^
A
A
A

Lumekkäitä liittyy unen puutteeseen

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

06 November 2017, 09:00

Tutkijat ovat huomanneet, että parit, jotka eivät säännöllisesti riitä nukkumaan, riidat tapahtuvat paljon useammin. Parit, jotka antavat täyden nukun alle suositellun ajan (noin 8 tuntia), pahentavat paitsi heidän terveyttään myös heidän suhteitaan. Tällainen johtopäätös tuli Ohio-yliopiston psykologiasta. He tutustuivat yli 40 pariskuntaan, jotka olivat suhteessa ja ajoittain riitelivät. Jos sekä mies että nainen nukkuivat tarpeeksi aikaa, he ilmoittivat keskenään enimmäkseen korkeilla sävyillä, ilmeisinä vammoina. Jos vain yksi henkilö ei nuku parista, riidan vaarana väheni noin puolet.

Asiantuntijat-psykologit tutkimuksessa kiinnitetty huomiota, koska sävy ja eleet ihmisiä riitely, ja veren interleukiini-6, sekä tulehduskipulääkkeet tekijän proteiinia (tuumorinekroositekijä): verenkierron muutokset näiden aineiden johtaa usein kehittää erilaisia kroonisiin sairauksiin. Tutkijat ovat huomanneet, että vain sellainen tekijä kuin täysi nukkuvuus ei vaikuttanut inflammatoristen markkereiden lisääntymiseen. Tämän seurauksena huono ja riittämätön uni, miehet ja naiset eivät usein joutuvat ristiriitaan keskenään: riidellä provosoi stressihäiriö, mikä puolestaan vaikuttaa kielteisesti valtion immuunipuolustuksen. Lisäksi asiantuntijat pystyivät osoittamaan, että unen laatu vaikuttaa hyvällä tuulella, ja jopa riittävän huumorintaju hyvin levänneenä solut ovat hyödyllisiä monilla aivoalueilla - ja erityisesti alueella, joka on vastuussa päätöksenteosta. On lähes mahdotonta löytää paras tapa ulos tästä tai tilanteesta ilman loogista ajattelua, ironiaa, halukkuutta kuunnella vastustajaa. Ei ole myöskään tapaturmaa, että ensimmäisten kuukausien aikana lapsen syntymän jälkeen nuoret vanhemmat menevät usein henkilökohtaisen kriisin läpi. Syyt tähän ovat samat: mies ja nainen tarvitsevat vain nukkua hyvin ja hyvin. Tietenkin unen puute ei aina johda samankaltaisiin tuloksiin.

Opinnäytetyön tulosten kuvauksessa kirjoittajat puhuvat kroonisesta pitkäaikaisesta unihäiriöstä: ihmiskeho kärsii jatkuvasti, ärtyneisyys ja negatiivisuus kerääntyvät, mikä vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin asenteeseen kumppaninsa suhteen. Yksi unettomana yönä ei aiheuta paljon haittaa keholle, mutta useiden yönä, ilman laadukasta unta, pahentaa käsitystä todellisuudesta, estää viestinnän tarpeen ja estää iloisuutta. Jos unen puute muuttuu pysyväksi, ihmiselle on jo uhattu vakavia seurauksia: eristäminen, apatia ja jopa masennus. Joillakin miehillä ja naisilla seksuaalinen vetovoima saattaa vähentyä, koskemattomuus saattaa pahentua. Tällaiset seuraukset ovat todella vakavia. Joten kannattaa vaarantaa terveytesi ja suhteesi laatu? On parempi puhua keskenään ja ratkaista ongelma jo ennen kuin se alkaa tehdä omia muutoksia elämäänsä.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.