^

Terveys

Happamainen fosfataasi veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Hapan fosfataasi veressä ei saisi ylittää 5-6,5 IU / l, ja ihanteellisesti se ei saisi olla verenkierrosta lainkaan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Miksi happaman fosfataasin arvioidaan veressä?

Pohjimmiltaan analyysi hapon fosfataasille on määrätty vahvistamaan muita eturauhassyövän tutkimuksia. Veren happofosfataasi, joka ylittää normin rajat, on merkki erilaisten etiologioiden onkopoidoista luukudoksen metastaasista. Lisäksi, happaman fosfataasin veressä, joilla on liiallinen aktiivisuus voi olla osoitus mahdollisia ongelmia veren, tromboembolia, Pagetin luutauti (Pagetin tauti), hemolyyttinen patologiat. Joka tapauksessa tulkintaa koskevien tutkimustulosten Tämän entsyymin toteutetaan ottaen huomioon muut analyyttiset tiedot, joten tulkitsemaan tyhjä Lukuja ei tule omasta, ilman apua erikoislääkärin.

Mikä on hapan fosfataasi?

Yleensä fosfataasit - erityinen entsyymit, joita pidetään "vesi" - hydrolaaseina. Nämä aineet löytyvät paitsi ihmiskehosta, myös kudoksista, lähes kaikkien eläinten elimistä ja jopa kaikenlaisista kasveista. Fosfataasi osallistuu aktiivisesti kaikentyyppisten hiilihydraattien tavanomaiseen aineenvaihduntaan, solujen metaboliaan viimeisimpien tietojen mukaan fosfataasi vaikuttaa myös normaalin luukudoksen muodostumiseen ja ylläpitoon. Kaikki muutokset fosfataasien aktiivisuudessa veriplasmassa osoittavat yhtä tai toista patologiaa. Tähän mennessä on tutkittu hyvin kahta fosfataasien alalajiä - emäksistä, joka on vastuussa luujärjestelmästä ja maksan toiminnasta, sekä happaman fosfataasin.

Alkalinen entsyymi toimii aktiivisesti ohutsuolessa, maksa, luut, pienissä määrissä se löytyy leukosyyteistä. Sekä alkalinen, hapan fosfataasi on lähes yleisesti todettu luonteeltaan. Ihmiskehossa se toimii aktiivisesti pääasiassa voimakkaamman sukupuolen suhteen, koska se on suuria määriä siemennesteessä (siemenneste) sekä eturauhasen kudoksissa. On olemassa tieteellisiä tutkimuksia, jotka puhuvat suoraa suhdetta tämän fosfataasin synteesin ja hormonaalisen järjestelmän tilan välillä. Joten, jos androgeenit alenevat, fosfataasin aktiivisuus vähenee samanaikaisesti. Tällaiset merkit antavat ajoissa tunnistaa onkoprosessin eturauhasessa (eturauhanen), kryptorchismin varhaisvaiheissa.

Acid fosfataasi veressä on eturauhasen onkologisen prosessin tärkein ja tärkein merkki. Normaalia ylittävää aktiivisuuden indikaattoria esiintyy tavallisesti syövässä ilman samanaikaisia metastaaseja neljäsosalla kaikista tämän taudista kärsivistä. 90 prosentissa potilaista, joilla on metastaaseja, analyysi paljastaa huomattavan ylityksen normin rajoista. Yhtenä tutkimuksessa hapan fosfataasi veressä voi olla vain käyttökelpoisia ensimmäisessä vaiheessa kyselyn tehokkaammin suorittaa testejä määräajoin nähdä dynamiikan entsyymin aktiivisuus ja selventämään, korjata terapeuttisiin tarkoituksiin.

Merkittävä osa happamasta fosfataasista veressä on täysin erilainen, kaukana lääketieteestä - rikostutkinnassa. Koska entsyymi on erityisen aktiivinen siittiöissä, rikostutkintakokeessa käytetään asianmukaista analyysia kaikenlaisten pisteiden, pyyhkäisyjen ja fyysisten todisteiden tunnistamiseksi

Acid fosfataasi veressä: naaras- ja mies-eliöitä

Vahvimmassa sukupuolessa happofosfataasi tuotetaan suurissa määrissä eturauhasessa. Miehille niin tärkeässä elimistössä fosfataasiaktiivisuus on sata kertaa suurempi kuin muissa, vähemmän miellyttäviä entsyymivyöhykkeille. Paljon pienemmissä määrissä aine sisältyy maksassa. Myös hapan fosfataasi kykenee tuottamaan kuluneita verihiutaleita, jotka alkoivat hajota.

Ihmiselämän kauniin puolen edustajat entsyymi-hapan fosfataasin tuotannossa sisältävät punasoluja - punasoluja, myös verihiutaleita ja maksan.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.