^

Anaboliset steroidit: mitä sinun tarvitsee tietää?

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.10.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Anabolisia steroideja käytetään fyysisen suorituskyvyn ja lihasten kasvun parantamiseen. Jos ne otetaan pitkään suurina annoksina ja ilman lääkärin valvontaa, ne voivat aiheuttaa eksentristä ja irrationaalista käyttäytymistä ja monia somaattisia sivuvaikutuksia.

Anaboliset steroidit sisältävät testosteronin ja muiden lääkkeiden, jotka ovat farmakologisesti samanlaisia kuin testosteroni ja aiheuttavat lihasten kasvua. Anabolisten steroidien on androgeenisiä vaikutuksia (esim. Hiusten kasvua, libidoa, aggressiivisuutta) ja anabolisia vaikutuksia (esim. Lisääntynyt proteiinin imeytyminen, lihasmassan muutokset). Androgeenisiä vaikutuksia ei voida erottaa anabolisista, mutta joitain anabolisia steroideja on syntetoitu minimoimaan androgeeniset vaikutukset.

Testosteroni tuhoutuu nopeasti maksassa; tabletoitu testosteroni inaktivoituu liian nopeasti, jotta se olisi tehokas ja injektoitava testosteroni on modifioitava (esim. Esteröimällä) absorption ja viivästymisen viivyttämiseksi. Analogit, jotka on modifioitu 17-b-alkyloinnin kautta, ovat usein tehokkaita oraaliseen antamiseen, mutta voivat aiheuttaa enemmän sivuvaikutuksia. Valmisteita on myös ihon kautta tapahtuvaan käyttöönottoon.

Haittavaikutukset vaihtelevat annoksen ja lääkkeen mukaan. Fysiologisissa annoksissa korvaushoidossa (esimerkiksi metyylitestosteroni 10-50 mg / vrk tai sen analogit) sivuvaikutukset ovat vähäisiä. Urheilijat voivat käyttää 10-50 kertaa suurempia annoksia. Suurilla annoksilla on havaittavissa joitain vaikutuksia, kun taas toiset eivät ole ilmeisiä. On epävarmuutta, koska useimmissa tutkimuksissa on mukana potilaita, jotka eivät voi tarkasti nimetä kulutettua annosta, ja myös ostaa lääkkeitä mustilla markkinoilla, joista monet ovat väärennöksiä ja sisältävät (päinvastoin kuin etiketissä) erilaisia aineita eri pitoisuuksissa.

trusted-source[1], [2], [3]

Anabolisten steroidien sivuvaikutukset

Voimakkaasti ilmaistu

 • polysytemia
 • Hajotettu lipidiprofiili (alentunut HDL, lisääntynyt LDL)
 • Maksan vajaatoiminta (hepatiitti, adenooma)
 • Mielialahäiriöt (suurina annoksina)
 • Androgeeniset vaikutukset: akne, pään hiustenlähtö, maskuliinisuus ja hirsutismi naisilla
 • Gonadal-tukahduttaminen (sperman laatu heikentynyt, kivesten atrofia)
 • gynekomastia
 • Epiphysien ennenaikainen sulkeminen

Kohtalainen

 • Vasemman kammion hypertensio / hypertrofia
 • Eturauhasen liikakasvun ja olemassa olevan karsinooman paheneminen
 • Maksan vajaatoiminta
 • Hieman ilmaistu
 • Lisääntynyt äkillisen kuoleman riski urheilijoissa
 • Merkittävät mielialahäiriöt pienillä annoksilla
 • Ensisijaisesti 17-b-alkyloiduille valmisteille.

HDL - suuritiheyksiset lipoproteiinit, LDL - pienitiheyksiset lipoproteiinit, LVH - vasemman kammion hypertrofia.

Kliinisessä käytännössä anabolisia steroideja käytetään alhaisten testosteronipitoisuuksien hoitamiseen. Lisäksi, kun otetaan huomioon, että anaboliset steroidit ovat anti-katabolisia vaikutuksia ja parantavat proteiinin saantia, niitä on joskus määrätty poltetuissa, nukkuneissa ja muissa heikentyneissä potilailla lihasten surkastumisen estämiseksi. Jotkut lääkärit määrittävät nämä lääkkeet potilaille, joilla on ahdistusta ja syöpä. Ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa suositella tällaista hoitoa ja tietoa siitä, miten androgeenit vaikuttavat taustalla olevaan tautiin. Uskotaan, että testosteroni on tehokas vammojen ja lihasvaurioiden hoidossa, vaikka tällä lausunnolla ei ole mitään näyttöä.

Anabolisia steroideja käytetään väärin lihasmassan ja voimakkuuden lisäämiseen; nämä vaikutukset paranevat, jos ne täydentävät parannettua koulutusta ja sopivaa ruokavaliota. Ei ole suoraa näyttöä siitä, että anabolisia steroideja lisätä kestävyyttä tai nopeutta, mutta on selvää tietoa laitteesta on, että urheilijat, jotka käyttävät anabolisia steroideja, voidaan suorittaa useammin korkean intensiteetin kuormaa. Lihasten hypertrofia on ehdottomasti ilmaistu.

Anabolisten steroidien esiintymistiheys elämässään vaihtelee 0,5-5% väestöstä, mikä eroaa merkittävästi eri ryhmissä (esimerkiksi korkeammat hinnat kehonrakentajien ja kilpailevien urheilijoiden välillä). Yhdysvalloissa käytön yleisyys on 6-11% poikien, yläasteiden oppilaiden keskuudessa ja noin 2,5% korkeakouluikäisten tyttöjen keskuudessa.

Urheilijat voivat ottaa steroideja tietyn ajan, pysähtyä ja jatkaa uudelleen (esim. Pyöräilyä) useita kertoja vuodessa. Uskotaan, että lääkkeiden ajoittainen antaminen voi normalisoida endogeenisen testosteronin, siittiöiden lukumäärän, hypotalamus-aivolisäke-gonadi-suhteiden tasot. On olemassa joitakin todisteita siitä, että tällainen syklinen antaminen vähentää haitallisia vaikutuksia ja tarve lisätä annosta halutun vaikutuksen saavuttamiseksi.

Urheilijat käyttävät usein paljon lääkkeitä samanaikaisesti (ns. Overdraft) ja erilaiset antotavat (suun kautta, lihakseen, transdermaaliset). Syklin aikana (monivaiheinen) annoksen suurentaminen voi johtaa fysiologiseen annokseen, joka ylittää 5-100 kertaa. Peitto ja monivaihe johtavat reseptorikoagulaation kasvuun ja haittavaikutusten minimoimiseen, mutta tätä etua ei ole osoitettu.

Oireet ja merkit

Merkittävin merkki on lihasmassan nopea lisääntyminen. Kasvun aste ja vakavuus riippuvat suoraan annoksesta. Potilailla, joilla on fysiologisia annoksia, lihasmassa on hidas ja merkityksetön; saadessaan megadosseja, ei-rasvaisen ruumiinpainon kasvu voi saavuttaa useita puntia kuukaudessa. Energian taso ja libido lisääntyvät (miehillä), mutta sitä on vaikeampi havaita.

Psykologiset vaikutukset (tavallisesti suuria annoksia käytettäessä) ovat tavallisesti perheen näkemykset: voimakas mielialan vaihtelu, irrationaalinen käyttäytyminen, lisääntynyt aggressiivisuus, ärtyisyys, lisääntynyt libido, masennus.

Usein valitukset ovat lisääntyneet akne ja gynecomastia, ja naisilla - lihasten vaikutukset. Jotkut vaikutukset voivat olla peruuttamattomia (esim. Hiustenlähtö, klitoralin laajentuminen, hirsutismi, äänen alentaminen). Lisäksi, voi vähentää rintojen koko, surkastuminen emättimen limakalvon, kuukautisten rikotaan tai lopetetaan, libido voi nousta tai laskea harvemmin, voi lisätä aggressiivisuus ja ruokahalu.

Diagnoosi, ennuste ja hoito

Virtsan testit tunnistavat yleensä anabolisten steroidien käyttäjiä. Anabolisten steroidien metaboliitit voidaan havaita virtsassa jopa kuuden kuukauden ajan (ja vieläkin pitempään eräiden anabolisten steroidien tyyppien osalta) kulutuksensa lopettamisen jälkeen.

Nuorille ja nuorille suunnatut lääkärit tulisi valvoa steroidien väärinkäytön merkkejä ja selittää mahdolliset potilaiden riskit. Anabolisten steroidien koulutus tulisi aloittaa keskiasteella.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.