^
A
A
A

Bakteerit auttavat pääsemään eroon muovijätteestä

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

10 January 2022, 09:00

Tietyt bakteerit sisältävät erityisiä proteiineja, jotka voivat hajottaa tietyntyyppisiä muovia.

Bakteeriflooralla on tärkeä rooli aineiden kierrossa. Erityisesti nämä mikro-organismit hajottavat eläinten ja kasvien jäänteitä ja jopa muovia. Tästä tosiasiasta tuli vähän aikaisemmin ehdoton löytö tutkijoille.

Göteborgin Chalmersin teknillisen yliopiston asiantuntijat ovat havainneet aktiivisen maailmanlaajuisen mikro-organismien kasvun, jotka voivat hajottaa muovia. Bakteereja löydettiin tutkittaessa niiden DNA:ta - vakaata ja kestävää molekyyliä, joka pystyy asettumaan pysyvästi maaperään ja ilmakehään. Mikrobien DNA eroaa muiden mikro-organismien DNA:sta, ja sen koodaamilla proteiineilla on omat erityispiirteensä.

Tiedemiehet ovat pitkään tienneet, että on bakteereja, jotka hajottavat muovipolymeerejä - erityisesti niitä löydettiin lehmien mahasta. Nyt asiantuntijat ovat päättäneet parantaa mikrobisoluja niiden myöhempää käyttöä varten teollisuusjätteiden käsittelyssä.

Tutkijat keräsivät DNA-näytteitä tarvittavista mikro-organismeista eri puolilta maailmaa. Niitä louhittiin sekä maaperästä että vedestä. Samanaikaisesti suurempi määrä tarvittavia näytteitä löytyi paikoista, joissa pääosin muovia kertyi, mikä on täysin ymmärrettävää: bakteerit itse yrittävät hyödyntää mitä voivat. Erot olivat vain bakteerien hajoamisen kohteena olevan muovin tyypissä.

On todennäköistä, että pian asiantuntijat pystyvät antamaan kohdistetun suunnan ja mukauttamaan bakteereja muovijätteen puhdistamiseen. Myös toinen tapahtumien lopputulos on mahdollinen: luonnollisen evoluution aikana mikro-organismit itse oppivat "sulattamaan" muovia siinä määrin, että ne voivat vihdoin saada asiat kuntoon ympäristössä. Biohajoaminen on tehokkain tapa hallita edelleen miljoonia tonneja muovia, joka kertyy nykyään maahan, maaperään ja maailman vesiin. Se, että tutkijat ovat pystyneet vapauttamaan asukkaan mikrobiomin mahdollisuudet muovin kierrätykseen, on jo tärkeä tieteellinen askel ja kannustin jatkotutkimukselle.

Huolimatta muovin maailmanlaajuisesta vallitsevasta asemasta, sen tuotannon kysyntä maailmassa kasvaa tasaisesti, mikä pahentaa entisestään olemassa olevaa ympäristöongelmaa. Suurin osa muovista päätyy kaatopaikoille tai leviää ympäri ympäristöä. Tilastojen mukaan valtameriin päätyy vuosittain noin 11 miljoonaa tonnia muovia (ei sisällä jo olemassa olevia kertymiä). Ekologisen katastrofin riskeistä huolimatta todellista bakteeripotentiaalia muovin hajoamiseen eri elinympäristöissä tutkitaan edelleen.

Tiedot esitetään ASM-LEHTI -sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.