Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Voiko imevä äiti syödä paistettua?

Lääketieteen asiantuntija

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 25.02.2021

Paistettujen ruokien syöminen imetyksen aikana on erittäin ajankohtainen, erityisesti vauvan ensimmäisinä kuukausina. Paistettujen ruokien uskotaan olevan erittäin haitallisia aikuisille ja vielä enemmän lapsille. Siksi imettävän äidin tulisi olla varovainen paistettujen ruokien suhteen. Voiko imevä äiti syödä paistettua? 

Miksi paistetut ruoat ovat sinulle haitallisia?

Nuorelle äidille tarkoitettujen tuotteiden valmistusprosessi sisältää kaikkien ravintoaineiden varastoinnin ruokaan. Monet keholle hyödylliset vitamiinit ja kivennäisaineet tuhoutuvat lämpötilassa kypsennyksen aikana. Siksi päätehtävä on sellainen tapa valmistaa ruokaa, joka pystyy säilyttämään vitamiineja ja hyödyllisiä elementtejä siinä. Valitettavasti paistoprosessi ei tarjoa ruoalle riittävää vitamiinipitoisuutta kypsennyksen jälkeen.

Lisäksi paistamiseen käytetään aina öljyä. Tämä tuote on haitallinen, koska lämpötilan vaikutuksesta öljy, mukaan lukien oliiviöljy, muuttuu muodoksi, joka hajoaa tyydyttyneiksi rasvahapoiksi. Nämä hapot ovat erittäin haitallisia verisuonille, koska ne osallistuvat kolesteroliplakkien muodostumiseen. Tämä on erittäin haitallista äidille itselleen sekä lapselle. Lisäksi paistoprosessin aikana öljy hajotetaan haitallisiksi tuotteiksi, joista voi tulla syöpää aiheuttavia. Nämä ovat tuotteita, jotka voivat aloittaa onkologisten patologioiden kehittymisen tulevaisuudessa myös lapsellesi.

Siksi, jos puhumme paistetuista elintarvikkeista yleensä, ne ovat haitallisia imettävän äidin ja hänen vauvan keholle. Mutta sinun on ymmärrettävä joitain yksityiskohtia. Paistettuja ruokia on erittäin vaikea hylätä kokonaan nykyaikaisessa maailmassa. Siksi sinun on paistettava ruokia oikein, sinun on valittava oikeat elintarvikkeet, jotka eivät menetä ravintoaineita paistamisen aikana. [1]

Kuinka paistaa ruokaa oikein? Tämä on erittäin tärkeä kysymys, koska ruoan maku ja edut riippuvat siitä. Ja jos ruoka on liian paistettua, se voi vaikuttaa äidinmaidon makuun ja vauva voi kieltäytyä imettämästä syistä, joita et ymmärrä.

Pääsääntö on käyttää vähintään öljyä paistamiseen. Jos valitset öljyn, auringonkukkaöljyä pidetään haitallisempana kuin oliiviöljyä. Mutta jopa oliiviöljy sisältää epäterveellisiä rasvoja, joten sitä tulisi käyttää mahdollisimman vähän. [2] Monilla pannuilla on nykyään tarttumaton pinnoite, joten on parasta olla käyttämättä öljyä lainkaan, ellei se vaikuta reseptiin tai makuun. Voit myös pannulla ja säilyttää ravintoaineita elintarvikkeissa, jos yhdistät paistamisprosessin hauduttamiseen. Tätä varten sinun on paistettava tuotetta pannulla kypsennyksen alussa vähän maun mukaan ilman öljyä tai vähimmäismäärällä sitä. Sen jälkeen voit lisätä pienen määrän vettä ja keittää, kunnes se on hellä. Joten voit valmistaa vihannesten lisäksi myös lihaa, kalaa säilyttäen proteiinit ja hivenaineet hyödyllisinä pitoisuuksina.

Siksi, jos puhumme paistettujen ruokien eduista tai vaaroista imetyksen aikana, on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti. Kaikki riippuu tuotteen tyypistä, paistomenetelmästä ja -menetelmästä. On muistettava, että jopa paistetut elintarvikkeet voivat olla hyödyllisiä oikealla ruoanlaittotekniikalla.

Mitä paistettuja ruokia voit laktaatilla?

On joukko tuotteita, jotka ovat erittäin hyödyllisiä imetyksen aikana, jopa paistettuina. Näitä elintarvikkeita ovat hasselpähkinät, maapähkinät, mantelit, auringonkukansiemenet ja squash-siemenet. Ne sisältävät hyödyllisiä elementtejä, jotka eivät häviä kuivumisen aikana eivätkä muutu vähemmän aktiivisiksi. Nämä elintarvikkeet paistetaan lisäämättä öljyä, joten ne ovat terveellisempiä. [3]

Voiko imevä äiti paahtaa auringonkukansiemeniä? Se on erittäin suosittu tuote ja sitä käytetään usein välipalana. Itse asiassa auringonkukansiemenet ovat yksi terveellisistä elintarvikkeista, joita nuorella äidillä pitäisi olla pieniä määriä. Tämä johtuu suuresta määrästä vitamiineja, joita tämä tuote sisältää. Nämä siemenet sisältävät seleeniä, magnesiumia, A- ja E-vitamiineja, kuparia, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan nämä antioksidantit estävät soluvaurioita, jotka usein johtavat sairauksiin ja tulehduksiin. Nämä ravintoaineet estävät syöpää vähentämällä ja tukahduttamalla solujen hapettimen aiheuttamia vaurioita ja suojaamalla kudosta hapettimien vapaiden radikaalien vaurioilta. Auringonkukansiemenet voivat vähentää tiettyjen syöpien riskiä niiden korkean fytosterolipitoisuuden vuoksi. Ne sisältävät myös yhdistettä nimeltä lignaanit, jotka suojaavat myös tietyntyyppisiä syöpiä vastaan.

Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti magnesiumia, joka rauhoittaa hermoja ja lievittää stressiä ja migreeniä, mikä rentouttaa uutta äitiä. Magnesium rauhoittaa hermoja estämällä kalsiumin pääsyn hermosoluihin ja aktivoimalla niitä. Suurin osa kehossa olevasta magnesiumista on läsnä luissamme ja auttaa vahvistamaan luita. Siemenet sisältävät myös tryptofaania ja koliinia, jotka voivat auttaa torjumaan ahdistusta ja masennusta. Koliini parantaa aivotoimintaa ja muistia.

Nämä pienet jyvät ovat hyvä folaatin (folaatin) lähde. Vitamiini on välttämätöntä uuden DNA: n tuottamiseksi, mikä on välttämätöntä uusien solujen muodostumiselle. Folaatti on tärkeä osa imettävien naisten ruokavaliota, koska se edistää terveitä hermoputkia, riittävää vauvan painoa ja sydämen, selkärangan ja aivojen asianmukaista kehitystä vauvoilla. Siksi auringonkukansiemeniä, ituja ja öljyä pidetään erittäin hyödyllisinä imettäville äideille.

Siksi sinun on syötävä auringonkukansiemeniä, mutta et voi syödä liikaa. On ihanteellista, jos lisäät nämä siemenet, jopa paistettuina, oliiviöljysalaattiin, koska yhdessä rasvojen kanssa siemenet rikastuttavat täydellisesti äitisi ruokavaliota ja äidinmaitoa.

Voiko imevä äiti syödä paahdettuja maapähkinöitä? Kuten siemenet, ne ovat erittäin ravitsevia. Se sisältää monia elementtejä, joita tarvitaan äidin ja vauvan terveellisen toiminnan kannalta. Tärkeimmät maapähkinöissä olevat hivenaineet ovat seuraavat:

  1. mangaani - välttämätön terveiden luiden ja energian kannalta;
  2. B3-vitamiini - lapsen aivotoiminnan ja terveellisen hermoston kehittämiseen;
  3. fosfori - auttaa ylläpitämään luita, hampaita ja energiatasoa;
  4. magnesium - äidin ja vauvan hermosolujen aivojen terveydelle, energia- ja elektrolyyttitasapainolle;
  5. E-vitamiini on välttämätön vitamiini suojaamaan soluja stressiltä ja vaurioilta;

Paahdetut maapähkinät voivat olla hyödyllisiä myös niiden makroravinteiden sisällön vuoksi. Nämä pähkinät sisältävät monityydyttymättömiä rasvoja, jotka edistävät terveellistä Välimeren ruokavaliota (ruokavalio, joka edistää verisuonten terveyttä ja yleistä homeostaasia, voidaan suositella imettäville äideille). Paahdetut maapähkinät sisältävät myös aminohappoja - proteiinin rakennuspalikoita, jotka ovat välttämättömiä äidin ruokavaliossa. Luonnollinen proteiini on myös välttämätöntä vauvoille terveen kasvun sekä lihasten ja kaikkien elinten rakentamisen kannalta. Maapähkinöiden ravintokuitu auttaa alentamaan kolesterolia ja hallitsemaan verensokeria. [4]

Ehdollisesti terveelliset imetetyt paistetut elintarvikkeet

Vihannesten, lihan ja kalan keittämismenetelmällä on suora vaikutus mikroelementtien ja makroelementtien pitoisuuteen. Siksi imettävän äidin tulisi tietää, mitä ruokia voidaan paistaa ja miten se tehdään, jotta se ei vahingoita vauvaa.

Voiko imevä äiti syödä paistettuja perunoita? Jos puhumme perunoista, tämä on terveellinen ja ravitseva vihannes, jota käytetään laajalti imettävän äidin ruokavaliossa. Perunat ovat terveellisiä vihanneksia. Se sisältää paljon C-vitamiinia, joka täyttää monet äidin tarpeet, kun hän ei voi saada sitä sitrushedelmistä. Perunat sisältävät myös paljon kuitua, joka säätelee äidin suoliston liikkuvuutta. Perunat aiheuttavat vauvoille hyvin harvoin allergioita, joten se voi olla kokeellinen elintarvike, jos vauva on altis allergioille. Lisäksi perunat sisältävät paljon hiiltä, mikä antaa äidille energiaa ja pitää hänen olonsa täynnä pitkään. [5]

Paistetut perunat voivat sisältää kaikki tämän tuotteen edut, jos ruoanlaittoprosessissa ei käytetty öljyä. Paistettaessa perunoita öljyssä perunan tärkkelyksen osittainen käyminen luo haitallisen tuotteen, joka voi vaikuttaa painoon. Tämä fermentoitu tärkkelys ei myöskään peittaa hyvin ja voi aiheuttaa turvotusta vauvallesi. Siksi on parempi pidättäytyä paistetuista perunoista imetyksen aikana. Mutta voit keittää perunat vaihtoehtoisella tavalla - voit kuivata ne uunissa muiden vihannesten, kuten porkkanoiden, kanssa. Tällöin porkkanat vapauttavat mehua, mikä antaa sinun olla lisäämättä öljyä astiaan. Tässä tapauksessa perunat ja porkkanat ovat hyödyllisiä kuin paistettuja. 

Voiko imevä äiti syödä paistettua sipulia? Tämä käsite on suhteellinen, koska paistetut sipulit voivat olla osa tiettyä ruokaa. Tällöin sallitaan pienet määrät paistettuja sipuleita, kuten keitossa. Jos syöt vain paistettua sipulia, se voi tietysti vaikuttaa lapseen. Ensisijaisesti sipulit voivat vaikuttaa äidinmaidon makuun niiden pistävän hajun vuoksi. Se sisältää monia uuteaineita, joten se voi parantaa mahalaukun eritystä, jos sitä käytetään yksinkertaisesti tuotteena. Siksi paistettuja sipuleita imetyksen aikana voidaan syödä vain pieninä määrinä keitossa vähäisellä paistamisella.

Lihan tulisi olla jokaisen imettävän äidin ruokavaliossa. Tämä tuote tarjoaa päivittäisen energiankulutuksen, joka tarvitaan homeostaasin ylläpitämiseen. Liha on puhdas proteiinin lähde, joka tulee kehoon ja hajoaa aminohapoiksi entsyymien vaikutuksesta. Nämä elementit ovat mukana jokaisen kehon solun elämässä. Rintamaidon synteesi tapahtuu juuri aminohapoista, jotka ovat maidon tärkeimmät rakennuspalikat. Maidon synteesi vaatii lisäksi energiaa, jonka lähteen tulisi olla liha. Lapsi ei voi elää päivää ilman niin tärkeää ruokaa. Mutta onko paistettua lihaa mahdollista imettävälle äidille? Tietenkin tämä lihanvalmistusmenetelmä jättää proteiinit aktiivisiksi eikä vaikuta lihan laatuun. Mutta öljyllä ruoanlaitto ja suuren määrän haitallisten aineiden muodostuminen paistamisen aikana kyseenalaistavat paistetun lihan hyödyt äidille ja lapselle. Mutta koska tällainen liha maistuu hyvältä, äiti haluaa usein syödä tällaista tuotetta. Tässä tapauksessa voit suositella pienen määrän paistettua lihaa, mutta kypsentämällä sitä tulen yli. Tällöin rasvaöljy ei jätä jälkeä lihaan, ja syöpää aiheuttavien aineiden määrä vähenee.

Mitä grillattua lihaa kannattaa suosia? Onko paistettua kanaa kunnossa imettävälle äidille? Vastaamalla näihin kysymyksiin on tärkeää huomata, että mitä vähemmän kypsennät lihaa tulessa, sitä vähemmän se tuhoutuu ja muodostuu haitallisia aineita. Sianlihaa pidetään kovempana lihana ja se vaatii pidemmän kypsennysajan. Sianlihan paistaminen turvallisesti tulen päällä, erityisesti imettävälle äidille, voi olla kiistanalainen asia. Sianlihan paistamisen pitäisi kestää kauemmin, ja vastaavasti lämpökäsittely on vahvempaa ja haitallisten aineiden muodostuminen korkeampi. Tässä tapauksessa etusija annetaan kanalle, joka kypsyy nopeammin. Siksi paistettua kanaa rajoitetusti voidaan syödä riittävällä lämpökäsittelyllä. Mutta vähärasvaista sianlihaa pidetään vähemmän allergeenisena kuin kanaa. Siksi voit syödä palan paistettua kanaa vain, jos olet jo syönyt kanaa etkä ole huomannut allergioita lapsellasi. [6]

Jos puhumme paistetusta lihasta, meidän on muistettava vielä yksi tuote, jota äidit käyttävät harvemmin, mutta silti se on rasvaa. Voiko imevä äiti syödä paistettua pekonia? Tämä tuote itsessään on hyvin kiistanalainen elimistölle koituvien hyötyjen suhteen. Uskotaan, että pieni pala tuoretta, suolatonta sardia, enintään 10 grammaa, on hyvä keholle. Uskotaan, että rasva stimuloi sapen tuotantoa ja estää sen pysähtymisen sappirakossa. Ehkä tämä mielipide on perusteltu. Laardi sisältää kuitenkin paljon eläinrasvoja, joita ihmiskeho ei imeydy eikä niitä käytetä hyödyllisiin tarkoituksiin, vaan päinvastoin. Tällaisten ruokavalion rasvojen tulisi olla rajoitettuja, erityisesti imettäville äideille. Paistamisen aikana tällaiset rasvat muuttuvat nestemäisemmäksi, mikä on erittäin haitallista verisuonille, vatsalle ja koko keholle. Siksi imettävän äidin ei pitäisi edes voimakkaalla halulla syödä paistettua pekonia, se on erittäin haitallista.

Voiko imettävällä äidillä olla paistettuja leikkeleitä, koska tämä on yksi lihavalmisteiden muodoista? Se on todella lihavalmiste, josta voi olla hyötyä oikein kypsennettynä. Äiti voi syödä paistettuja leivonnaisia, mutta saadaksesi täyden hyödyn niiden sisältämästä lihasta sinun on kypsennettävä leivonnaiset itse. Leikkauksissa sinun on otettava hypoallergeeninen liha - se voi olla vähärasvainen sianliha, kani, joskus kana. Liha on kypsennettävä leivonnaisia varten, mutta on parasta paistaa kuivassa tarttumattomassa paistinpannussa lisäämättä öljyä, mutta voit lisätä vettä. Tämä voi olla täydellinen koostumus ja maku. Tällaisissa tapauksissa tällaisia paistettuja kyljyksiä voidaan syödä pelkäämättä vauvaa.

Onko imettävällä äidillä mahdollista olla paistettua maksaa? Maksa on yksi tärkeimmistä raudan lähteistä, mikä on niin välttämätöntä synnytyksen jälkeisen äidin ja hänen vauvan anemian estämiseksi. Mutta on myös muistettava, että maksa on elin, jossa tapahtuu kaikkien haitallisten aineiden vieroitus. Siksi siellä voi kerääntyä haitallisia elementtejä. Raskaana oleville naisille lapsia kehotetaan rajoittamaan maksan saanti ruokavaliossa. Jos sinulla on anemia synnytyksen jälkeen, voit sisällyttää tämän tuotteen ruokavalioon. Mutta sitten sinun on valittava kanan maksa, koska nämä eläimet syövät kasvisruokia, toisin kuin siat. Voit paistaa tällaisen maksan ja syödä sitä pieninä määrinä. Mutta paistamisen on oltava turvallista vähimmäismäärällä öljyä. Mutta jos vauvallasi on anemia, ei ole viisasta ladata itseäsi maksaan, tämä voi aiheuttaa vain allergioita. Rauta ei kulje äidinmaidon läpi, joten jos lisäät kehosi rautamäärää painamalla maksaa, tämä ei vaikuta vauvaan.

Voiko imevä äiti syödä paistettuja kakkuja? Sinun tulisi myös unohtaa tämä tuote imetyksen aikana. Piirakat eivät sisällä mitään arvokasta ruokaa, on vain suuri määrä tärkkelystä, mikä on haitallista äidille ja vauvalle. Piirakoiden paistamisen aikana muodostuu paljon syöpää aiheuttavia aineita, joten sinun tulisi pidättäytyä tällaisesta tuotteesta.

Voiko imevä äiti syödä paistettuja sieniä ja paistettuja samppanjaa? Sienet ovat kasviruokia, joissa on paljon kuitua. Tämän vuoksi tuotteesta on näkyvä hyöty - lisääntynyt peristaltika ja suoliston liikkuvuus. Sienien sisältämät monimutkaiset kuidut viivästyttävät ruokaa pitkään, koska ne ovat hyvin pitkiä ja vaikeasti sulavia. Siksi sienet voivat aiheuttaa turvotusta, raskautta paitsi äidissä myös lapsessa. Jos olet aktiivinen äiti, joka ei noudata ruokavaliota imetyksen aikana, sinulla on terve vauva ja syöt paljon ruokia, ruokavaliossasi voi olla sieniä. Sienien paistaminen on hyväksyttävin tapa valmistaa hyvää makua. Mutta ennen paistamista on suositeltavaa keittää sienet kuumassa vedessä, mikä varmistaa niiden paremman käsittelyn. Sitten voit paistaa ne pienellä öljyllä. [7]

Voiko imevä äiti saada paistettuja munia? Munat ovat yleensä erittäin terveellisiä proteiinituotteita. Ne sisältävät paljon proteiinia, joka antaa keholle energiaa. Munankeltuainen sisältää suuren määrän D-vitamiinia, joka on siellä aktiivisessa muodossa. Tätä vitamiinia ei tuhota paistamalla. Munanvalkuainen on kuitenkin hyvin allergisoiva tuote, joka on kielletty alle kahden vuoden ikäisille lapsille. Siksi äiti voi syödä paistettuja munia, mutta jotta ei aiheudu allergioita, on parasta syödä vain keltuaisia. Et voi syödä paljon munia, voit rajoittaa itsesi muutamaan viikossa - tämä antaa tarvittavat vitamiinit.

Voiko imevä äiti syödä paistettua kalaa? Kala on lihan jälkeen toinen tuote, jonka on välttämättä oltava äidin ruokavaliossa imetyksen aikana. Se on hyvä proteiinin, terveellisten rasvojen sekä kalsiumin ja fosforin lähde. Kaikki nämä elementit ovat välttämättömiä vauvan rakentaa kudoksia, luita ja hampaita. Kala kypsyy nopeasti, vain muutaman minuutin. Tämä mahdollistaa erilaisten kalanvalmistustapojen, myös paistamisen, käytön. Paistettua kalaa voidaan syödä uusille äideille, jos se keitetään vähimmäismäärällä öljyä. Voit myös pannulla kalaa vedellä öljyn sijasta ja se kypsyy hienosti. Mikä kala valita? Onko paistettua kampelaa mahdollista imettävälle äidille? Kampelaa on parempi olla syömättä, koska se on saaliskala. Lisäksi kampela voi sisältää kohonnutta elohopeaa. Siksi on parempi antaa etusija valkoisten lajikkeiden merikaloille - kummeliturska, nototenia, vähärasvainen monni. [8]

Paistettuja ruokia imettävän äidin ruokavaliossa ei voida täysin sulkea pois, koska joskus keho tarvitsee pienen määrän tällaisia ruokia. Mutta tässä tapauksessa sinun on annettava etusija vain tuotteille, jotka voivat olla hyödyllisiä keholle, ja valmistaa ne oikein. Paistetut ruoat voivat olla myös terveellisiä.


iLive-portaali ei tarjoa lääketieteellistä neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.
Portaalissa julkaistut tiedot ovat vain viitteellisiä eikä niitä saa käyttää ilman asiantuntijan kuulemista.
Lue huolellisesti sivuston säännöt ja käytännöt. Voit myös ottaa yhteyttä!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Kaikki oikeudet pidätetään.