^
A
A
A

Alkoholijuomat vaikuttavat unen laatuun

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

03 February 2022, 09:00

Useimmat ihmiset alkoholin nauttimisen jälkeen alkavat pian tuntea olonsa uneliaiseksi. Lisäksi tilastot kertovat, että monet harjoittavat tietyn alkoholiannoksen käyttöä nukahtamisen parantamiseksi. Alkoholi voi todellakin edistää hyvää unta, mutta onko sillä myös muita sivuvaikutuksia? American National Sleep Foundationin (National Sleep Foundation) työntekijät yrittivät selvittää tämän ongelman.

Alkoholijuomien tehokas vaikutus johtuu unen hitaista vaihteluista - ns. Delta-aivotoiminnasta, joka on voimakkaampaa syvän unen aikana. Mutta alkoholin vaikutuksen alaisena toinen toiminta jatkaa työtään - alfa-toiminta, joka vaikuttaa negatiivisesti levon rauhallisuuksiin. Näin ollen, kun ihminen menee nukkumaan alkoholijuoman jälkeen, hänen aivonsa ovat edelleen aktiivisessa tilassa, eikä odotettua lepoa tapahdu.

Huolimatta siitä, että ihmiset nukahtavat melko nopeasti juoessaan alkoholia, he heräävät usein ennen aamua. Tämä vaikutus johtuu adenosiinin, nukleosidin, joka on tärkeä rooli biokemiallisissa prosesseissa ja erityisesti energian ja signaalien välittämisessä, lisääntyneestä kertymisestä aivorakenteisiin. Tämä aine estää välittäjäaineiden vapautumista - kemiallisia yhdisteitä, jotka välittävät hermosignaaleja hermosolujen välillä, mikä on sen rauhoittava vaikutus kehoon. Ilman adenosiinia hermosolut jatkavat laukaisua. Sen toiminta kuitenkin pysähtyy jo ennen hetkeä, jolloin henkilöllä on tarpeeksi lepoa ja unta. Siksi unesta tulee riittämätön, ja aivot ja koko keho eivät tämän seurauksena lepää tarpeeksi.

Toinen alkoholin haitallinen vaikutus on kehon täydellinen rentoutuminen, mikä vaikuttaa myös kurkun lihaksiin. Rentoutuneet lihakset provosoivat kuorsauksen ja apnean ilmaantumista - hengityskatkoksia, omituisia rauhallisia jaksoja, joilla on erittäin kielteinen vaikutus kehoon: terveys kärsii aamulla, päänsärkyä ja päiväsaikoja ilmenee, muisti ja huomio häiriintyvät. Uniapnean aikana aivot vastaanottavat signaaleja veren happipitoisuuden laskusta. Tämän seurauksena ihminen herää keskellä yötä, hänen paineensa voi kohota, riski saada angina pectoris -kohtaus tai akuutti aivoverisuonionnettomuus kasvaa. Samaan aikaan kudokset hapenpuutteen taustalla saavat immuniteetin insuliinille, hormonaaliselle aineelle, joka säätelee kehon glukoositasoa. Nämä prosessit johtavat siihen, että ihminen päivän aikana tuntee hajoamisen.

On huomattava, että mitä useammin henkilö käyttää alkoholia nukahtamaan, sitä vakavammat ja haitallisemmat terveysvaikutukset ovat. Useimmissa tapauksissa nukahtamisprosessin korjaamiseksi riittää terveelliset elämäntavat, painon normalisointi ja alkoholin käytön lopettaminen.

Lisätietoa  unisäätiön sivuilta

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.