^
A
A
A

Ovatko kuntoiluvälineet hyödyllisiä?

 
, Lääketieteen toimittaja
Viimeksi tarkistettu: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Kaikki iLive-sisältö tarkistetaan lääketieteellisesti tai se tarkistetaan tosiasiallisen tarkkuuden varmistamiseksi.

Meillä on tiukat hankintaohjeet ja vain linkki hyvämaineisiin mediasivustoihin, akateemisiin tutkimuslaitoksiin ja mahdollisuuksien mukaan lääketieteellisesti vertaisarvioituihin tutkimuksiin. Huomaa, että suluissa ([1], [2] jne.) Olevat numerot ovat napsautettavia linkkejä näihin tutkimuksiin.

Jos sinusta tuntuu, että jokin sisältö on virheellinen, vanhentunut tai muuten kyseenalainen, valitse se ja paina Ctrl + Enter.

23 September 2021, 09:00

Nykyään tunnetut ja suositut kuntolaitteet, kuten kiihtyvyysmittarit, askelmittarit, kuntoseurantalaitteet, on suunniteltu parantamaan käyttäjän fyysistä aktiivisuutta ja edistämään terveellisiä elämäntapoja. Kuitenkin parantavatko ne todella fyysistä intensiteettiä ihmisillä, joilla on kardiometabolisia ongelmia? Hodkinsonin johtamat tutkijat Manchesterin akateemisen terveystieteellisen keskuksen lääketieteellisestä tutkimuslaitoksesta ovat käyttäneet meta-analyyttistä käytäntöä vastatakseen tähän kysymykseen.

Meta-analyysiä käyttävää systemaattista tutkimusta käytettiin suhteessa lähes neljään tusinaan satunnaistettuun kliiniseen tutkimukseen, joihin osallistui yli neljätuhatta ihmistä, jotka käyttävät säännöllisesti kuntoseurantaa. Tällaisten laitteiden käytön alussa fyysisen aktiivisuuden taso nousi merkittävästi, mikä kesti noin 3-4 kuukautta seurantaa. Erityisesti aktiivisuuden lisääntyminen havaittiin askelmittarien ja laitteiden käytössä, joiden toiminta perustuu henkilökohtaisten neuvojen antamiseen.

Tutkijat päättivät, että liikkuvien kuntoilureittien (erityisesti niiden, joissa on askelmittari ja henkilökohtainen neuvonta) käyttö lisää merkittävästi kardiometabolisia sairauksia sairastavien ihmisten aktiivisuutta. Nämä optimoinnit eivät kuitenkaan aina ole sopusoinnussa lääkärin kliinisissä ohjeissa asettamien tavoitteiden kanssa.

Yhdysvaltain terveys- ja henkilöstöministeriö antaa seuraavat ohjeet. Oman terveytensä hyväksi aikuisen tulisi olla fyysisesti aktiivinen 150–300 minuuttia (kohtalainen fyysinen aktiivisuus) tai 75–150 minuuttia (voimakas aerobinen toiminta) viikoittain. On suositeltavaa muuttaa ja yhdistää aktiivisuustasoja säännöllisesti, vuorotellen lenkkeilyjaksoja kävelyn, pyöräilyn, pallon kanssa pelaamisen, tanssin, uinnin kanssa. Vaihto suoritetaan viikon sisällä.

Lisähyötyä odotetaan liikunnan ylläpitämisestä yli 300 minuuttia viikossa (kohtalainen tahti). On suositeltavaa, että teet keskisuuria tai korkean intensiteetin lihasten vahvistamisharjoituksia, joihin osallistuvat kaikki suuret lihasryhmät, vähintään kahdesti viikossa. Nämä harjoitukset tarjoavat lisätukea ja terveyshyötyjä.

Yli 55 -vuotiaita kehotetaan keskittymään monikomponenttiseen fyysiseen toimintaan, suorittamaan harjoituksia vestibulaarisen laitteen kouluttamiseksi ja lihasten kehyksen vahvistamiseksi.

Hankkeen tulokset julkistettiin JAMA Network Open -sivuilla

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.