^
A
A
A

Kuinka arvata eräpäivä tarkasti?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

15 June 2021, 09:00

Asiantuntijat ovat ehdottaneet uutta diagnostista menetelmää, joka auttaa määrittämään syntymäajan mahdollisimman tarkasti.

Laskeakseen, milloin raskaana olevan naisen pitäisi saada vauva, lääkärit käyttävät ultraäänitutkimuksesta kerättyjä tietoja ja luottavat myös viimeisten kuukautisten päivämäärään. Tämä päivämäärä antaa karkean käsityksen siitä, milloin hedelmöitys olisi voinut tapahtua. Ultraäänen avulla voit myös verrata ajanjaksoa tulevan vauvan kohdunsisäisen kehityksen asteeseen.

Käytetyistä loogisista laskelmista huolimatta virhe on kuitenkin edelleen huomattava: virhe voi kestää jopa viisi viikkoa. Monet asiantuntijat käyttävät lisäksi muita indikaattoreita, kuten kohdunkaulan pituutta. Tämä menetelmä ei kuitenkaan aina "toimi".

Stanfordin yliopiston edustajat sitoutuivat ratkaisemaan tämän ongelman verikokeella. He tekivät tutkimuksen, johon osallistui useita kymmeniä raskaana olevia naisia raskauden toisella kolmanneksella . Kokeilun aikana tutkijat ottivat useita kertoja naisten verta analysoitavaksi - arvioitiin erilaisten biologisten merkkiaineiden, proteiinien ja aineiden, jotka ilmenivät aineenvaihduntaprosessien seurauksena, tasot. Tuloksia verrattiin sitten tuloksiin, jotka löydettiin päivänä, jona tutkimuksen osallistujat alkoivat synnyttää.

Työn tuloksena tutkijat pystyivät eristämään 45 molekyylikomponenttia, jotka voivat osoittaa synnytyksen alkamista. Seuraavaksi tutkijat tarkistivat olettamuksensa tarkastelemalla vielä kymmenen odottavan äidin analyysejä. Itse asiassa oli mahdollista ennustaa eräpäivä noin kolmen viikon kuluttua.

Ehkä tämän menetelmän ainoa haittapuoli on se, että analyysit on suoritettava toistuvasti ja vähintään useita kertoja koko raskausajan. Loppujen lopuksi asiantuntijoiden pitäisi määrittää eristettyjen molekyylien dynamiikka. Esimerkiksi istukushormonin 17-hydroksiprogesteronin taso on suuntaa antava: sen voimakas nousu viittaa siihen, että naisella on enemmän aikaa valmistautua synnytykseen. Samanlainen indikaattori on immuuniproteiinin IL-1R4-interleukiini-1: n ns. Tyypin IV reseptorin-lisääntynyt pitoisuus. Tämän arvon nousu osoittaa, että työ alkaa noin kuukauden kuluttua.

Tällä hetkellä tutkijat yrittävät parantaa ja selventää diagnostisten indikaattoreiden luetteloa määrittääkseen verinäytteiden ottamisen tiheyden ja tiheyden analysointia varten. Asiantuntijat huomauttavat tärkeän seikan: tällä tavalla on mahdollista määrittää normaalin synnytyksen ajan lisäksi myös ennenaikaisen synnytyksen päivämäärä. Kyky valmistautua etukäteen lapsen ennenaikaiseen syntymään on toinen mahdollisuus tällaiselle vauvalle selviytyä.

Materiaalit esitetään TheScientist -sivulla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.