^

Rasvan vaihto

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Rasvan vaihto edellyttää neutraalien rasvojen, fosfatidien, glykolipidien, kolesterolin ja steroidien vaihtoa. Tällainen suuri määrä komponentteja, jotka ovat osa rasvakäsitettä, tekee äärimmäisen vaikeasta kuvata niiden metabolian ominaisuuksia. Kuitenkin yleinen fysikaalis-kemiallinen ominaisuus - alhainen liukoisuus veteen ja suuri liukoisuus orgaanisiin liuottimiin - sallii välittömästi korostaa, että liikenne näiden aineiden vesiliuoksissa on mahdollista vain kompleksien muodossa proteiinin kanssa tai sappihappojen suoloja tai saippuoiden muodossa.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Rasvan merkitys keholle

Viime vuosina näkemys rasvojen merkityksestä ihmisen elämässä on muuttunut merkittävästi. Kävi ilmi, että rasva ihmisen kehossa päivitettiin nopeasti. Joten puolet kaikista rasvasta aikuisilla uusitaan 5-9 päivää, rasvakudoksen rasva - 6 päivää ja maksassa - 3 päivän välein. Kun rasvan myymälöiden korkeat uudistustasot perustettiin, rasvoilla on suuri merkitys energian aineenvaihdunnassa. Arvo rasvojen rakentamisen suurten rakenteiden rungon (esim., Solukalvot hermokudoksen) synteesissä lisämunuaishormonien suojella kehoa liiallisen lämmön, kuljetettaessa rasvaliukoisten vitamiinien on jo pitkään ollut hyvin tunnettu.

Kehon rasva vastaa kahta kemiallista ja histologista luokkaa.

A - "välttämätön" rasva, johon kuuluvat solut muodostavat lipidit. Heillä on tietty lipidispektri, ja niiden määrä on 2-5% kehon painosta ilman rasvaa. "Essential" rasva varastoidaan kehossa ja pitkään nälkään.

B - "tarpeettomia" rasvaa (hätä, ylimäärä), jotka sijaitsevat ihonalaisen kudoksen keltainen luuytimen ja vatsakalvon ontelon - rasvakudoksessa sijaitsee lähellä munuaiset, munasarjat, että suoliliepeen ja omentum. "Merkitsemattomien" rasvojen määrä on epävakaa: se joko kertyy tai käytetään energiankulutuksesta ja ruoan laadusta riippuen. Kehon koostumus tutkimukset eri ikäisten sikiöiden osoitti, että kertymistä rasvaa kehossaan tapahtuu pääasiassa viimeisen kuukauden aikana - käyty 25 raskausviikolla ja ensimmäisen ja toisen elinvuoden aikana. Rasvan kertyminen tänä aikana on voimakkaampi kuin proteiinin kertyminen.

Proteiinin ja rasvapitoisuuden dynamiikka sikiön ja lasten kehon painon rakenteessa

Sikiön tai lasten kehon massa, g

Proteiini%

Rasvaa,%

Proteiini, g

Fat, g

1500

11.6

3.5

174

52.5

2500

12.4

7,6

310

190

3500

12.0

16.2

420

567

7000

11.8

26,0

826

1820

Tämä rasvakudoksen kertymisen voimakkuus kriittisimmän kasvun ja erilaistumisen aikana osoittaa rasvan johtavan käytön muovimateriaalina, mutta ei energiavarannosta. Tämä voidaan havainnollistaa tiedot kertyminen muoviosan olennaista rasvojen - monityydyttymättömiä pitkäketjuisia rasvahappoja ja luokat ωZ ω6 sisältää aivot rakenteet ja määritellään toiminnalliset ominaisuudet aivojen ja konenäön.

Ω-rasvahappojen kerääntyminen sikiön ja vauvan aivokudokseen

Rasvahapot

Ennen syntymää, mg / viikko

Syntymän jälkeen, mg / viikko

Yhteensä ω6

31

78

18: 2

1

2

20: 4

19

45

Yhteensä ω3

15

4

18: 3

181

149

Pienimmän rasvan määrä havaitaan lapsilla preubertiaikana (6-9 vuotta). Murrosikäisten puhkeamisen myötä jälleen rasvattomien myymälöiden määrä kasvaa, ja tällä kaudella sukupuolesta riippuen on jo olemassa merkittäviä eroja.

Samanaikaisesti rasvareservien lisääntymisen myötä glykogeenin pitoisuus kasvaa. Näin ollen energiavarat kertyy käytettäväksi alkuvaiheessa syntymän jälkeisessä kehityksessä.

Jos glukoosin siirtyminen istukan läpi ja sen kertyminen glykogeenin muodossa on hyvin tiedossa, niin useimpien tutkijoiden mukaan rasvat syntetisoidaan vain sikiöön. Ainoastaan yksinkertaisimmat asetaattimolekyylit kulkevat istukan läpi, mikä voi olla rasva-synteesin alkutuotteet. Tämä todistaa äidin ja lapsen rasvan eri rasvapitoisuus syntymähetkellä. Esimerkiksi kolesterolipitoisuus äidin verestä on keskimäärin 7,93 mmol / l (3050 mg / l) veressä retroplatsentarnoy - 6,89 (2650 mg / l) napanuoraverestä - 6,76 (2600 mg / l) ja lapsen veressä - vain 2,86 mmol / l (1100 mg / l) eli lähes kolme kertaa pienempi kuin äidin veressä. Suhteellisen aikaisin muodostuneet suoliston ruoansulatusjärjestelmät ja rasvojen imeytyminen. He löytävät ensimmäisen hakemuksensa jo alkuvaiheessa lapsivesi - eli amniotrooppinen ravitsemus.

Ruoansulatuskanavan toimintojen muodostumisen ajoituksen (ilmaisujen ilmaisut ja vakavuus prosentteina samanlaisesta aikuisten toiminnoista)

Rasvan imeytyminen

Ensimmäinen entsyymin tai funktion havaitseminen, viikot

Toiminnan ilmaisu prosentteina aikuisesta

Sublingual lipaasi

30

Yli 100

Haiman lipaasi

20

5-10

Colikaasi haima

Tuntematon

12

Sappihapot

22

50

Keskipitkäketjuisten triglyseridien assimilaatio

Tuntematon

100

Pitkäketjuisten triglyseridien assimilaatio

Tuntematon

90

Rasvan metabolian ominaisuudet iästä riippuen

Rasvan synteesi tapahtuu pääasiassa solujen sytoplasmassa Knoopu-Lienenin vastaisen rasvan hajoamisen polulla. Rasvahappojen synteesi edellyttää hydrattujen nikotiiniamidientsyymien (NAOP: t), etenkin NAOP H2: n läsnäoloa. Koska tärkein lähde H2 on Naor pentoosihiilihydraatteihin rappeutuminen sykli, intensiteetti rasvahappojen muodostumisen riippuu intensiteetti pentoosi- syklin hiilihydraatti halkaisu. Tämä korostaa rasvan ja hiilihydraattien metabolian läheisyyttä. On kuvitteellinen ilmaus: "rasvat polttavat hiilihydraattien liekissä."

"Merkitsemattoman" rasvan koko vaikuttaa lasten ruokintaan ensimmäisenä elinvuonna ja ruokkii niitä seuraavina vuosina. Imettäessä lasten ruumiinpainoa ja niiden rasvapitoisuutta on hieman vähemmän kuin keinotekoinen. Samanaikaisesti rintamaito aiheuttaa kolesterolin ohimenevää nousua ensimmäisen kuu- kauden aikana, mikä toimii stimulaationa lipoproteiini-lipaasin aiemmalle synteesille. Uskotaan, että tämä on yksi tekijöistä, jotka vaikeuttavat ateromatoosin kehittymistä seuraavina vuosina. Pikkulasten liiallinen ravitsemus edistää rasvakudossolujen muodostumista, joka tulevaisuudessa osoittaa lihavuuden taipumusta.

Rasvakudoksessa triglyseridien kemiallinen koostumus on eroja lapsilla ja aikuisilla. Täten vastasyntyneillä rasvaa sisältää suhteellisesti vähemmän öljyhappoa (69%) kuin aikuisilla (90%) ja päinvastoin, yli palmitiinihappoa (lapset - 29% aikuisilla - 8%), mikä selittää korkeamman pisteen rasvojen sulaminen (lapsilla - 43 ° C, aikuisilla - 17,5 ° C). Tämä on otettava huomioon järjestettäessä ensimmäisen vuoden elämän hoitoa ja kun lääkkeitä määräämään parenteraaliseen käyttöön.

Syntymän jälkeen energian tarve kasvaa jyrkästi kaikkien elämän toimintojen varmistamiseksi. Samanaikaisesti ravintoaineiden tarjonta äidin kehosta pysähtyy, ja energian jakelu ruoan kanssa ensimmäisinä tunteina ja elämän päivinä on riittämätön, eikä edes kattaisi perusmetabolian tarvetta. Koska lapsen kehon hiilihydraattivarastojen tarpeeksi suhteellisen lyhyen ajan, vastasyntyneen on käytettävä välittömästi ja rasvavarastojen, joka on selvästi näkyy lisääntyneenä pitoisuudet veressä ei-esteröityjä rasvahappoja (NEFA) ja vähentää glukoosin pitoisuus. NEFIC ovat rasvan kuljetusmuoto.

Samanaikaisesti kun NEFLC: n pitoisuus lisääntyy vastasyntyneiden veressä, ketonien pitoisuus alkaa kasvaa 12-24 tunnin kuluttua. NEFLC: n, glyserolin ja ketonien välinen suhde on suorassa suhteessa elintarvikkeen energia-arvoon. Jos lapselle annetaan riittävästi glukoosia välittömästi syntymän jälkeen, NEFLC: n, glyseriinin ja ketonien sisältö on hyvin alhainen. Näin vastasyntynyt kattaa energiakustannuksensa pääasiassa hiilihydraattien vaihdon kautta. Kun lapsen saama maidon määrä kasvaa ja sen energia-arvo kasvaa 467,4 kJ: iin (40 kcal / kg), joka kattaa ainakin aineenvaihdunnan, NLCL-pitoisuus laskee. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvu NEFA, glyserolia ja ketonit ilmenemiseen liittyvän näiden aineiden mobilisaation rasvakudoksesta, eivätkä edusta pelkkä korotus saapuvan ruokaa. Suhteessa muihin komponentteihin rasvoja - lipidien, kolesteroli, fosfolipidit, lipoproteiinien - todettiin, että niiden pitoisuus veressä navan alusten vastasyntyneillä on hyvin pieni, mutta 1-2 viikon kuluttua hän kasvaa. Tämä ei-kuljetettavien rasvojen jakeiden pitoisuuden lisääntyminen liittyy läheisesti niiden ruoan saantiin. Tämä johtuu siitä, että vastasyntyneen ruoan - rintamaidon - rasvapitoisuus on suuri. Aikaisempien imeväisten tutkimukset ovat tuottaneet samanlaisia tuloksia. Vaikuttaa siltä, että ennenaikaisen vauvan syntymän jälkeen kohdunsisäisen kehityksen kesto on vähemmän tärkeä kuin syntymän jälkeinen aika. Alkamisen jälkeen imetyksen ruoan kanssa rasvat tehdään halkaisu ja resorption vaikutuksen alaisena lipolyyttisten entsyymien maha-suolikanavan ja sappihappoja ohutsuolessa. Rasvahapot, saippuat, glyseriini, mono-, di- ja tasaiset triglyseridit resorboituvat ohutsuolen keski- ja alaosien limakalvoon. Resorptio voi esiintyä sekä pinosytoosilla pieni rasvaa pisaroita suolen limakalvon solujen (kylomikronin koko on alle 0,5 mikronia) ja muodostelma liukoisten kompleksien sappihappojen kanssa ja suolat, kolesteroliesterit. Nyt on osoitettu, että rasvahappojen rasvahappojen lyhytketjuiset ketjut (C12) imeytyvät suoraan verenkiertoon v. Portae. Rasvat, joilla on sama pitkäketjuisten rasvahappojen syöttää imusolmukkeiden ja kautta yhteisen virtauksen rintatiehyen kiertävään vereen. Koska rasvat eivät liukene veressä, niiden kuljettaminen elimistössä edellyttää tiettyjä muotoja. Ensinnäkin lipoproteiinit muodostuvat. Chilomikronien transformointi lipoproteiineihin tapahtuu lipoproteiinilipaasientsyymin ("selkeytyskerroin") vaikutuksen alaisena, jonka kofaktori on hepariini. Lipoproteiinilipaasin vaikutuksesta vapaat rasvahapot pilkotaan triglyserideiltä, jotka sitoutuvat albumiineihin ja siten helposti pilkottavat. On tunnettua, että α-lipoproteiinit ja fosfolipidit käsittävät noin 2/3 ja 1/4 veren plasman kolesterolin, p-lipoproteiinit - 3/4 1/3 kolesterolia ja fosfolipidejä. Vastasyntyneillä a-lipoproteiinien määrä on paljon suurempi, kun taas β-lipoproteiinit ovat vähäisiä. Vain 4 kuukausi suhde α- ja β-lipoproteiinifraktioihin lähestyy normaalin aikuisen arvot (α-lipoproteiinifraktioihin - 20-25%, p-lipoproteiinifraktioihin - 75-80%). Tällä on tietty arvo rasvan jakeiden kuljettamiseen.

Rasvojen varastojen, maksan ja kudosten välillä on jatkuvasti rasvanvaihtoa. Vastasyntyneen elinaikan ensimmäisinä päivinä esteröityjen rasvahappojen (EFA) sisältö ei kasva, kun taas NEFIC-pitoisuus kasvaa merkittävästi. Näin ollen ensimmäisissä tunneissa ja päivinä elimistön rasvahappojen uudelleenesteröinti suolen seinämässä vähenee, mikä myös varmistetaan, kun sitä lisätään vapaiden rasvahappojen kanssa.

Ensimmäisten päivien ja viikkojen lapsiin kohdistuu usein steatorrhea. Niinpä lipidien kokonaismäärä ja ulosteet alle 3 kk: n lapsille on keskimäärin noin 3 g / vrk, sitten 3-12 kuukauden iässä se laskee 1 g / vrk. Samanaikaisesti vapaiden rasvahappojen määrä vähenee ulosteissa, mikä heijastaa parhaiten rasvan imeytymistä suolessa. Siten, ruoansulatusta ja rasvan imeytymistä maha-suolikanavassa tällä hetkellä vielä epätäydellinen, koska suolen limakalvon ja haima syntymän jälkeen tapahtuu prosessi, funktionaalisten kypsymisen. Ennenaikaisissa vastasyntyneissä lipaasiaktiivisuus on vain 60-70% yli 1-vuotiaista lapsista, kun taas täysikasvuisten vastasyntyneiden määrä on korkeampi - noin 85%. Imeväisillä lipaasiaktiivisuus on lähes 90%.

Kuitenkin vain lipaasitoiminta ei vielä ole määrittänyt rasvan imeytymistä. Toinen tärkeä aine, joka edistää rasvan imeytymistä, on sappihappo, joka ei ainoastaan aktivoi lipolyyttisiä entsyymejä vaan vaikuttaa myös suoraan rasvan imeytymiseen. Sappihapojen erittämisellä on ikäominaisuuksia. Esimerkiksi ennenaikaisilla imeväisillä sappihappojen vapautuminen maksaan on vain 15% määrästä, joka muodostuu sen toiminnon täydellisen kehittämisen aikana 2-vuotiailla lapsilla. Pikkulapsilla tämä arvo nousee 40 prosenttiin, ja ensimmäisen vuoden lapsilla se on 70 prosenttia. Tämä seikka on erittäin tärkeä ravitsemuksen näkökulmasta, sillä puolet lasten energiatarpeista kattaa rasva. Rintamaidon osalta ruuansulatus ja imeytyminen ovat hyvin täydellisiä. Kokoaikaisilla imeväisillä äidinmaidon rasvojen imeytyminen tapahtuu 90-95%: lla ennenaikaisilla imeväisillä, vähän vähemmän - 85%: lla. Keinotekoisella ruokinnalla näitä arvoja pienennetään 15-20%. Todettiin, että tyydyttymättömät rasvahapot imeytyvät paremmin kuin tyydyttyneet.

Ihmiskudokset voivat jakaa triglyseridejä glyseroliin ja rasvahapoihin ja syntetisoida ne takaisin. Triglyseridien pilkkoutuminen tapahtuu kudoslipasien vaikutuksen alaisena, joka kulkee di- ja monoglyserolin välivaiheissa. Glyseriini fosforyloidaan ja sisällytetään glykolyyttiseen ketjuun. Rasvahapot altistetaan hapettaville prosesseille, paikallinen mitokondrioissa solujen ja altistettiin vaihtaa on Knoop syklin Linena, jonka ydin muodostuu siitä, että kussakin vallankumous syklin muodostettu atsetilkoenzima yksi molekyyli A ja rasvahappoketjun vähennetään kaksi hiiliatomia. Huolimatta suuresta kasvusta energian jakamista rasvat, kehon mieluummin käyttää hiilihydraatteja energianlähteenä, koska mahdollisuutta sääntelyn energian autokatalyytti- kasvu Krebsin sykli polkuja hiilihydraattiaineenvaihdunnan korkeampi kuin aineenvaihduntaa rasvoja.

Rasvahappojen katabolian kautta muodostuu välituotteita - ketoneja (β-hydroksibutyyrihappoa, asetoetikkahappoa ja asetonia). Niiden määrällä on tietty arvo, koska elintarvikkeiden hiilihydraatit ja osa aminohapoista ovat anti-ketonivarat. Ruokailun yksinkertaistettu ketogeenisuus voidaan ilmaista seuraavalla kaavalla: (rasvat + 40% proteiinia) / (hiilihydraatit + 60% proteiinia).

Jos tämä suhde ylittää 2, ruokavaliolla on ketoniominaisuuksia.

Olisi pidettävä mielessä, että ruoasta riippumatta on ikäominaisuuksia, jotka määräävät ketoosille alttiuden. Alle 2 -10-vuotiaat lapset ovat erityisen alttiita sille. Vastaavasti vastasyntyneet ja ensimmäisen elinvuoden lapset vastustavat ketoosia. On mahdollista, että ketogenesiin liittyvien entsyymien aktiivisuuden fysiologinen "kypsyminen" on hidasta. Ketonien muodostuminen suoritetaan pääasiassa maksassa. Ketonien kertymisen myötä syntyy asetoniin liittyvää oksentelua. Oksentelu tapahtuu yhtäkkiä ja voi kestää useita päiviä ja jopa viikkoja. Potilaita tutkittaessa havaitaan omenan haju suusta (asetoni) ja määritetään virtsan asetoni. Veressä sokeripitoisuus on tavanomaisissa rajoissa. Ketoasidoosi on myös tyypillistä diabetes mellitukselle, jossa esiintyy hyperglykemiaa ja glukosuriaa.

Aikuisista poiketen lapsilla on veren lipidogrammiin liittyviä ikä-ominaisuuksia.

Rasvan sisällön ikäominaisuudet ja sen jakeet lapsilla

Osoitin

Vastasyntynyt

Malmin lapsi 1-12 kuukautta

Lapset 2

1 h

24 h

6-10 päivää

Alle 14-vuotiaita

Yhteensä lipidejä, g / l

2.0

2,21

4.7

5.0

6.2

Triglyseridit, mmol / l

0,2

0,2

0,6

0,39

0,93

Kolesteroli yhteensä, mmol / l

1.3

-

2.6

3,38

5.12

Tehokas kolesteroli,% kokonaismäärästä

35.0

50,0

60.0

65.0

70.0

NLELC, mmol / l

2.2

2.0

1.2

0,8

0,45

Fosfolipidit, mmol / l

0,65

0,65

1,04

1,6

2.26

Lesitiini, g / l

0,54

-

0.80

1.25

1,5

Kefaliini, g / l

0,08

-

-

0,08

0085

Kuten taulukosta käy ilmi, veren kokonaislipidien määrä kasvaa iän myötä: vain ensimmäisen elinvuoden aikana se nousee lähes kolminkertaiseksi. Vastasyntyneillä on suhteellisen korkea (neutraalien lipidien kokonaispitoisuus). Elämän ensimmäisenä vuotena lesitiinin sisältö kasvaa merkittävästi kefalinin ja lysolitsitiinin suhteellisen stabiilisuuden suhteen.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Rasvan aineenvaihdunnan häiriö

Rasvan aineenvaihduntahäiriöitä voi esiintyä sen metabolian eri vaiheissa. Vaikka harvinaista Sheldon-Ray-oireyhtymää havaitaan - rasvan imeytymishäiriö, jota aiheuttaa haiman lipaasin puuttuminen. Kliinisesti se ilmenee keliakia muistuttavana oireyhtymänä, jolla on merkittävä steatorrhea. Tämän seurauksena potilaiden paino kasvaa hitaasti.

Myös erytrosyyttien muutos johtuu kuoren ja strooman rakenteen rikkomisesta. Samankaltainen tila esiintyy suolen leikkauksen jälkeen, jossa sen merkittävät alueet resektoidaan.

Rikkoo rasvan hajoamisen ja absorption havaitaan myös liikaeritystä suolahappoa, joka inaktivoi haiman lipaasia (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä).

Taudista, jotka perustuvat rasvakuljetuksen loukkaamiseen, tunnetaan abetalipoproteinemia - β-lipoproteiinien puuttuminen. Tämän taudin kliininen kuva on samanlainen kuin keliakiasta (ripuli, hypotrofia jne.). Veressä - alhainen rasvapitoisuus (seerumi on läpinäkyvää). Kuitenkin useammin on olemassa useita hyperlipoproteinemiaa. WHO: n luokituksen mukaan viittä eri tyyppiä on erilainen: I - hyperchylomicronemia; II - hyper-β-lipoproteinemia; III - hyper-β-hyperpregn-p-lipoproteinemia; IV - Hyperpre-p-lipoproteinemia; V - hyperprep-p-lipoproteinemia ja kymmometronemia.

Tärkeimmät hyperlipidemotyypit

Indikaattorit

Hyperlipidemian tyyppi

Minä

IIA

IIв

III

IV

V

Triglyseridejä

Lisääntynyt

Lisääntynyt

Lisääntynyt

Kylomikronit

Kolesteroli yhteensä

Edistetään

Edistetään

Lipoproteiinilipaasiin

Pelkistetty

Lipoproteidы

Lisääntynyt

Lisääntynyt

Lisääntynyt

Hyvin alhaisen tiheyden lipoproteiinit

Lisääntynyt

Lisääntynyt

Hyperlipidemian verisolujen muutosten ja rasvafraktioiden sisällön muutosten mukaan ne voidaan erottaa läpinäkyvyydellä.

Tyyppi I perustuu lipoproteiinin lipaasin puutteeseen, seerumi sisältää suuren määrän chylomikroneja, minkä seurauksena se on samea. Usein on xantomia. Potilaat kärsivät usein haimatulehduksesta, johon liittyy vatsaan kohdistuva akuutti kipu, ja myös retinopatiaa esiintyy.

II-tyypille on tunnusomaista, että alhaisen tiheyden omaavien p-lipoproteiinien verenmäärät kasvavat kolesterolin tason jyrkällä kasvulla ja triglyseridien normaalilla tai hieman korotetulla pitoisuudella. Kliinisesti ksantoomat löytyvät usein kämmentuista, pakaroista, periorbitaleista jne. Aikaista arterioskleroosia kehittyy. Jotkut kirjoittajat erottavat kaksi alatyyppiä: IIA ja IIB.

III: n tyypin lisäys ns. Flotaatiop-lipoproteiineja, korkea kolesteroli, lievä triglyseridikonsentraation kasvu. Usein on xantomia.

IV -tyyppinen - pre-p-lipoproteiinien pitoisuuden kasvu triglyseridien kasvaessa, normaali tai hieman kohonnut kolesteroli; chylomicronemia puuttuu.

Tyypin V ominaispiirteitä ovat pienitiheyksisten lipoproteiinien lisääntyminen, jolloin plasman puhdistus vähenee ravintorasvoista. Tauti ilmenee kliinisesti vatsan kipu, krooninen toistuva haimatulehdus, hepatomegalia. Tämä on harvinaista lapsilla.

Hyperlipoproteinemia on usein geneettisesti määritelty sairaus. Ne luokitellaan lipidien siirron rikkomukseksi, ja luettelo näistä sairauksista on tulossa täydellisemmäksi.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Lipidisysteemin sairaudet

 • Perhe:
  • hyperkolesterolemia;
  • apo-B-100: n synteesin rikkominen;
  • yhdistetty hyperlipidemia;
  • giperapo -B-liproteinemiya;
  • DIS-β-lipoproteinemia;
  • fitosterolemiya;
  • hypertriglyseridemia;
  • giperhilomikronemiya;
  • tyypin 5 hyperlipoproteinemia;
  • Tangier-taudin hyper-a-lipoproteinemia;
  • lesitiini / kolesteroli-asyylitransferaasin riittämättömyys;
  • anti-α-lipoproteinemia.
 • Abetalipoproteinaemia.
 • Gipobetalipoproteinemiya.

Kuitenkin usein nämä olosuhteet kehittyvät uudelleen erilaisille sairauksille (lupus erythematosus, haimatulehdus, diabetes mellitus, kilpirauhasen vajaatoiminta, nefriitti, kolestaattinen keltaisuus jne.). Ne johtavat varhaisiin verisuonitauteihin - arterioskleroosi, sepelvaltimotaudin varhainen muodostuminen, aivojen verenvuototautien vaara. Viime vuosikymmeninä aikuisten elämän kroonisten sydän- ja verisuonitautien lapsen lähteet ovat jatkuvasti kasvussa. On kuvattu, että nuorilla lipidikuljetusten läsnäolo voi johtaa ateroskleroottisten muutosten muodostumiseen astioissa. Yksi tämän ongelman ensimmäisistä tutkijoista Venäjällä oli VD Zinzerling ja MS Maslov.

Tämän lisäksi tunnetaan myös solunsisäisiä lipoideja, joista Niman-Pick-taudin lapsia ja Gaucherin tautia esiintyy useimmiten lapsilla. Kun tauti Niemann-Pickin laskeuma havaittu soluissa, retikuloendoteliaalijärjestelmän luuytimessä sfingomyeliinin ja Gaucherin taudissa - geksozotserebrozidov. Yksi näiden tautien tärkeimmistä kliinisistä ilmiöistä on splenomegalia.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.