^

Terveys

Ehtymistutkimus

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 23.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Yskös on hengityselinten patologinen salaisuus, joka erittyy yskän aikana, ja se johtuu henkitorven, keuhkoputkien ja keuhkokudoksen limakalvon limakalvoista infektoivilla, fysikaalisilla tai kemiallisilla aineilla.

Keuhkokuumeen analyysi potilailla, joilla on keuhkokuume monissa tapauksissa (mutta ei aina) mahdollistaa:

 • määrittää patologisen prosessin luonne;
 • selventämään hengitysteiden tulehduksen ja keuhkokudoksen etiologiaa erityisesti tulehduksen patogeenin eristämiseksi;
 • määritellä taudinaiheuttajan tärkeimmät ominaisuudet, mukaan lukien sen herkkyys antibiooteille;
 • arvioida hoidon tehokkuutta.

Yskösanalyysi sisältää:

 1. Makroskooppinen tutkimus (nokkamyrkyn määritys, sen määrä, väri, läpinäkyvyys, haju, koostumus, epäpuhtauksien esiintyminen ja erilaiset sulkeumat).
 2. Mikroskooppinen tutkimus (solujen ja muiden ynnäelementtien määrittäminen sekä mikrobiflooran tutkiminen natiivissa ja värjätyissä tahroissa).
 3. Mikrobiologinen tutkimus (taudin väitetyn haitallisen aineen ominaisuuksien tunnistaminen ja tutkiminen).

Kouristusta koskeva kemiallinen tutkimus ei ole vielä löytänyt laajaa soveltamista kliiniseen käytäntöön, vaikka sillä on myös jonkin verran diagnostista merkitystä.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Yskä tutkimus

Evästeet tutkimukseen kerätään aamulla tyhjälle vatsaan suun ja kurkun perinpohjaisen huuhtelun jälkeen keitetyn veden kanssa. Joskus on suositeltavaa huuhtele suusi 1%: n alumiini-alun liuoksella.

Potilas yskää ysköön suoraan puhtaisiin, kuiviin lasitavaroihin, joissa on tiukka kansi. Jos lantion mikrobiologista tutkimusta odotetaan, se puhdistetaan steriiliin Petri-astiaan tai muuhun steriiliin säiliöön. On tärkeää varoittaa potilasta, että kun sylki syöte- tään, syljen nieleminen laboratoriossa lähetettyihin näytteisiin voi merkittävästi muuttaa tutkimuksen tuloksia. Vain tuoreen ysköksen lähetetään laboratoriossa, koska pitkäkestoinen seisominen, erityisesti huoneenlämpötilassa, johtaa soluseosten autolyysiin ja mikrofloorin lisääntymiseen. Tarvittaessa jäätymisvaaran lyhytaikainen varastointi on sallittua.

Kuka ottaa yhteyttä?

Yleensä ysköksen yleiset ominaisuudet

Yölkö

Yrttymän määrä on tavallisesti 10 - 100 ml päivässä. Muutaman sylki erotettiin akuutti keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume, pysähtyminen keuhkoihin alussa hyökkäyksen astman. Keuhkoputkien astman lopettamisen jälkeen ysköksen määrä lisääntyy. Suuri määrä ysköksen (joskus jopa 0,5 litraa) voidaan vapauttaa, kun keuhkopöhön, sekä märkivän prosessit keuhkoihin, joka on varustettu viestit ontelon keuhkoputki (in paise, keuhkoputken, kuolio keuhko, jossa tuberkuloottinen kevyt prosessin, mukana romahtaminen kudosta) . On syytä pitää mielessä, että määrän vähentäminen yskös kanssa märkivän prosessit keuhkoissa saattaa olla seurausta tulehduksen laantui ja märkivä kuivatus rikkomisesta ontelon, joka usein liittyy heikkeneminen potilaan kunnosta. Määrän lisääminen ysköksen voidaan pitää merkkinä heikkenemisen potilaan, jos se riippuu pahenemista, esim., Märkivän prosessi; muissa tapauksissa, kun lisääntyminen ysköksen liittyy parantunut kuivatus ontelo, sitä pidetään positiivisena merkki.

Kömpelin väri

Useimmat väritön yskös, märkivä komponentti kiinnitys antaa sille vihertävä värisävy, joka havaittiin keuhkojen paise, keuhko kuolio, keuhkoputken, keuhko aktinomykoosi. Kun epäpuhtaudet ysköksissä tuoreen veren värjättyä yskös eri sävyjä punainen väri (yskös tuberkuloosipotilailla, Veriyskä, aktinomykoosi, keuhkosyöpä, keuhko paise, keuhkoissa aikana sydänlihaksen, sydämen astma ja keuhkoödeema).

Sylki ruosteinen väri (at kuristava, polttoväli ja influenssa keuhkokuume on keuhkotuberkuloosi juustomainen rappeutuminen pysähtyminen keuhkoihin, keuhkoödeema, keuhkojen pernarutto) tai sylki ruskea (sydänlihaksen valo) osoittaa, että sen pitoisuus ei ole tuoretta verta mutta sen hajoamisen tuotteet (hematiini).

Likainen vihreä tai keltavihreä väri voi olla ysköstä, joka erottuu erilaisilla patologisilla prosesseilla keuhkoissa yhdistettynä keltaisuuden esiintymiseen potilailla .

Eosofiilisen keuhkokuumeen esiintyy joskus yskän kelta-kanarian väri. Oftalminen ysköksen purkautuminen on mahdollista keuhkojen sideroosin kanssa.

Mustikka tai harmahtava ysköys tapahtuu hiilipölyn ja tupakoitsijoiden kanssa.

Ylenmurtuma saattaa värjätä joillakin lääkkeillä, esimerkiksi rifampisiini tahraa purkautumisen punaiseksi.

Haju hometta

Yskös on yleensä hajutonta. Hajun ilmaantuminen vaikuttaa ysköksen ulosvirtauksen rikkomiseen. Mädäntynyt haistaa saama paise, kuolio keuhkojen, jossa mädäntynyt keuhkoputkentulehdus liittymisen mädäntynyt infektio, bronkiektaasi, keuhkosyöpä, mutkistaa kuolio. Ilmoitetulle ekinokokki-kystille on tunnusomaista erityinen hedelmäinen haavan haju.

Lantion kouristukset

Purulentti yskös seistessä on yleensä jaettu 2 kerrokseen, putrefactive - 3 kerrosta (ylempi vaahtomuovi, keskirasvainen, alempi purulentti). Erityisen ominaispiirre on kolmikerroksisen ysköksen ulkonäkö keuhkojen gangreenin suhteen, kun taas kaksoiskerroksisen ysköksen esiintyminen havaitaan tavallisesti keuhkojen ja keuhkoputkien absessiessa.

Ehtopesu

Kynsillä on tavallisesti alkalinen tai neutraali reaktio. Hajonnut yskö saa happoa.

Ystävän luonne

 • Limakyllästyminen erittyy akuutti- ja krooniseen keuhkoputkentulehdukseen, astmaattiseen keuhkoputkentulehdukseen, trakeittiin.
 • Muco-märkivä yskös on ominaista paise ja kuolio keuhkojen, silikoosi, märkivä keuhkoputkentulehdus, akuutti paheneminen kroonisen bronkiitin, stafylokokki keuhkokuume.
 • Purulentti-limakalvojen itku on tyypillistä keuhkoputken tulehdukselle.
 • Purulentti yskö on mahdollista keuhkoputken, stafylokokkisen keuhkokuumeen, paiseen, gangreenin, keuhkojen aktinomykoosin yhteydessä.
 • Sarveiskalvosta erotetaan keuhkoödeema.
 • Vakava ja purulentinen yskö on mahdollista keuhkojen absessiessa.
 • Verinen yskö erittyy keuhkoinfarktin, kasvainten, keuhkokuumeen (toisinaan), keuhkojen traumana, aktinomykoosissa ja syfilisissä.

On huomattava, että veren kudosta ja verenpurkaumaa ei havaita kaikissa keuhkoinfarkteissa (12-52%). Siksi hemoptysin puuttuminen ei anna syytä kieltäytyä keuhkoinfarktin diagnoosista. On myös syytä muistaa, että ei aina ole mahdollista analysoida ysköstä keuhkojen patologian vuoksi keuhkojen suuren määrän veren ilmenemistä. Keuhkoverenvuodon simulointi voi olla esimerkiksi mahalaukun tai nenän verenvuoto.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.