^
A
A
A

Kuinka vaarallisia ovat viivästyneet lääkkeet?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

31 August 2017, 09:00

Tietoja lääkkeiden lopullisesta käyttöpäivästä tarkoittaa aina yhtä asiaa: jos lääke on myöhässä, se on hävitettävä. Mutta amerikkalaiset asiantuntijat kiinnittivät huomiota siihen, että monet vanhentuneista lääkkeistä jatkavat toimintaansa vanhentumisen jälkeen.

Lääkkeiden varastoinnin kesto voi olla 2-5 vuotta valmistuspäivästä. Apteekit eivät kuitenkaan tee tutkimuksia lääkkeiden tehokkuudesta, jotka ovat vanhentuneet 10, 15 tai jopa 40 vuotta sitten, koska he pitävät tätä epäkäytännöllisenä.

Eli jos lääkeyritys on vahvistanut lääkityksen toiminnan ja turvallisuuden kolmen vuoden ajan vapautumispäivästä, riittää, että tämä määräaika kirjataan ohjeeseen - ja lääkkeen asiakirjat ovat valmiita. Kuitenkin - mitä lääkitykselle tapahtuu ilmoitettujen kolmen vuoden jälkeen?

Jama Sisätautilaan kuvattu koe todistettiin: kahdeksan lääkettä, joihin sisältyi viisitoista eri vaikuttavaa aineosaa, pysyivät voimassa useiden vuosikymmenien ajan niiden umpeuduttua.

Tällainen koe suoritettiin Yhdysvaltain hallituksen kampanjan mukaisesti huumeiden varaston säilyttämisen jatkamiseksi. Tällaisen kampanjan tavoitteena on taata sotilaslääketieteen ja siviilikäyttöön tarkoitettujen lääkkeiden maksimaalinen varastointi taistelulaissa.

Laboratoriotutkimukset vahvistivat: yli 90% lääkkeistä ei menetä ominaisuuksiaan vielä 15 vuoden kuluttua varastointikauden päättymisestä.

Voisiko tämä tarkoittaa, että lääkitystä ei pidä heittää pois, vaikka vanhentumispäivä olisi umpeutunut?

Jos kaikki oli niin yksinkertaista. Lääkkeiden laatuun vaikuttavat melko monet tekijät: nämä ovat olosuhteet, joissa lääke varastoidaan, ympäristön lämpötila ja kosteusindikaattorit, auringon säteilyn tunkeutumisaste jne.

On epätodennäköistä, että suurin osa kuluttajista pitää lääkkeitä sellaisissa olosuhteissa, jotka toimitetaan amerikkalaisen armeijan varastoissa. Tässä mielessä, eikä vain sitä, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto valvoo tavallisia kuluttajia ja vaatii, ettei lääkkeitä käytetä missään olosuhteissa - riskitaso on liian kohtuuttoman korkea.

Erityisen varovaisia on oltava sellaisten voimakkaiden lääkevalmisteiden, kuten hormonaalisten ja antibakteeristen aineiden, insuliinia sisältävien valmisteiden, nitroglyseriinin kanssa.

Jotta huumeet pysyisivät tehokkaina ja turvallisilta, sinun on tallennettava ne varastointipaikkaan suositelluissa paikoissa tietyn lääkkeen ohjeissa. On tärkeää tarkistaa säännöllisesti kodin ja auton ensiapupakkauksen sisältö, tarkistaa kaikkien saatavilla olevien lääkkeiden pätevyyden ehdot. Keittiössä ja kylpyhuoneessa ei ole suositeltavaa varastoida lääkkeitä - joskus se on liian kuuma ja / tai kostea.

Jos lääke on suositeltavaa säilyttää jääkaapissa, erillinen sulkemishylly tai lokero tulee jakaa: lääkkeillä ei saa olla kosketusta ruoan kanssa, eivätkä ne välttämättä tule lasten käsiin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.