^
A
A
A

Uusin kehitys: värjäysaine hiutaleista

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

20 November 2018, 09:00

British Leedsin yliopiston tutkijat valmistivat äskettäin uuden myrkytöntä hiusväriä. Ainutlaatuinen maali on täysin luonnollinen perusta, joka on saatu mustaherukoiden marjoista. Asiantuntijoiden mukaan uusin työkalu on melko vakaa - ei huonompi ja jopa parempi kuin mikään muu hiusväri. Se ei ole altis huuhtelemiselle, mukaan lukien, ja lukuisat päänpesun jaksot.

National Cancer Institutein tekemät tilastot viittaavat seuraaviin tosiasioihin: tavanomaisen tavallisen hiusvärin valmistuksessa on mukana yli viisi tuhatta erilaista kemiallista ainetta. Tutkijat hieman aiemmin totesivat, että osa näistä komponenteista edistää jyrsijöiden syöpäprosessien kehittymistä. Lisäksi kemialliset aineet aiheuttavat usein allergisia reaktioita. Ja niiden tunkeutuminen viemärijärjestelmän läpi jokiin ja mereen aiheuttaa merkittävää vahinkoa ekologiselle järjestelmälle.

Isossa-Britanniassa toimivat asiantuntijat loivat uuteen hankkeeseensa täysin luonnollisen väriaineen, josta voi tulla arvokas analoginen tavanomainen hiusväri.

Tutkijat tutkivat mustaherukkamarjojen ihoa, jotka saatiin mehutiivisteen esipainamisen jälkeen. Se sisältää väriaineosia, joita kutsutaan antoosyaaneiksi. Tällaisilla pigmenteillä voi olla eri sävyt - vaaleanpunaisesta tummaan purppuraan. Koristeiden lisäksi ne ovat läsnä muissa kasviksia, hedelmiä ja jopa kukkia - mutta hieman pienempiä määriä.

Pigmenttikomponenttien huolellisen suodatuksen jälkeen asiantuntijat käyttivät niitä maalin kehittämiseen. Tuloksena oleva väriaine lisättiin vaaleisiin hiuksiin, jotka ovat kauniisti värjätyt - epätavallisessa ja mielenkiintoisessa kirkkaanvärisessä värissä. Sitten tutkijat tekivät muutoksia tuotteen kaavassa ja saivat lopulta muita värisävyjä - vaaleanpunaisia ja violetteja. On huomionarvoista, mutta 12 väriainepyyhkäisyn jälkeen ei tapahtunut värimuutosta - eli uusi maali osoittautui melko kestäväksi.

Asiantuntijat analysoivat maalin kiinnittymisen laatua ja tekivät sopivan johtopäätöksen: uutta työkalua voidaan käyttää turvallisten luonnollisten analogisten menetelmien ansiosta.

Kosmetiikkateollisuus ei pysy paikallaan. Koska viime vuosina värjätty hiukset kirkkaina väreinä ovat erityisen suosittuja nuorten keskuudessa, uuden kehityksen kysyntä on huomattava. Loppujen lopuksi omasta terveydestä huolehtiminen ei ollut koskaan tarpeetonta. Asiantuntijoiden mukaan uusi luonnonmaali on entistä stabiilimpi kuin mikään kemiallinen väriaine. Ja uuden työkalun tuottaminen ei edellytä suuria rahoituskustannuksia - mikä on myös tärkeää.

Lisätietoja kehityksestä löytyy Journal of Agricultural and Food Chemistry -sivustosta (https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.8b01044).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.