^

Terveys

Syöpäantigeeni CA-125 veressä

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 01.06.2018
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

CA-125 on glykosiproteiini, joka esiintyy seeroseinämissä ja kudoksissa. Vuonna hedelmällisessä iässä olevien naisten pääasiallinen lähde SA-125 on kohdun limakalvon, mikä on aiheuttanut suhdannevaihtelua pitoisuuksia veressä CA-125, riippuen vaiheessa kuukautiskiertoa. Kuukautisten aikana CA-125: n pitoisuus veressä kohoaa. Raskauden aikana, CA-125 havaittu uutetta istukan, raskaana seerumin (I termi), lapsivedestä (16-20 viikkoa). Terveillä naisilla CA-125 pitoisuus veressä vaikuttaa synteesi tämän markkerin mesothelium vatsakalvon ja keuhkopussin ontelon, sydänpussin, keuhkoputken epiteelin, munanjohtimet, munasarjat, ja miesten (lisäksi vakavien ontelot) - epiteelin kivekset.

CA-125: n vertailuarvot (normi) naisilla seerumissa enintään 35 IU / ml; raskauden aikana - enintään 100 IU / ml; miehillä - jopa 10 IU / ml. Puoliintumisaika on 4 päivää.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Indikaatiot määritystä varten

CA-125: n pitoisuuden määritystä seerumissa käytetään:

  • toistuvan munasarjasyövän diagnosoimiseksi;
  • seurata munasarjasyövän hoitoa ja valvontaa;
  • peritoneumin, pleuran kasvainten diagnosointiin;
  • Diagnosoimaan serosseerumia ontelossa (peritoniitti, rintakehä);
  • endometrioosin diagnoosiin.

Kuka ottaa yhteyttä?

Syyt lisääntyneen CA-125: n veressä

CA-125: n konsentraatio veressä kasvaa erilaisilla kasvaimattomilla sairauksilla, joihin osallistuvat sukupuolielinten membraanit prosessiin - peritoniitti, perikardiitti, eri etiologioiden pleurisysteemi. Vielä merkittävä kasvu CA-125 veressä havaitaan joskus eri hyvänlaatuisten gynekologisten kasvaimet (munasarjakystojen) ja tulehdukselliset prosessit, joihin liittyy lisäkiveksen, ja hyvänlaatuinen kohdun limakalvon liikakasvun. Useimmissa näissä tapauksissa CA-125: n konsentraatio seerumissa ei kuitenkaan ylitä 100 IU / ml. Tämän markkerin tason vähäinen nousu paljastuu raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana erilaisilla autoimmuunisairauksilla (kollagenoosit), hepatiitilla, kroonisella haimatulehduksella ja kirroosilla.

Sydämen vajaatoimintapotilailla veren CA-125-pitoisuus on korreloitu natriureettisten peptidien kanssa, joten sitä voidaan käyttää lisäkriteerinä sydämen vajaatoiminnan vakavuuden arvioimiseksi.

CA-125-verikokeessa käytetään lähinnä seros munasarjasyövän seurantaa ja sen uusiutumista. 65-IU / ml: n erotuspisteessä CA-125: n herkkyys on jopa 87%, riippuen vaiheesta ja kasvaimen histologisesta tyypistä. 83%: lla munasarjasyöpää sairastavilla potilailla sen taso on keskimäärin 124-164 IU / ml. Serooseille munasarjasyöpä lisääntyvä CA-125 seerumissa riippuu vaiheessa kasvaimen: III CA-125-askeleen arvoa suurennetaan noin 50%: ssa tapauksista, ja kun III-IV vaiheessa - kaikilla potilailla. Potilailla, joilla on ascitesin munasarjasyöpää, CA-125: n pitoisuus seerumissa voi ylittää arvot 10 000-20 000 IU / ml. Kasvaimen regressiota tehokkaalla kemoterapeuttisella tai kemoterapiahoidolla tai kirurgisella poistamisella seuraa CA-125: n pitoisuuden väheneminen veressä. CA-125: n tason nouseminen veressä liittyy kasvainprosessin etenemiseen. Kemoterapian tehokkuuden arvioimiseksi on tarpeen tutkia veren CA-125-tasoa ennen jokaisen hoitokohdan alkua ja sen jälkeen, kun se on suoritettu 1-2 kuukauden jaksolla.

Päinvastoin kuin seros munasarjasyöpä, muut munasarjasyövän histologiset tyypit (mucinous, endometrioid ja clear cell), sen sisältö nousee 25-30% tapauksista. Teratomaat ja munasarjat epäilemällä veren kohonnut CA-125-taso kirjataan vain yksittäisiin potilaisiin, joilla on ascites ja metastaasit vatsan ontelossa.

CA-125 on hyödyllinen merkkiaine, jolla arvioidaan hoidon tehokkuutta ja varhaista havaitsemista endometrioosin toistumisesta, joka on peräkkäin munasarjasyövän jälkeen potilailla, joilla on suuri CA-125-pitoisuus. Veren CA-125-pitoisuuden nousu korreloi endometrioosin vaiheen kanssa: vaiheessa I-II markkerin pitoisuus kasvaa 25 prosentilla potilaista ja vaiheessa III-IV 54 prosentilla. Yleensä CA-125-pitoisuus seerumissa näissä potilailla ei ylitä 65 IU / ml.

CA-125: n taso kasvaa 15-30 prosentilla potilaista, joilla on maha-suolikanavan, haiman, keuhkoputkien ja rintojen pahanlaatuisia kasvaimia. CA-125: n arvot näiden potilaiden seerumissa, jotka ylittävät 150-200 IU / ml, osoittavat, että nesteen aiheuttamat limakalvot ovat mukana prosessissa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.