaista, joiden kasvu ei vaadi monien ravintoaineiden läsnäoloa.

Lähes kuusi tuhatta vuotta myöhemmin ilmasto on lämmennyt, sademäärä on vähentynyt. Turvealueille on ilmestynyt välikerros, jossa on vallitsevaa puuvillaruohoa ja kuoriamobien kserofiilisiä muotoja - yksinkertaisin, joka voi selviytyä pitkään ilman kosteutta. Kuiva kausi vaihtui märkäksi, ja sitten tuli jälleen kuivuus.

Kuten tutkimuksen tekijät selittävät, Atlantin ajanjaksosta tuli kaikkein informatiivisin. Tutkijoiden mukaan noin kolmen vuosikymmenen aikana Länsi-Siperiassa ilmaston lämpeneminen johtaa lämpötilan nousuun noin 0,9-1,5 ° C ja ilmankosteuden nousuun 12-39%. Samanlaisia ilmiöitä tapahtui jo noin kahdeksantuhatta vuotta sitten, ja juuri silloin havaittiin, että turvemaat imevät voimakkaasti ilmakehän hiiltä.

Turpeiden ei tietenkään pitäisi odottaa estävän ilmaston lämpenemistä. He voivat kuitenkin hidastaa kehitystään tietyn ajan, mikä on myös tärkeää.

Voit lukea lisää tutkimuksesta sivulta .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.