^

Terveys

Virtsa

, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 20.11.2021
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

Yleinen virtsatesti on tutkimus, joka suoritetaan erityisessä laboratoriossa ja joka on osoitettu potilaalle sairauden diagnosoinnissa. Virtsan analyysi koostuu seuraavista vaiheista:

 • Aptoleptinen tutkimus - sisältää virtsan määrän, sen värin, hajun, vaahdon ja läpinäkyvyyden analyysin.
 • Virtsan fysikaalis-kemiallinen analyysi - mahdollistaa virtsan ominaispainon ja happamuuden määrittämisen.
 • Virtsan biokemiallinen analyysi suoritetaan proteiinin havaitsemiseksi virtsassa.
 • Virtsan mikroskooppinen analyysi mahdollistaa punasolujen ja leukosyyttien läsnäolon määrittämisen.

Nimittäin data saatujen virtsan, havaitsemiseen käytetty kroonisen nefropatian, erityisesti esiintyvät piilevä, ja myös mahdollistaa aktiivisuuden arvioimiseksi ja suorittaessaan dynamiikan, määrä etenemistä munuaisvaurion ja hoitovaste.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Virtsan kerääminen

Tarkastele aamuurenon keskimääräistä osaa. Mikroskopia on suoritettava viimeistään 2 tunnin kuluttua virtsan keräämisestä. Jos välitön mikroskooppi ei ole mahdollinen, virtsaa säilytetään matalissa lämpötiloissa bakteerikasvun ja soluelementtien hajoamisen estämiseksi (erytrosyytit, valkosolut, sylinterit). Punaisten verisolujen ja leukosyyttien eheyden säilyttämiseksi tarkoituksellisesti emäksinen virtsa hapotetaan. Jos on mahdotonta noudattaa virtsan keräämisen sääntöjä, esimerkiksi potilailla, joilla on heikentynyt tajunta, on suositeltavaa suorittaa virtsarakon katetrointi.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Miten voin virtsatestiä?

Aamuvirta otetaan tavallisesti analyysiin. Ennen virtsan tyhjentämistä sinun on välttämättä suoritettava intiimi hygieniaprosessi saippualla. Virtsan on tyhjennettävä muoviseen astiaan, jota myydään apteekissa. Urinaalinen hoito suoritetaan yleensä tunti ja puoli virtsan keräämisen jälkeen. Ennen virtsanäytteen ottamista lääkkeitä on kielletty, koska tämä voi vaikuttaa tuloksiin, eikä virtsaa saa jättää alle nollan lämpötilaan.

Neichiporenkon urinaalinen analyysi

Virtsa paljastaa nechyporenko tulehduksellisten prosessien esiintyy virtsateiden ja tasojen määrittämiseksi leukosyyttien, erytrosyyttien ja sylinterit. Säännöt sallivat tällaisen parametreja: valkosolujen - jopa 2000 ml miespotilailla ja enintään 4000 ml naisilla; punasolujen - 1000 ml; sylinterit - 20 ml: ksi. Ennen pass virtsa, on valmistaa ensin kuiva muovinen säiliö, joka sitten täytyy kerätä noin 200 ml: aamuvirtsasta (vähintään sataviisikymmentä millilitraa). Virtsa suoritetaan seuraavasti: kerätty virtsa ravistellaan, sitten vedetään hieman koeputkessa, joka on muutaman minuutin sentrifugoitiin, sitten yläosa virtsa kerätään, ja in vitro jättää 1 millilitra virtsan sedimentin, joka on perusteellisesti sekoitettu ja sijoitetaan erityiseen soluun, sitten laskea määrän leukosyytit, erytrosyytit ja sylinterit.

Urinaalinen raskaus

Raskauden alkuvaiheessa naisten on otettava virtsakokeet lähes joka viikko. Urogenitaalisia järjestelmä raskaana oleva nainen altistuu kahdesti kuorman, kuten raskauden aikana, ei vain lisää kohdun, mutta on puristus munuaiset, virtsarakko, kasvuun liittyvä ja asema sikiön. Siksi urinaaliannostelu raskauden aikana on pakollinen tavanomainen menettely. Raskaana oleville naisille pieni määrä proteiinia virtsassa voi olla normaali, vaikka virtsassa ei ole proteiinia tavallisessa tilassa. Jos raskaana olevan naisen virtsassa on yli kolmesataa milligrammaa proteiinia, se voi ilmoittaa munuaispatologiat, mukaan lukien krooniset, jotka voivat pahentua raskauden aikana. Tällaisissa tapauksissa on säädetty sairaalahoitoa. Proteinuria (proteiini virtsassa), joka esiintyy 32: nnen viikon raskauden, voi signaloida kehitystä nefropatian, liittyy lisääntynyt paine, heikentynyt istukan toiminta. Raskaana olevien naisten virtsassa esiintyy usein erilaisia bakteereja. Bacteriuria voi aiheuttaa pyelonefriitin kehittymistä, mikä saattaa aiheuttaa ennenaikaisen synnyn uhan. Erityisen tärkeä on virtsan analyysi oireettomalla bakteerilla, koska vain tällä tavalla voi paljastaa piilevien patologioiden. Raskaana olevien naisten virtsaan ei saa olla leukosyyttejä, ja virtsatietojärjestelmän häiriöt voidaan osoittaa kohonneella suolapitoisuudella. Jos ketonielimiä havaitaan raskaana olevan naisen virtsassa, tämä voi viitata myrkyllisen vaikutuksen kehittymiseen. Kaliumin puuttumisen ja virtsan toksisuuden vuoksi happamuus voidaan alentaa. Virtsan analysointi raskauden aikana sisältää värin ja läpinäkyvyyden, tiheyden, epiteelin, bilirubiinin, erytrosyyttien ja sylinterin sisällön tutkimisen. Jos saavutetaan epäsuotuisia tuloksia, on määrätty ylimääräisiä virtsatestejä Nechiporenkon menetelmän, virtsan bakteerin jne. Mukaan.

Virtsan sedimentin mikroskopia

Virtsan sedimenttien ainesosien tutkiminen on erittäin käytännöllistä, myös virtsajärjestelmän patologisen prosessin lokalisaation tason määrittämiseksi. Virtsan sedimentin osat on jaettu orgaanisiin (soluelementteihin, sylintereihin) ja epäorgaanisiin (erilaisten suolojen kiteisiin).

Virtsan sedimentin orgaanisten elementtien, epiteelisolujen, erytrosyyttien, leukosyyttien ja sylinterien välillä tutkitaan.

Epiteelisolut

Epiteelisolut erottavat epiteelin tyypin mukaan. Litteän epiteelin solut ovat peräisin virtsateiden alaosista; mikä lisää niiden sisältöä näkökentässä yli 1-2, varsinkin suuri osa niistä viittaa virtsarakon tai virtsaputken tulehdusprosesseihin. Sylinterimäisen epiteelin solujen lähde on munuaisen lantio ja ureteri; niiden määrän kasvua havaitaan pyelonefriitin ja virtsaputken kanssa. Munuaisen tubulaarisen epiteelin solut ovat pyöristyneitä, niiden havaitseminen komplekseilla sylintereillä tai suurissa ryhmissä todistaa munuaisten alkuperästä. Tämän tyyppisiä soluja esiintyy erilaisissa munuaissairauksissa (tubulointerstitial nefriitti, krooninen glomerulonefriitti, mukaan lukien lupus).

trusted-source[12], [13]

Punasolujen

Erytrosyytit löytyvät terveiden yksilöiden virtsa-sedimentistä 0-1: n kulmassa näkökentässä.

Makromemurian läsnäolo potilaassa arvioidaan virtsan värin tyypillisellä muutoksella; erottaa se myoglobinuriaa ja hemoglobinuriaa, on olemassa erityisiä testejä ("Hematuria").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Valkosolut

Leukosyturia - lisääntynyt pitoisuus valkosoluja virtsan sedimentissä (norm - 0-1 on näkökentän mikroskooppi miehillä ja 5-6 naisilla). Virtsan sedimentin leukosyyttipopulaation määrittämiseen käytetään erivärikartiotestejä leukosyyttisen lähteen määrittämiseksi tarkasti.

Eristetään infektiivinen leukosytaasi, joka on ominaista monille virtsajärjestelmän infektoiville ja tulehduksellisille sairauksille (mukaan lukien pyelonefriitti). Leukosyytärin infektiivisestä luonteesta voidaan alustavasti arvioida bakteerien virtsan sedimentissä - bakteriuria (yli 1 x 10 5 / ml virtsasta). Kylvämisen aikana virtsa johtaa usein vääriin negatiivisiin tuloksiin, koska tämän menetelmän tarkkuus vaikuttaa myös näytteiden näytteenotto- ja säilytyssääntöjen vähäisiin rikkomuksiin. Aseptinen leukosytaasi, joka on tunnusomaista monien kroonisten glomerulonefriittien, analgeettisen nefropatian; joskus havaitaan amyloidoosi.

Sylintereitä

Sylinterit muodostetaan yhteys uromukoida Tamm-Horsfall (erittämä proteiini epiteelin nousevan osan Henlen lingon OK), plasman proteiinit, jotka ovat läpäisseet kalvo glomerulusten, ja erityiset osat (solut, rasva hiukkasia).

 • Hyaliinisylinterit koostuvat vain proteiinimolekyyleistä, niitä esiintyy erilaisissa munuaissairauksissa ja normaaleissa (enintään 100 in 1 ml virtsasta).
 • Vahaiset sylinterit koostuvat plasman proteiineista ja toimivat kroonisen nefropatian merkkinä.
 • Solusylintereillä (erytrosyytillä, leukosyytillä) on aina munuaisten alkuperä ja ilmaisevat munuaisen parenchyma-leesio.
 • Rasvaisia sylintereitä esiintyy merkittävänä proteiurina, mukaan lukien nefroottinen oireyhtymä.
 • Grainy-sylinterit ovat merkki munuaissairaudesta.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Virtsan sedimentin epäorgaaniset elementit koostuvat erilaisten suolojen kiteistä

Havaitseminen virtsan virtsahapon kiteitä, kalsiumoksalaattia, uraattituotanto ja amorfinen fosfaatit ja tripelfosfatov itsessään ei ole merkki munuaisvaurio, olisi pidettävä virtsa ja kliiniset tiedot.

Lihavuus kolesterolin, kystiinin, tyrosiinin ja leusiinin kiteiden virtsassa osoittaa aina munuaisten tappion. Kolesterolikristalluria on havaittu potilailla, joilla on nefroottinen oireyhtymä; tyrosiinin ja leusiinin kiteet osoittavat ennenaikaisesti epäsuotuisaa maksavauriota.

Virtsan sedimentissä löytyy myös bakteereja, sieniä, alkueläimiä ja loisia. Bacteriuria on merkittävin yhdessä leukosytaasin kanssa; selventää sen genesiota, on suositeltavaa suorittaa bakteriologinen tutkimus virtsasta. Virtsan sedimentistä peräisin olevia sieniä esiintyy useimmiten Candida- suvun edustajilla , erityisesti diabeetikoilla tai immunosuppressiivisella hoidolla. Joskus amebaeja löytyy; Diadiumin läsnäollessa tämä osoittaa genito-virtsan amea-biasista. Munien toteaminen Schistosoma haematobium osoittaa virtsateiden hyökkäystä.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Yleinen virtsatesti: normaali

Virtsan normaali väri vaihtelee vaaleankeltaisesta tumman keltaiseen. Liian voimakas keltainen väri osoittaa yleensä virtsan tiheyden lisääntymistä, mitä yleensä havaitaan kuivumisen aikana, liian kevyt virtsa, päinvastoin osoittaa, että tiheys on vähäinen. Tämä tarkoittaa, että on munuaisten vajaatoiminnan mahdollisuus. Kaikki muutokset virtsan väristä vaaleanpunaisesta tummanruskeaan väriin voivat olla vakavien patologisten prosessien indikaattoreita. Samaan aikaan jotkut lääkkeet sekä runsas juurikkaiden ja porkkanoiden kulutus voivat vaikuttaa virtsan värjäämiseen. Jos analyysi havaitsi, että virtsa ei ole läpinäkyvä, tämä voidaan selittää bakteerien, punasolujen, suolojen, rasvan, liman jne. Läsnäollessa. Jos virtsan ravistellaan, siihen ilmestyy vaahto. Jos vaahto on pilvinen, runsas ja pysyvä, se voi tarkoittaa sitä, että virtsassa on proteiinia. Normaalisti vaahto on kirkas ja nopeasti liukeneva. Jos virtsan proteiinitaso on yli 0,033 g / l, sitä pidetään poikkeamana normaaleista indikaattoreista.

Virtsanäytteen tulkinta

Virtsan analyysiin kuuluu seuraavien parametrien arviointi.

 • Väri, läpinäkyvyys.
 • Suhteellinen tiheys.
 • Kemialliset testit:
  • pH;
  • proteiini;
  • glukoosi;
  • ketonikappaleet;
  • hemoglobiini (määritetään pääsääntöisesti vastaavalla virtsan värin muutoksella);
  • urobilinogeenin;
  • Myoglobiini (määritetään pääsääntöisesti vastaavalla virtsan värin muutoksella).
 • mikroskopia:
  • kiteet - uraatti, fosfaatti, oksalaatti tai kalsiumkarbonaatti, tripolifosfaatti, kystiini, lääkeaine;
  • solut - leukosyytit, erytrosyytit, tubulaariset epiteelisolut, virtsateet, epätyypilliset solut;
  • sylinterit - hyaliini, rakeinen, erytrosyyttinen, leukosyyttinen, epiteelinen, vahamainen, rakeinen, lipidi;
  • tartunnanaiheuttajat - bakteerit, sienet, loiset.

Virtsan analyysi merkitsee proteiinisisällön, soluelementtien (erytrosyyttien, leukosyyttien), bakteerien ja eräiden muiden indikaattoreiden pakollista määrittämistä. Lisäksi virtsan tutkimusmenetelmien avulla havaitaan leukosyyttien aktiivisia muotoja sekä kemokiinien, kasvutekijöiden ja vasoaktiivisten molekyylien sisältöä.

Mikroalbuminurian diagnosointiin käytetään normaalia pikatestiä, jonka avulla voidaan valvoa sen suuruusluokkaa, myös avohoidossa.

Virtsan väri ja selkeys

Juuri poimittu virtsa on yleensä selkeä. Virtsan sameuden syy todetaan lisätestien avulla.

 • Sameuden katoaminen virtsan kuumenemisen jälkeen 60 ° C: seen osoittaa uraani- ja virtsahapon liiallista sisältöä.
 • Jos virtsa muuttuu läpinäkyviksi 10%: n etikkahapon lisäämisen jälkeen, niin on ylimäärä fosfaatteja.
 • Yli oksalaattien kanssa sameus katoaa laimennetun suolahapon lisäämisen jälkeen.
 • Jos virtsassa on runsaasti alkuainetta tai limaa, se muuttuu läpinäkyväksi vain suodatuksen ja sentrifugoinnin jälkeen.
 • Kaikkien laadullisten testien ja sentrifugoinnin vastustuskyky, sameus osoittaa bakteriuriaa.
 • Suuri määrä proteiinia sisältävän virtsan pinnalle muodostuu pysyvää vaahtoa.

Terveen henkilön virtsa on oljenkeltainen, värin voimakkuus riippuu sen laimennuksen asteesta. Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan potilaan virtsa on lähes väritön. Virtsan värin muutos johtuu myös siitä, että se sisältää erilaisia kemikaaleja, mukaan lukien lääkkeet ja niiden aineenvaihduntatuotteet sekä pussi, veri ja imusolmukkeet.

trusted-source[38]

Virtsan värin muutoksen syyt

Väri

Syy

Valkoinen

Punainen / vaaleanpunainen / ruskea

Keltainen / oranssi

Ruskea / musta

Vihreä, sininen

Imusolmuke, pussi, fosfaatin kiteet

Erythrosyytit, hemoglobiini, myoglobiini, porfyriinit, levodopa, metyylidopa, metronidatsoli, fenasetiini, fenolftaleiini, elintarvikevärit

Bilirubiini, urobiliini, rautaesineet, nitrofurantoiini, riboflaviini, sulfasalatsiini, rifampisiini, fenytoiini

Methemoglobiini, homogensytovinovaya-happo (alkaponurialla), melaniini (melanoomapotilailla)

Biliverdin, väriaineet (metyleenisin- ja indigokarmiini), triamtereenit, B-vitamiinit, indikan, fenoli, klorofylli, Pseudomonas aeruginosa -infektio

Virtsan maitomainen valkoinen väri johtuu siihen, että suuri määrä imusolmukkeita tai rasvoja on joutunut. Virtsan suolojen suurta erittymistä aiheuttaa oranssin (tiilen) tai ruskean virtsan värin. Kun porfyria virtsa pimenee kun seisoo ilmassa.

Virtsan punaisen värin oikea tulkinta on välttämätöntä. Tuore veri virtsa tahrat punainen väri, verta virtsassa munuaisperäisen antaa virtsan ominaisuus muoto "liha lietteet" - yksi merkki glomerulonefrtia, mukaan lukien akuutti, myoglobiinia - punainen-ruskea väri. Lisäksi virtsan punaista väriä havaitaan käyttämällä metyylidopaa, fenotiazinijohdannaisia.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Virtsan haju

Virtsasta on ominaista haju. Sen muutos tapahtuu erilaisissa sairauksissa, myös metabolisissa sairauksissa.

Syyt virtsan hajun muuttamiseen

Haju

Syy

Makea, mätää hedelmä

Ketonielimet

Ammoniakki

Virtsateiden infektio ureaa hajottavien bakteerien kanssa

Plesnevyj

Fenylketonuria

Hiki

Isovaleristen tai glutarihappojen esiintyminen veressä

Rancid rasvaa

Hypermethioninemia, tyrosinemia

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Virtsan happamuus

Virtsan reaktio vaihtelee suuresti (pH 4,5-8,5). Virtsan uudelleen alkalinen reaktio osoittaa virtsateiden tai munuaisen tubulaarisen asidoosin infektion mahdollisuuden.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Suhteellinen virtsan tiheys

Suhteellinen virtsan tiheys terveessä henkilössä vaihtelee 1,002: stä 1,030: een. Tämä indikaattori riippuu ruokavaliosta ja nesteen saannin määrästä. Virtsan suhteellisen tiheyden heikkeneminen on tubulointerstitial-nefriitin ja kroonisen munuaisten vajaatoiminnan varhainen merkki. Tämän indikaattorin tarkka määrittäminen edellyttää Zimnitsky-tutkimusta. Kun virtsan proteiinipitoisuus kasvaa 4 g / l tai glukoosi 2,7 g / l, tämä indeksi kasvaa 0,001.

Virtsaneritys lapsilla: transkripti

Kun virtsa lapsilla osuus indikaattoreita, kuten väriaineita, haju, läpinäkyvyys, ominaispaino, aste punasolujen ja valkosolujen, proteiinin läsnä ollessa, sokereita, ketoneja, suoloja, bakteerien, limaa. Normaalit indikaattorit ovat epätyypillisen hajujen puuttuminen virtsasta ja läpikuultavuudesta. Jos virtsassa on ammoniakin tuoksu, se voi ilmaista virtsarakon toimintahäiriön. Happamuuden taso vauvan virtsaan vaihtelee 4,8 - 7,5. Ripuli, oksentelu ja kasvisruokien esiintyvyys sekä fyysinen ylivaraus ruokavaliossa tapahtuu alkaalisessa reaktiossa. Virtsan lisääntynyt happamuus havaitaan lämpötilassa, diabeteksessa tai liiallisessa proteiinin kulutuksessa elintarvikkeessa. Normaalit virtsatiheyden indikaattorit riippuvat iästä 1,003-1,025. Ei pitäisi olla proteiinia, sokeria, erytrosyyttejä, sylintereitä, bakteereita, suoloja ja ketonirunkoja. Tällaiset aineosat voivat esiintyä metabolisissa häiriöissä, munuaisissa, virtsarakon, endokriinisen järjestelmän, oksentelun, kuumeen, ripulin, ummetuksen, hermostuneen yliekspression, anemian. Virtsarakon tulehdusprosesseissa voi esiintyä lisääntynyttä valkosolujen määrää.

Virtsan yleinen analyysi: transkripti

Normaalit indikaattorit terveelle henkilölle:

 • Väri - kohtalainen keltainen, ei liian kylläinen, mutta ei liian vaalea.
 • Läpinäkyvyys on normaali.
 • Haju on epäselvä.
 • Happamuus - pH alle 7.
 • Tiheys on 1,018.
 • Proteiini ei ole.
 • Ketonielimet eivät ole.
 • Bilirubin - ei.
 • Urolilinogeeni - 5-10 mg / l.
 • Hemoglobiini - ei.
 • Erythrosyytit - nollasta kolmeen naisen näkökentässä nollasta yhteen miesten näkökentässä.
 • Leukosyytit - nollasta kuuteen eri näkökulmasta naisille, nollasta kolmeen miesten näkökentässä.
 • Epiteeli - kymmenestä kymmenestä näkökulmasta.
 • Sylinterit - ei.
 • Suola - ei.
 • Bakteerit - ei.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.