^
A
A
A

Miten liikunta vaikuttaa uneen?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

03 December 2021, 09:00

Monet kouluttajat ja lääkärit suosittelevat päivittäisen fyysisen aktiivisuuden lisäämistä yöunen laadun parantamiseksi. Concordia-yliopiston tutkijat tutkivat aikaisempien tieteellisten töiden tietoja analysoidakseen kohtalaisen intensiivisen harjoittelun ja yölevon välistä suhdetta. Tuloksena havaittiin, että fyysiset harjoitukset , jotka suoritettiin vähintään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, vaikuttivat positiivisesti sen laatuun. Välittömästi ennen nukkumaanmenoa tehdyt toiminnot heijastuivat kuitenkin varsin epäsuotuisasti: ihmiset eivät saaneet nukuttua pidempään ja yleensä nukuttiin vähemmän.

Testauksen aikana tutkijat analysoivat 15 työtä, joihin osallistui lähes kaksisataa ihmistä. Jotkut osallistujista eivät olleet fyysisesti aktiivisia, kun taas toiset olivat hyvässä fyysisessä kunnossa eivätkä valittaneet unen laadusta. Osallistujien keski-ikä on 18-50 vuotta.

Koehenkilöt arvioitiin polysomnografian , aktigrafian tai subjektiivisen arvion avulla fyysisen aktiivisuuden vaikutuksesta uneen. Mitä asiantuntijat saivat selville?

Jos harjoittelu suoritettiin vähintään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, niin nukahtaminen oli nopeampaa ja yölepo pidempi. Tämä vaikutus oli erityisen havaittavissa ihmisillä, jotka eivät aiemmin eronneet voimakkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Jos harjoittelu suoritettiin alle kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, vaikutus oli päinvastainen: ihmiset eivät voineet nukahtaa pitkään ja yölepo oli ajoittaista ja lyhyttä.

Tutkijat totesivat, että paras vaikutus uneen oli puolesta tunnista tuntiin kestävä harjoittelu kohtuullisella intensiteetillä. Ja tehokkain ja hyödyllisin harjoitus tunnustettiin pyöräilyksi.

Korkean intensiteetin harjoittelu, riippumatta niiden suoritustiheydestä, vaikutti negatiivisesti unelmiin liittyvään REM-vaiheeseen. Oletettavasti korkean intensiteetin aktiivisuus voi tulevaisuudessa vaikuttaa negatiivisesti osallistujien kognitiivisiin kykyihin. Tämä voi johtua siitä, että liian intensiivinen harjoittelu lisää kiihottumista ja kehon lämpötilaa, upottaa kehon stressitilaan ja johtaa sympaattiseen yliaktiivisuuteen. Tämän seurauksena vuorokausirytmi voidaan estää, mikä johtaa melatoniinin, yöunisuuteen liittyvän hormonin, hitaaseen vapautumiseen.

Ravitsemus- ja dietetiikan akatemian edustajat huomauttavat, että korkean intensiteetin harjoituksista on eniten hyötyä, jos ne suoritetaan päivän ensimmäisellä puoliskolla. Vain tässä tapauksessa voimme odottaa normaalia fyysisen aktiivisuuden ja laadukkaan unen suhdetta. On kuitenkin tarpeen ottaa huomioon organismin yksilölliset ominaisuudet. Sinun tulisi kuunnella kehoasi, tuntemuksiasi, jotta ymmärrät, mikä tila on oikea ja milloin sitä on säädettävä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Science Directin sivuilla.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.